KEDVEZMÉNYES SZÁLLÍTÁS: 20.000 FT FELETT ÁTVÁLALLJUK A SZÁLLÍTÁS DÍJÁT!
Sőt, most a csomagautomatába való szállítást már 15.000 Ft feletti rendelésnél mi álljuk!

Weboldalunkon Cookie-kat használunk a tökéletes felhasználói élmény elérésének céljából. A Cookie-k használatával kapcsolatos beállításokat bármikor később is módosíthatja a weboldal bal alsó sarkában található "fogaskerék" ikonra kattintva.

Termékek Menü

Saját kávécserje nevelése

Általában a kávéimádók előbb vagy utóbb, kíváncsiságuk miatt, saját kávécserje nevelésébe fognak. A látszólag könnyűnek tűnő feladat azonban néhány fontos alapfeltétel biztosítása nélkül hamar nehézségekbe ütközhet.

Első kísérletem több mint 15 éve történt, amikor még nagyon kevés szakirodalom létezett, az internet még kezdeti szakaszában volt, így onnan sem lehetett tapasztalatot szerezni. Elsősorban korábban Brazíliában, a kávé ültetvényen szerzett ismereteimet próbáltam meg hasznosítani több-kevesebb sikerrel. Ma már egyre többen nevelgetik a lakás díszeként a kávécserjét, mint dísznövényt. Mi, kávéimádók azért ennél többre vágyunk. Szeretnénk saját kávégyümölcsöt fogyasztani, azt magunk megpörkölni, és elfogyasztani. Ennek megvalósítása minimum 5 évet igényel.

 

 

Először is el kell dönteni, hogy eddig ismert mintegy 500 fajta közül melyiket válasszuk. Én arabica bourbon fajta mellett döntöttem, picit viccesen azért, mert véleményem szerint ami bourbon - legyen ital, vagy kávécserje - eleve csak jó lehet. A kávé növény kétféleképpen is szaporítható egyrészt magról, másrészt levágott hajtásokról dugványként. Mostani kávécserjéim Mauritiuson saját kezűleg szüretelt bourbon cseresznyékből csíráztattam. Vegyétek figyelembe, hogy a kávécseresznyének rövid ideig marad meg a csírázóképessége, így hozzánk érkezett zöld kávébabok nagyon kis eséllyel maradnak csíraképesek. Saját komposztot használtam, nagyon odafigyeltem, hogy laza legyen, és a kávébabok ne kerüljenek 1 cm-nél mélyebbre, tetejét homokkal szórtam meg, és állandóan nedvesen tartottam.

Kb egy hónap múlva kávészemmel felfele állva kis vékony zöld szárral adott életjelet magáról. Majd kb két–három hét múlva a kávészemen belül megjelentek az apró zöld levél kezdeményeződések. Ahogy erősödött, úgy dobta le magáról a kávé héját, és egyre több levél jelent meg.

A növény évente mintegy 20 cm is növekszik. Félárnyékos helyen tartsuk úgy, hogy tűző nap ne érje. Nyáron kitehetjük a szabadba is, de itt is árnyékos helyre.

Tavasztól őszig tápoldatozzuk. Nekem Volldünger 14-7-21 Ek műtrágya vált be a legjobban. Ezt esővízben használom 0.2 gramm/liter dózisban. Így használom öntözésre, de levéltrágyaként is használom hasonló dózissal. Még egy hasznos tanácsot adnék, hogy a kávézaccot is bátran használhatjátok a növény talajának öntözéséhez.

 

 

Kétévente ültettem át, mindig nagyobb cserépbe. Télen kevesebb öntözést és hűvösebb helyiséget kíván, de a pasztalatom az, hogy azért +16 C fok legyen meg, mert hidegebb helyiségben lehullanak a levelek. Amikor a levélrozsda megtámadta a cserjét sajnos nem sikerült megvédeni, pedig réz tartalmú szerrel próbáltam megvédeni.

Igazi öröm amikor kb 5 éves növényen megjelennek a fehér virágok. 7 hónap múlva pedig jött a szüret a piros kávécseresznyék leszedésével.

 

 

Az unokám szüretelte az érett szemeket:

 

Néhány tapasztalat,  amire érdemes még odafigyelni:

- Barna levél szélek jelennek meg: Tűző napsütés lehet az oka vigyük árnyékosabb helyre.

- Levelek elszáradnak: A hőmérséklet túl magas tegyük hűvösebb helyre!

- Hullanak a levelek: A növény kevés fényt kap tegyük világosabb helyre!

- Túl fakó levelek: Egyértelmű tápanyag hiány.

 

Ma már elég sok helyen árulnak kávé cserjét legutoljára az OBI barkácsáruházban láttam. Interneten is megrendelhető.

http://www.kolibrikerteszet.hu/kulonleges_gyumolcstermok_magvai

 

Német János
kávépörkölő mester