KÁVÉ - SINGLE ORIGIN
A " SINGLE ORIGIN " elnevezés a kávé származására utal. Azt a kávét nevezhetjük így, amely pontosan behatárolható helyről és termelőtől származik, máshonnan származó, más minőségű kávéval nem kevert. A " SINGLE ORIGIN " magyarul termőterület szerint szelektált kávét, és egyúttal kiváló minőséget is jelent.
A Banti Nenka Guji régió magasabb pontjain nő, és a terület egyik legkiválóbb legletisztultabb ízvilágú kávéjaként lett Etiópia díjnyertes kávéja. Egy csésze ebből a frissen pörkölt kávéból és máris az etióp tájakon érezhetjük magunkat. Ezt a figyelemre méltó kávét a Guji zónában, magasan termesztik a kistermelők. A becsült termőterület összességében 70 600 hektár ebből 31 000 hektár kávécserje. Banti Nenkának megvan a gyümölcsössége, amelyet mindannyian elvárunk a guji kávéktól, de olyan intenzitású és finomított szinten, amelyet gyakran nem találunk.
Világosabb pörkölésnél a virágos aromák és bogyós gyümölcsös ízjegyek jellemzőek, míg egy sötétebb pörköléssel a csokis shake és banán ízek hozhatóak előtérbe. Ízjegyei elegánsan letisztultak és szárazak.
Eredet: Etiópia
Régió: Guji Kercha
Fermentálás: Napon szárított
Mosóállomás: Banti Nenka kávémosó
Magasság: 2.150m
Típus: Hairloom
Savasság: Magas
Testesség: Testes
Ízek: szirupos, gyümölcsös, banános shake
Aroma: virágos
Dél-nyugat Indiában, Manjarabad tartományban az első kávéültetvényt a 17. században létesítették. Ez az ország legnagyobb és legősibb kávétermő területe. A Harley Estate farmon már ötödik generációs kávétermelők dolgoznak, szakértelmük és tapasztalatuk így rendkívüli. Kiváló minőségű kávét termelnek, mely a gondos termesztési gyakorlat, az aprólékos kézi szedés, a különleges feldolgozás és kezelés eredménye. Környezetbarát kávétermelőként szerves, természetes anyagokra támaszkodnak a növények termesztésében, a víztelenítő állomás vizét egy nagy tartályba engedik, majd elpárologtatják. A dolgozókat is kellően támogatják, ingyenes lakóterek állnak rendelkezésükre ingyenes árammal és vízzel. Oktatás gyerekeknek és így tovább...
Régió: Manjarabad
Minőség: Microlot
Termesztési magasság: 945 - 1.350 m, árnyékot adó fák alatt
Fajták: Arabica - SLN9
Feldolgozás: mosott
Ízvilág: nyomokban datolya, feketeribizi, mézes utóíz
A Robusta kávék ugyanolyan kiváló minőségűek lehetnek, mint az Arabica fajták, ha gondosan művelik, kézzel szedik megfelelő magasságban termelik, és a feldolgozásra is odafigyelnek. Ilyenkor egész különleges robusta kávék termeszthetőek. Dél-nyugat Indiában, Manjarabad tartományban az első kávéültetvényt a 17. században létesítették. Ez az ország legnagyobb és legősibb kávétermő területe. A Harley Estate farmon már ötödik generációs kávétermelők dolgoznak, szakértelmük és tapasztalatuk így rendkívüli. Kiváló minőségű kávét termelnek, mely a gondos termesztési gyakorlat, az aprólékos kézi szedés, a különleges feldolgozás és kezelés eredménye. Környezetbarát kávétermelőként szerves, természetes anyagokra támaszkodnak a növények termesztésében, a víztelenítő állomás vizét egy nagy tartályba engedik, majd elpárologtatják. A dolgozókat is kellően támogatják, ingyenes lakóterek állnak rendelkezésükre ingyenes árammal és vízzel. Oktatás gyerekeknek és így tovább...
Régió: Manjarabad
Minőség: Microlot
Termesztési magasság: 945 - 1.350 m, árnyékot adó fák alatt
Fajták: Robusta - Peradeniya, SLN 274
Feldolgozás: mosott, napágyon szárított
Ízvilág: édes, mogyorós, nugátos utóíz
Az Anasora Estate a dél-etiópiai Guji régióban, Wocho Sololo kis közösségében található. Edame Tadesse egy harmadik generációs kávétermesztő, és nagy kávés családból származik. Az Anasora még mindig viszonylag kihasználatlan, ami azt jelenti, hogy a terület bőséges teret kínál a fiatal kávécserjéknek. A mikroklíma, a vörösesbarna talaj és az őshonos fajták adják az Anasora kávé egyedi tulajdonságait. Ez a tétel egy tipikus természetes feldolgozású kávé, krémes, kerek testességgel. A csészében piros bogyós gyümölcsök, étcsokoládé jegyek és aszalt gyümölcsök édessége jellemzi.
Eredet: Etiópia
Régió: Guji
Tulajdonos: Edame Tadesse
Feldolgozás: Természetes / Natural
Magasság: 1.900-2.000 méter
Típus: Hairloom
Ízjegyek: piros bogyós gyümölcsök, étcsokoládé jegyek és aszalt gyümölcsök
Guji Etiópia ismertebb Yirgacheffe és Sidamo termőhelyei mellett fekszik. Ez egy „aneorobic" feldolgozású kiváló minőségű arabica kávé. Bizonyíték arra hogy Etiópia néhány termelője elkötelezett a minőségi kávék előállításában. Ízvilága gyümölcs tónusú, szantálfa, agavé szirup, enyhe jázmin illattal a csészében, citrusos útóízzel.
Ajándékozz hosszan tartó élményt szeretteidnek, barátaidnak, saját magadnak a Kapucziner Cup Of Excellence kávécsomaggal! A reggeli kávé, vagy a délutáni capuccino kortyolgatása közben eszükbe fog jutni a veled közösen eltöltött idő, a találkozás emléke. Csomagunk négy csomag kiváló Cup of Excellence kávét tartalmaz melyek a kávépörkölő mesterünk titkos, jól bevált receptjei szerint készülnek.
Csomagunkban a következő termékek találhatóak:
- Guatemala Finca El Injerto COE győztes - 250g - termékleírás részletesen
- Nicaragua Cup of Excellence Santa Rosa - 250g - termékleírás részletesen
- El Salvador, Divisadero (COE), Bourbon, Anaerobic Natural - 250g - termékleírás részletesen
- Fazenda Bom Jesus - 250g - termékleírás részletesen
Ha különleges Kolumbiai kávéra vágysz, akkor a La Esperanza kávéja igazán az! Ez a specialty kávé ország nyugati részéről származik, ahol nincs tömegtermelés, vannak viszont árnyékot adó fák és nagy tapasztalattal rendelkező termelők gazdálkodnak. A farm lélegzetelállító helyen fekszik, 1700 méter tengerszint feletti magasságban, ahol az éves átlaghőmérséklet 17-22 C fok. Az időjárási adottságok, a kiváló talaj igencsak kedvez a kávécseresznyék lassú érésének. A kávécseresznyéket kézzel szedik, nagy gondossággal mérik a cukortartalmát, hogy a legjobb időben legyen a szüret. Az arabica, pontosabban azon belül is Red Bourbon fajtájú szemek hibrid mézes feldolgozásúak. Először az egész kávécsersznyét állni hagyják, majd részben eltávolítják a gyümölcshúst és úgy is 35 órán át pihenni, fermentálódni hagyják. Így a kávészemek édesebbek, gyümölcsöseb ízűek maradnak. A kávé különleges kistételes vákumcsomagolásban érkezik, hogfy az aromák még inkább benne maradjanak a szemekben.
Ízében trópusi gyümölcsök ízjegyei dominálnak, utóíze csokoládés, barna cukros jellegű.
Kolumbia a 4. legnagyobb kávétermelő ország a világon, szinte kizárólag arabica kávét termelnek helyi kis gazdaságokban, az Andok hegyvonulatai között, a kellemes, csapadékos hegyvidéki éghajlaton. A Hacienda La Claudina Ciudad Bolívar közelében található, egy hagyományos kolumbiai kávévárosban, körülbelül 100 km-re délnyugatra Medellíntől. A Hacienda La Claudina területéről lenyűgöző kilátás nyílik a Los Farallones del Citara hegységre, amely akár 3900 méter magas. Csaknem 60 ültetvényes dolgozó felelős az érett kávébab növényekről történő szedéséért a betakarítási időszakban.
.
Ez egy különleges tétel, amit rögtön az év elején szerencsénk volt beszerezni a kolumbiai Hacienda La Claudinától.
Kizárólag Castillo fajtából áll, anaerob fermentációval, azaz oxigén hiányában fermentálva nyerték. Ezen nanolot esetében a következő eljárást alkalmazták:
-
A cseresznyét egész nap kézzel válogatták.
-
Este a külső bőrt és a nyálkát mechanikusan eltávolították
-
Az így kapott babot hermetikusan lezárt acéltartályokban, vízzel erjesztik 96 órán át.
-
Az erjesztési periódus végén a babot emelt ágyakon szárítottuk három napig.
-
Végül a pergament eltávolították, és a babot , 30 kg-os zsákokba csomagolták.
Az ebben a kísérletben alkalmazott anaerob eljárás különbözik az általunk korábban bemutatott másik nanolotban teszteltől, azzal a ténnyel, hogy a cascarát teljesen eltávolították az erjedés előtt. A csészében ennek jelentős hatása van: ebben az esetben az eper, a zöld alma és a mandula ízjegyek vannak.
*** Minimális pihenőidő: 10 nap a pörköléstől
Régió: Ciudad Bolívar, Antioquía
Tanusítvány: Mission Red
Termelési magasság: 1600 - 1800m
Variáns: Colombia, Caturro
Feldolgozás: Anaerobic
Tulajdonos: Juan Fernando Saldarriaga
Igazán különleges kávé a Kapucziner kínálatában! El Salvadorban különleges kávékat és farmokat keresve, találtak rá az El Mansano farmra, amely az ország északkeleti, hegyvidékes területén található. Ez a régió először került be a kávés világ nemzetközi forgatagába. El Salvador elhivatott kávés szakemberei karolják fel a régió ültetvényeit és kéz a kézben segítik a farmereket, hogy megfelelő a minőséget biztosítva a kávék méltó helyükre kerülhessenek.
Az Icatu kávéfajta önmagában is különlegesnek mondható, mivel a Coffea Canephora és Bourbon Vermelho keresztezéséből jött létre. A kávé Brazil nemesítésű, nagy a terméshozama és a levélrozsdával szemben igen ellenálló. Ez a kávéfajta El Salvadorban is sikeres fajtává vált. Az El Mansano farm Icatu sárga honey kávéja száraz feldolgozású. A farm 1630m tengerszint feletti magasságban található, a kávécserjék megfelelően árnyékolt területen élnek, a kávécseresznyék kézi szedésűek és kézi válogatásúak, magas ágyon szárítottak.
A kávét az SCA protokolljainak, ajánlásainak megfelelően El Salvador legnevesebb kávékóstoló szakembere segítette hozzá a nemzetközi megmérettetéshez. Az eredmény pedig önmagáért beszél. A kávé íze finom édes, amelyből kiválóan érezhető a tejcsokoládés íz, majd miután kibomlanak az aromák az ember szájában, a mogyorós és trópusi gyümölcsös jegyek is felfedezhetőek benne.
A Kapucziner csapata az El Mansano Icatujával kíván új ízeket megismertetni vásárlóival Mivel a farm teljes Icatu terménye a Kapuczinerhez került, így sehol máshol a világon nem kapható ez az igazi különlegesség.
Honey Miel Process - "mézes eljárás" , avagy kávéfeldolgozás
A kávé cseresznye felépítéséből adódóan a mag körül több réteget tudunk elkülöníteni. Belülről kifelé haladva megfigyelhető egy pergamen réteg, egy ragadós réteg és a gyümölcs húsa. A honey kifejezés arra vonatkozik, hogy ez a ragadós réteg rajta marad a feldolgozás során a kávé szemeken, amely fokozza a kávé édes ízét. Attól függően, hogy ez a ragadós réteg milyen vastagságú, háromféle árnyalatot tudunk egymástól megkülönböztetni. Sárga, piros és fekete honey-t. A sárga honey kávén a legkevesebb, a feketén pedig a legtöbb a ragadós réteg. Bővebben itt olvashatsz róla: A kávé feldolgozásának módjai
Costa Ricában a helyiek nagyon büszkék a kávéjukra, olyannyira, hogy arabica fajtáik védelmének céljából betiltották a robusta fajok termesztését. Több mint 50 ezer termelő él itt a kávéból, 90%-ban kistermelő. Él itt egy magyar származású kávétermelő, Bányai László! A 2020-as szüretből a Bányai farm nevezett egy kávét a Cup of Excellence-re, ami 91,5 pontos elismerést hozott. Bendiga de Dios - Isten áldása. Ez egy microlot catura fajtájú kávé gondosan szüretelve és feldolgozva. Különleges ízvilágú, édes rum, valamint trópusi gyümölcs ízjegyekkel.
Nézzétek meg a videót, hogy megtudhassatok mindent az első magyar termesztésű excellent minősítésű kávénkról!
A 60-as éveiben járó Bányai László, aki saját kávéfarmját vezeti, Miskolcról származik, édesapjának Sárospatakon és Tokaj-hegyen volt szőlője, innen származik földműves tudománya. Fiatalon nekivágott a nagyvilágnak és az Egyesült Államokba költözött, ahol idővel sikeres lett az üzleti életben. A fia, Gyuszi beszélte rá, hogy váltsanak, és kezdjenek kávét termeszteni, így került a család Costa Ricába, Lourdes nevű városba. A település az ország közepén, a Kordillerák vulkáni kúpokkal tarkított láncaival övezve található a Naranjo régióban. A farm, a Juyszi Mill névre hallgat, valójában magyarul "Gyuszi" Millről van szó, László ugyanis a fiáról nevezte el a gazdaságot.
A terület a tengerszint felett 1460-1520 méteren fekszik, az eső és a nap mennyisége kifogástalan. A farm 30 hektár, amelynek jelenleg a harmadán termel kávét, ennek a legnagyobb részét ő ültette. Hogy honnan értett egy magyar a kávé elültetéséhez? Azzal a régi magyar technikával dolgoztak, amelyet még édesapjától lesett el szőlőtelepítés közben Tokajban. Eltérő szakaszokra osztotta a farmot és a kávét ennek megfelelően különbözőképpen dolgozza fel. Leginkább az úgynevezett „honey” eljárást alkalmazza, ami a legmunkaigényesebb, mert a kávé összeragad a mézszerű gyümölcsrétegtől. A honey technológiánál különböző kísérleteket végzett, így a gyümölcs elválasztásakor a víz mennyiségét szabályozva a termés egy részénél a pektines réteg negyedét, másik részénél a felét, és egy harmadik résznél a 75 százalékát távolította el. A nedves erjesztést követően a teraszokon 3-4 napig gondozza a kávét, hogy a „mézes” réteg teljesen rátapadjon a pergamen héjra, majd emelt szárítóágyakon, vékony rétegben 7-8 napig szárítja, hogy a nedvességtartalom 10 és 11 százalék közé csökkenjen. A babokat ebben a periódusban két óránként forgatják át, éjszakára szellősen lefedik, hogy a páratartalom ne tehessen benne kárt. A szárítóágyak elhelyezésénél nagy figyelmet fordítanak rá, hogy szeles helyen legyenek, így segítve a babok száradását.
László, a farmer időben megad minden gondoskodást és szerelmet a kávénak, ezért a gyomirtásra nem használ mérget, mert szerinte az „bűncselekmény” a kávé ellen. Ilyen mentalitás mellett talán nem meglepő, hogy minden kávéja nagyon magas pontokat kap. Gratulálunk a kiváló munkájához, öröm és megtiszteltetés volt a szép egyenletes minőségű zöldkávéjával dolgozni!
Fajtához igazított pörköléssel, igyekeztünk megmutatni a kávé komplex ízét, mely élénk, friss, gyümölcsös illatú, enyhén savas, selymes, csokoládés aromájú kávé. A rövid kávékhoz espresso készítéséhez kiváló, de a hosszabb kávék kedvelőinek is bátran ajánljuk!
national winner
Limitált kiadás! Guatemala Finca El Injerto COE győztes szemes kávénkat most egyedi sötét patikai üvegbe csomagoltuk. A környezetbarát, újrahasznosítható csomagolás konyhád igazi díszévé is válhat! Töltsd újra kedvenc Kapucziner kávéddal!
A tudomány mai állása szerint egészséges-e a kávé? Az attól függ miként és mit fogyasztunk! Olvasd el cikkünket a blogban! Tovább olvasom...
Ismertető az üvegben található guatemalai kávéról:
Guatemalában sokféle helyi mikroklíma található. Az El Injerto farmról érkező kávénk Huehuetenengo vidékről, Guetamala legmagasabb vidékéről származik. Természetes ősi esőerdő veszi körül az ültetvényt, amely ideális mikroklímát kínál az ott termő kiváló arabica kávénak. A farmot az Aguirre család 4. generációja vezeti oly nagy sikerrel, hogy 10 éve minden évben elnyerik a rangos nemzetközi COE, azaz " Cup of Excellence " minősítést. Ez a kiváló speciality arabica kávé a tökéletes pörköléssel testes, közepesen savas, gazdag csokoládés és gyümölcsös ízjegyeket mutat. Eszpresszóval és aeropresszel is kiváló és más-más ízekkel lep meg bennünket.
A Geisha az arabica kávécserje egy fajtája, mely a nyugat-etiópiai Gesha városról kapta nevét. Valóban Etiópiából származó faj, mely Costa Ricán keresztül került Panamába és Peruba. A Geisha különlegesen aromás, virágos ízvilágú kávébabot terem. A specialty piac figyelmét először 2004-ben keltette fel, amikor egy híres panamai kávéfarm egy geisha típusú kávét vitt aukcióra, mely rekord áron került étrékesítésre, köszönhetően szokatlan, más fajtához nem hasonlító finom aromájának.
Az utóbbi években a perui kávé termelők a minőségi kávék termelése irányába mozdultak el. Ez a tételünk a La Gaviota farmról származik amely Peru San Ignacio régiójában terül el. A gazdaság 1800-2000 méter tengerszint feletti magasságban terül el. Manapság nagyon nehéz Geisha kávé palántához jutni Peruban, nagy gondot okoz az eső hiánya, a hőmérséklet emelkedése, a kávé rozsda amely az egész környék termelését veszélyezteti a farmerek azonban hősiesen kitartanak. A kávécseresznyéket nedves eljárással dolgozták fel. Külön ügyeltek arra, hogy a nedvesség tartalma 11% körül legyen a kávé baboknak.
Kávé ital készítésénél nagyon fontos, hogy kiváló kávéőrlővel rendelkezzünk. Készítéskor alacsony hőfokot és hosszú akár 45 mp csapolást alkalmazzunk. Így egy finom gyümölcsös, de olajos aromákkal teli kávé jelenik meg a csészénkben. Jó kóstolást kívánunk!
Kenya Kianjogu arabica kávénk az ország középső részéről, Nyeri vidékéről származik, ahol a megfelelő tengerszint feletti magasság és csapadékmennyiségnek köszönhetően kiváló kávé terem. Az alumíniumban és vasban gazdag vörösagyagos talaj nagyban hozzájárul a helyi termés különleges ízéhez. A közeli friss folyóvízben duplán megmossák a leszüretelt szemeket, majd "afrikai ágyon" szárítják a napon. A gondos szüretnek és szállításnak köszönhetően nagyon jó paraméterekkel érkezett a specialty zöldkávé, mely 88,5 pontot ért el a nemzetközi kávé szövetség tesztelésén. Fajtáit tekintve az arabica fajon belül: SL34, SL28.
A Kenya Kianjogu arabicából gondosan készített kávé kiegyensúlyozott ízvilágú, narancsos, citrusos, karamella és passio gyümölcsös ízjegyekkel. Szeretettel ajánljuk a filter kávék kedvelőinek!
El Salvadorból, a Las Isabellas farmról érkezett újdonságunk. Új kávé kiválasztásánál rendszeresen elemezzük a Cup Of Excellence (COE) versenyek eredményeit. Az idei évben vizsgáltuk, hogy mely fajták kerültek a győztesek közé. A fajták közül a Geisha illetve a Pacamara szerepelt a legnagyobb arányban a győztesek között. Ugyancsak elemeztük hogy milyen feldolgozású kávék szerepeltek a legjobban. Itt a Naturál feldolgozású kávé kimagaslott. Rendszeres kapcsolatot tartunk a kávé farm tulajdonosokkal is és mindig megkérdezzük, hogy aktuálisan melyik a kedvenc kávéjuk? Eduardo, a farm tulajdonosa pedig egyből ezt a zöld kávébabot mondta.
Termőhelye Apaneca régióban Auchapán megyében 1200-1400 magasságban. Ízvilága piros gyümölcsös valamint cseresznye és piros szőlő egy kis sült almával. A pörkölési profilt úgy alakítottuk ki, hogy az eszpresszó kedvelők, valamint az alternatív kávé készítés kedvelői is szívesen készítsék.
Kolumbia Huila régiójában 1.650-1.800 méter magasan kiváló arabica kávék teremnek. Az El Rubi farm tulajdonosa Heiner Lazo már több mint 25 éve termeszt it kávét. Feleségével, Johannával vette meg a farmot. Az előző tulajdonos a drágakő után nevezte el a gazdaságot El Rubi-nak (Rubint), mert ezt a farmot kapta nászajándékba. Heiner és Johanna olyan arabica fajtákat termesztenek, mint a Cattura és Castillo, de 4 évvel ezelőtt úgy döntöttek, hogy egzotikusabb fajtákat is kipróbálnak, mint pl. Papayo, SL 20 és a 7500 Pink Bourbon. A feldolgozáskor kontrollált hőmérsékletű fermentációt és anaerob fermentációt alkalmaznak.
Most került először a Kapucziner kínálatába Papayo fajta. Nevét a papaya gyümölcsről kapta, mert a kávészemek csakúgy mint a gyümölcs hosszúkás alakú és papaya illatot mutat.
Ebből a microlot tételből, amiből összesen az egész világnak csak 700 kg áll rendelkezésére, szerencsére a Kapuczinernek sikerült 3 zsákot, azaz 105 kg-ot megcsípni. Ezek a bogyók valóban Papaya illatúak és ízűek. A kávé bogyókat kézzel szedték, amikor már teljesen megérettek, majd 27 napon át szárították az emelt szárítóágyakon. Az eredmény egy igazán összetett kávé karamellával, mézzel, édes gyümölcsökkel, valamint egy igazán összetett és krémes elegancia a karakterben.
A Kopi Luwak a világ legexkluzívabb, egyik legdrágább kávéja, igazi különlegesség, elképesztően zamatos, nehéz előállítani és emiatt hozzájutni is. A csészénkben gőzölgő kávé minőségét befolyásolja az alapanyag, a zöld kávébab minősége és számos további tényező is a pörköléstől magáig a kávéfőzés folyamatáig. A Kopi Luwakot (indonézül pálmasodró kávé) azonban egy egészen különleges „eljárás” teszi a világ legegzotikusabb és legdrágább kávéjává. Igen szokatlan módon „készítik elő” a fogyasztásra, mégpedig a maláj pálmasodró, más néven cibetmacska segítségével, aki szívesen fogyaszt gyümölcsöket és terméseket is. Például kedveli a kávécseresznyét, a kávé vörös húsú termését, melyben a kávébabok rejtőznek. A pálmasodró azonban csak a kávécseresznye puha külső húsát tudja megemészteni, a többi egyszerűen áthalad a szervezetén. Ekkor már csak fel kell kutatni és kézi erővel begyűjteni a kávészemeket.
Joggal tesszük fel a kérdést, hogy kinek jutott eszébe először összeszedni a kávészemeket a… földről. A válasz tulajdonképpen a helybeli lakosok találékonyságát és kávészeretetét jellemzi: a gyarmati időkben, mikor az indonéz és maláj szigetek Holland Kelet-India részét képezték, a holland telepesek megtiltották a helyieknek, hogy a kávét saját fogyasztásra szüreteljék, így fedezték fel maguknak a Kopi Luwakot, elvégre az nem szüretelés, ha a cibetmacska már egyszer megette. Persze nem kellett sok idő, és mások is felismerték, hogy a Kopi Luwak igazi kávékülönlegesség, jó ideje a világ legexkluzívabb kávéjaként tartják számon, és szinte aranyáron mérik.
Aki látta "A bakancslista" című filmet, annak biztosan rémlik valami a Kopi Luwakról, hiszen a film egyik legemlékezetesebb jelenetében éppen erről a kávéról beszélnek: a Morgan Freeman által játszott figura mutat egy cikket társának – akit Jack Nicholson alakít -, a férfi kedvenc kávéjáról, a Kopi Luwakról. Mindketten nevetésben törnek ki és a film itt éri el a csúcspontját.
Kellemes kávézást kívánunk!
Etiópia a világ 5. legnagyobb kávétermelője és egyben a kávé őshazája. Az Etióp Yirgacheffe az ország déli területén található Yirgacheffe tartományból származik. Az itt 1700-2000 méter tengerszint feletti magasságban termő arabica kávék az ország legjobbjai. A Yirgacheffet könnyed textúra és jól kiérezhető gyümölcsös édes ízvilág jellemzi. Évek óta a speciality kávék számos listáján a világ 10 legjobb kávéja között tartják számon.
Hawaii nagy szigetén Kona tartományban terem a méltán híres Hawaii Kona arabica kávé. A vulkanikus, tápanyagban igen gazdag fekete talaj, a tökéletes éghajlati viszonyok kedveznek a hawaii kávészemeknek, melyek ezáltal fényesebbek és arányosabbak, mint az átlag. Íze harmonikus, szokatlanul gazdag, közepesen testes, ugyanakkor mérsékelten savas. A hawaii Kona kávé utóíze fűszeres, enyhén fahéjas, jogosan nevezik érzékinek. Az espresso kedvelői a világ egyik legjobb kávéjának tartják.
A Nepál Mount Everest kávénk közvetlenül Kathmanduból érkezik. A Himalája lejtőin, a Trisuli folyó völgyében termesztik, ezt az igen jó minőségű arabica bourbon fajtájú kávét. A folyó vízesése következtében állandó a páratartalom. Nappal 25 foknál nincs melegebb éjszaka pedig 20 fok alá nem esik a hőmérséklet. A Kávé termesztéséhez kiválóak ezek a feltételek. A nepáli kávé különösen csersavmentes, ezért az erre érzékenyeknek különösen ajánljuk!
Tejes kávé készítéséhez a legideálisabb. Kellemes délutáni olvasgatás mellé a legjobb egy nepáli capuccino!
Kolumbiába a jezsuiták vitték 1723-ban a kávécserjét, a termelés azonban csak a 19. század végén indult be igazán. 1912-re az ország exportjának 50%-át már a kávé tette ki. A Kolumbia nyugati felén végighúzódó Andok hegyoldalai és völgyei kiváló éghajlatot és mikroklímákat teremtenek a kávétesrmesztéshez.
Ez a kávénk azért nagyon különleges, mert a frissen szüretelt kávé ízéből sokkal többet ad vissza, mint bármely más kávé. Ez minek köszönhető? A speciális csomagolásnak és szállításnak!
Manapság egyre nagyobb figyelmet fordítanak a termelők és a pörkölők a zöld kávészemek tárolására és a pörkölési helyre való eljuttatás körülményeire. A legkorszerűbb módszer, hogy a vákuumosan csomagolt kávét közvetlenül a feldolgozás és szárítás befejezése után mélyfagyasztják. Így a kávészemek tökéletesen megőrzik zamatosságukat akár éveken keresztül is. Természetesen ilyen módszerrel csak a legjobb specialty minősítésű kávékat dolgozzák fel. Ez a kávé igazi gyümölcsbomba, édes narancs ízzel.
Ajánljuk espresso készítéséhez, ahol az aromák a leginkább meg tudnak mutatkozni.