KÁVÉ - SINGLE ORIGIN
A " SINGLE ORIGIN " elnevezés a kávé származására utal. Azt a kávét nevezhetjük így, amely pontosan behatárolható helyről és termelőtől származik, máshonnan származó, más minőségű kávéval nem kevert. A " SINGLE ORIGIN " magyarul termőterület szerint szelektált kávét, és egyúttal kiváló minőséget is jelent.
Las Hortensias ültetvényt Ana édesapja vásárolta meg 1992-ben, majd 2014-ben Ana vette át a gazdaság irányítását. Az ültetvény Nicaragua egyik legismertebb kávérégiójában, Dipilto szívében található. Ez a terület különleges mikroklímával rendelkezik, amely rendkívül kedvező a kiváló minőségű kávé termesztéséhez. A Dipilto-hegység volt az első olyan terület Nicaraguában, amely megkapta a kávéhoz kapcsolódó eredetvédelmi tanúsítványt.
Las Hortensias kávéinak egyedülálló karakterét a talaj, a víz, valamint a Dipilto vidékének gazdag flórája és faunája biztosítja. Ana különösen nagy figyelmet fordít a környezetvédelemre és a fenntarthatósági gyakorlatokra, miközben a lehető legmagasabb minőséget nyújtja. 2020-ban Las Hortensias a rangos Cup of Excellence versenyen a 6. helyezést érte el, ami méltó elismerés a kávéjuk kiválóságának.
A csészében alma, körte és étcsokoládé jegyekkel és élénk savassággal büszkélkedik.
Ország: | Nicaragua |
Régió: | Dipilto, Nueva Segovia |
Magasság: | 1.500 méter |
Fajta: | Marsellesa |
Feldolgozás: | Natural anaerobic |
Farm: |
Finca Las Hortensias |
Tulajdonos: | Ana y Martha Albir |
La Sierra de Las Minas: a hegyek kincse, amely megváltoztatta a vidéket. Az 1950-es évek óta ez a régió a kávétermesztés központjává vált, és a hegyvidéki táj ölelésében virágzott fel. Az egykor szegénység sújtotta, távoli terület mára pezsgő kávétermelő központtá alakult át.
Minden farm, amely a dombok között megbújik, kávétermelő egységgé fejlődött, ezzel is tükrözve a lenyűgöző előrehaladást. Az itt termesztett kávéfajták – Villa Sarchi, Bourbon, Caturra, Pache és Pacamara – mind hozzájárulnak a régió gazdag ízvilágához.
La Sierra de Las Minas híres kávéja elbűvölő aromájával, tökéletes ízével és harmonikus testével ragadja magával az érzékeket, amelyet kellemes édesség tesz teljessé.
A csészében virágos és édes, a jázmin és passiógyümölcs jegyeit mutatja.
Ország: | Guatemala |
Régió: | Sierra de las Minas |
Magasság: | 1.300-2.000 méter |
Fajta: | Villa Sarchi |
Feldolgozás: | Washed / mosott |
A Rodriguez Ospina család már a harmadik generáció a régiójukban, akik elkötelezetten foglalkoznak kávétermesztéssel. A család története nyolc évtizeddel ezelőtt kezdődött, amikor a nagyapa megkezdte a kávétermesztést a vidéken. Halála után a földet a szülők örökölték, és azóta is családi hagyományként művelik.
A kávéjuk elkészítése különleges folyamat eredménye. Az érett kávécseresznyét gondosan leszüretelik, majd 48 órán át fermentálják. Ezt követően a cseresznyét meghántolják, és további 64 órán át fermentálják aerob tartályokban. A folyamat végén a kávét alaposan megmossák, és a napon szárítják, általában 7-10 napig, a minőség és az ízek megőrzése érdekében.
A csészében virágos jegyekkel, valamint az áfonya és kiwi ízvilágával bűvöli el a kávékedvelőket.
Ország: | Kolumbia |
Régió: | Planadas, Tolima |
Magasság: | 1.000-2.300 méter |
Fajta: | Pink Bourbon |
Feldolgozás: | Washed / mosott |
Farm: |
Finca Familia Rodriguez |
Tulajdonos: | Familia Rodriguez |
Kolumbiában az Andok sajátos mikroklímája kiemeli a kávéban rejlő egyedi sajátosságokat, itt kizárólag arabicát termelnek. Huila tartomány, ahol az El Deviso farm található, az Andok hegyei között 1.850 méter feletti magasságban. Sokan ezt a régiót tartják a legjobbnak, a helyi kávék gyümölcsösek, tömör textúrájuak és komplex ízvilággal jellemezhetőek. A farm tulajdonosa Vidal Hernando Vallejo Arenas 27 éve vásárolta meg ezt a helyet, ahol ma 12.000 kávécserjét birtokol. Ez a különleges új fajta (Sidra) a bourbon és a typica kereszteződéséből jött létre. Ismereteink szerint Magyarországon elsőként kínáljuk a kávérajongóknak.
Ország: | Kolumbia |
Régió: | Huila |
Magasság: | 1.850 méter |
Fajta: | Sidra |
Feldolgozás: | Anaerob |
Tulajdonos: | Vidal Hernando Vallejo Arenas |
Dél-nyugat Indiában, Manjarabad tartományban az első kávéültetvényt a 17. században létesítették. Ez az ország legnagyobb és legősibb kávétermő területe. A Harley Estate farmon már ötödik generációs kávétermelők dolgoznak, szakértelmük és tapasztalatuk így rendkívüli. Kiváló minőségű kávét termelnek, mely a gondos termesztési gyakorlat, az aprólékos kézi szedés, a különleges feldolgozás és kezelés eredménye. Környezetbarát kávétermelőként szerves, természetes anyagokra támaszkodnak a növények termesztésében, a víztelenítő állomás vizét egy nagy tartályba engedik, majd elpárologtatják. A dolgozókat is kellően támogatják, ingyenes lakóterek állnak rendelkezésükre ingyenes árammal és vízzel. Oktatás gyerekeknek és így tovább...
Régió: Manjarabad
Minőség: Microlot
Termesztési magasság: 945 - 1.350 m, árnyékot adó fák alatt
Fajták: Arabica - SLN9
Feldolgozás: mosott
Ízvilág: nyomokban datolya, feketeribizi, mézes utóíz
A Banti Nenka Guji régió magasabb pontjain nő, és a terület egyik legkiválóbb legletisztultabb ízvilágú kávéjaként lett Etiópia díjnyertes kávéja. Egy csésze ebből a frissen pörkölt kávéból és máris az etióp tájakon érezhetjük magunkat. Ezt a figyelemre méltó kávét a Guji zónában, magasan termesztik a kistermelők. A becsült termőterület összességében 70 600 hektár ebből 31 000 hektár kávécserje. Banti Nenkának megvan a gyümölcsössége, amelyet mindannyian elvárunk a guji kávéktól, de olyan intenzitású és finomított szinten, amelyet gyakran nem találunk.
Világosabb pörkölésnél a virágos aromák és bogyós gyümölcsös ízjegyek jellemzőek, míg egy sötétebb pörköléssel a csokis shake és banán ízek hozhatóak előtérbe. Ízjegyei elegánsan letisztultak és szárazak.
Eredet: Etiópia
Régió: Guji Kercha
Fermentálás: Napon szárított
Mosóállomás: Banti Nenka kávémosó
Magasság: 2.150m
Típus: Hairloom
Savasság: Magas
Testesség: Testes
Ízek: szirupos, gyümölcsös, banános shake
Aroma: virágos
A Robusta kávék ugyanolyan kiváló minőségűek lehetnek, mint az Arabica fajták, ha gondosan művelik, kézzel szedik megfelelő magasságban termelik, és a feldolgozásra is odafigyelnek. Ilyenkor egész különleges robusta kávék termeszthetőek. Dél-nyugat Indiában, Manjarabad tartományban az első kávéültetvényt a 17. században létesítették. Ez az ország legnagyobb és legősibb kávétermő területe. A Harley Estate farmon már ötödik generációs kávétermelők dolgoznak, szakértelmük és tapasztalatuk így rendkívüli. Kiváló minőségű kávét termelnek, mely a gondos termesztési gyakorlat, az aprólékos kézi szedés, a különleges feldolgozás és kezelés eredménye. Környezetbarát kávétermelőként szerves, természetes anyagokra támaszkodnak a növények termesztésében, a víztelenítő állomás vizét egy nagy tartályba engedik, majd elpárologtatják. A dolgozókat is kellően támogatják, ingyenes lakóterek állnak rendelkezésükre ingyenes árammal és vízzel. Oktatás gyerekeknek és így tovább...
Régió: Manjarabad
Minőség: Microlot
Termesztési magasság: 945 - 1.350 m, árnyékot adó fák alatt
Fajták: Robusta - Peradeniya, SLN 274
Feldolgozás: mosott, napágyon szárított
Ízvilág: édes, mogyorós, nugátos utóíz
Etióp kisbirtokos gazdálkodók termelik 1.900-2.000 méter magasan a helyi helyi örökletes arabica fajtáiból, és "Honey" módszerrel dolgozzák fel, melynek során a gyümölcsökről eltávolítják a héjat, de a babon hagyják a gyümölcshús egy részét megszáradni, ezzel egy nagyon finom, különleges kávét kapunk, amely gyümölcsös tónusú és virágos egyszerre. Illatoláskor és a csészében málna, méz, rózsabors és étcsokoládé jellemzi, a lecsengést pedig a málna és az étcsokoládé jegyei jellemzik.
A Fazenda Monte Alto egy nagy hagyományokkal rendelkező brazil farm. A Ribeiro do Valle család régóta a finom kávé előállításának szenteli életét, és 136 év után nem meglepő, hogy tökéletesítették a kávétermesztés művészetét.
Ez a kávé kivételes példája annak, hogy a brazil kávé milyen hihetetlen tud lenni, és mennyire rácáfol a sztenderd elképzelésekre! Cukorkaszerű édesség, intenzív eper árnyalatokkal és nyári gyümölcsök lédús savval jellemzik. Tökéletes a filter szerelmeseinek, de egy igazán érdekes kávé az eszpresszó és tejes kávé fogyasztók számára is. Mindenképp megér egy próbát!
Az Anasora Estate a dél-etiópiai Guji régióban, Wocho Sololo kis közösségében található. Edame Tadesse egy harmadik generációs kávétermesztő, és nagy kávés családból származik. Az Anasora még mindig viszonylag kihasználatlan, ami azt jelenti, hogy a terület bőséges teret kínál a fiatal kávécserjéknek. A mikroklíma, a vörösesbarna talaj és az őshonos fajták adják az Anasora kávé egyedi tulajdonságait. Ez a tétel egy tipikus természetes feldolgozású kávé, krémes, kerek testességgel. A csészében piros bogyós gyümölcsök, étcsokoládé jegyek és aszalt gyümölcsök édessége jellemzi.
Eredet: Etiópia
Régió: Guji
Tulajdonos: Edame Tadesse
Feldolgozás: Természetes / Natural
Magasság: 1.900-2.000 méter
Típus: Hairloom
Ízjegyek: piros bogyós gyümölcsök, étcsokoládé jegyek és aszalt gyümölcsök
Guatemalában sokféle helyi mikroklíma található. Az El Injerto farmról érkező kávénk Huehuetenengo vidékről, Guetamala legmagasabb vidékéről származik. Természetes ősi esőerdő veszi körül az ültetvényt, amely ideális mikroklímát kínál az ott termő kiváló arabica kávénak. A farmot az Aguirre család 4. generációja vezeti oly nagy sikerrel, hogy 10 éve minden évben elnyerik a rangos nemzetközi COE, azaz " Cup of Excellence " minősítést. Ez a kiváló speciality arabica kávé a tökéletes pörköléssel testes, közepesen savas, gazdag csokoládés és gyümölcsös ízjegyeket mutat.
A csomagban 20 db kapszula található, amely kompatibilis a legnépszerűbb nespresso kapszulás kávéfőző gépekkel.
Ugandát eddig mint robusta kávék exportálóját ismertük, viszot az utóbbi években néhány extra minőségű magas pontszámú specialty kávéval is megörvendeztettek bennünket. Az Elgon-hegy az ugandai kávétermelés szíve, és ezen a területen Uganda legkeresettebb mosott kávéi általában Buzabiti területéről származnak. Ez a magas pontszámú tétel a Bulaago Farmers' Association kistermelő tagjainak jóvoltából (Bulaago egy falu a kerületben). 140 gazda erős, egyenként átlagosan 5-6 zsák exportálható kávékülönlegességet termelnek évente.
Ez a kávé a csészében olyan, mintha az őszibarackot és a nektarint, narancslével vegyítenénk. Teljesen elképesztő, és a kávéban szinte hallatlan édesség az egész ízlelőbimbódat elfoglalja. Csak egy idő után kezdik csiklandozni a nyelv hegyét a finom citrusos savak, és ahogy a savasság kitisztul, kellemes zöldteás keserűség vonul ki, teljes ízélményt teremtve.
Az Etióp Kebir Uraga 2023-ban Afrika legkiválóbb kávéja címet nyerte el. A kávéfarm Guji híres kávétermelő régiójában található, Etiópia déli részén. Ezt a területet egyedülálló és ízletes kávébabjairól ünneplik, köszönhetően magas fekvésének, gazdag biológiai sokféleségének és termékeny talajának. Maga a farm 1.900-2.200 méteres tengerszint feletti magasságban fekszik, ami ideális a hűvösebb hőmérsékleten virágzó Arabica kávénövények termesztésére. A táj buja és zöldellő, sűrű erdőkkel tarkítva, amelyek természetes árnyékot adnak a kávénövényeknek, alapvető tényező, amely hozzájárul a bab összetett ízének és aromás profiljának kialakulásához. A Kebir Uraga fenntartható gazdálkodási módszereket alkalmaz, olyan szerves folyamatokra összpontosítva, amelyek gazdagítják a talajt és elősegítik a biológiai sokféleséget. A kávét túlnyomórészt őshonos fák árnyékában termesztik, ami nemcsak a talaj termékenységének megőrzésében segít, hanem megvédi a növényeket a közvetlen napfénytől is. A Kebir Uragában készült kávé jellegzetes ízprofiljáról ismert, virágos és citrusos jegyekkel, őszibarack árnyalataival és finom teaszerű lecsengéssel.
José Luis Eguiguren, a harmadik generációs farmer felügyeli a Hacienda Santa Gertrudis-t Lojában, Ecuadorban. A Podocarpus Nemzeti Park pufferzónájában, a világhírű Vilcabamba közelében található, amely kedvező klímájáról és lakóinak hosszú élettartamáról ismert.
José Luis 2019 óta elkötelezett a különleges kávé iránt, kapcsolatokat alakít ki a hasonló gondolkodású szakemberekkel, és megosztja a kivételes kávé narratíváját a globális piacokon. A farm kiválóan szerepel a COE megmérettetéseken. Mi a Kapuczinernél büszkék vagyunk arra, hogy ilyen kiváló kávét kínálhatunk.
Ez a tétel a csészében a fehér virágok aromáját fogja érezni, édes citrusos jegyekkel, krémes testtel és narancsos utóízzel.
Hawaii nagy szigetén Kona tartományban terem a méltán híres Hawaii Kona arabica kávé. A vulkanikus, tápanyagban igen gazdag fekete talaj, a tökéletes éghajlati viszonyok kedveznek a hawaii kávészemeknek, melyek ezáltal fényesebbek és arányosabbak, mint az átlag. Íze harmonikus, szokatlanul gazdag, közepesen testes, ugyanakkor mérsékelten savas. A hawaii Kona kávé utóíze fűszeres, enyhén fahéjas, jogosan nevezik érzékinek. Az espresso kedvelői a világ egyik legjobb kávéjának tartják.
A csomagban 20 db kapszula található, amely kompatibilis a legnépszerűbb nespresso kapszulás kávéfőző gépekkel.
Guji Etiópia ismertebb Yirgacheffe és Sidamo termőhelyei mellett fekszik. Ez egy „aneorobic" feldolgozású kiváló minőségű arabica kávé. Bizonyíték arra hogy Etiópia néhány termelője elkötelezett a minőségi kávék előállításában. Ízvilága gyümölcs tónusú, szantálfa, agavé szirup, enyhe jázmin illattal a csészében, citrusos útóízzel.
Jamaica egy Karib-tengeri szigetország. A Karib-tenger területe több mint 2 milló km2. Szigetvilága mintegy 1000 szigetből áll, melyek közül Jamaica az egyik legismertebb. A Blue Mountain hegység a főváros, Kingston mögött magasodik. Legmagasabb pontja a 2256 m magas Blue Mountain csúcs. Ez azt jelenti, hogy a kávé a világ legmagasabban termesztett kávéi közé sorolható. Jamaicát az éghajlata, földrajzi helyzete és geológiája együttesen ideális kávé termesztő hellyé teszi.
Matthew Wallen, a britt tengerészet kapitánya, 1746-ban érkezett Jamaicára, idővel szenvedélyének a növénytermesztésnek szentelte életét a szigeten. Mintegy 400 féle különböző kávécserje fajtát honosított meg a Blue Mountain hegységben.
A terület éghajlata hűvös és ködös, sok csapadék esik és a talaj jó víz elvezetésű. A több mint 8000 kisgazdaságban a teraszos művelés terjedt el a hegyvidék lejtői miatt. Jellemző a termesztésre, hogy a kávécserjéket banánnal és avokádóval vegyesen ültetik. A legnehezebb és legköltségesebb munka a betakarítás. A betakarítás időszaka októbertől márciusig tart. Így biztosítható, hogy csak a tökéletesen érett szemek kerüljenek szüretelésre. A kávészedőknek gyakran nem csupán a derekukra kötött kosarat kell megtölteniük majd kiüríteni egy 70 kg-os zsákba, hanem fel is kell tenniük a zsákokat a szállító eszközre majd a szállító eszközről egy gyűjtő medencéhez vinni. A feldolgozott kávé abban is különbözik az összes többi kávé fajtától, hogy exportra nem juta zsákokban, hanem fahordókban szállítják. Fentieken kívül dolgos kezeknek és a kávé iránti elkötelezettségnek, valamint a szakértelemnek és a kávé iránti alázatnak köszönhetően, vált a jamaicai Blue Mountain kávé az ínyencek és a kávészakértők álmává.
Érdemes megjegyezni azt is, hogy egy csésze jól elkészített kávéhoz több kávébabra van szükség, hogy maradéktalanul kijöjjenek a kávé jellegzetes ízei. Így az ízek teltek, kiegyensúlyozottak, valamint édesek lesznek és a kávé íze különlegesen hosszan megmarad, vagy, ahogy a szakértők mondják, a szájpadláson fejlődik ki.
A csomagban 20 db kapszula található, amely kompatibilis a legnépszerűbb nespresso kapszulás kávéfőző gépekkel.
Ajándékozz hosszan tartó élményt szeretteidnek, barátaidnak, saját magadnak a Kapucziner Cup Of Excellence kávécsomaggal! A reggeli kávé, vagy a délutáni capuccino kortyolgatása közben eszükbe fog jutni a veled közösen eltöltött idő, a találkozás emléke. Csomagunk négy csomag kiváló Cup of Excellence kávét tartalmaz melyek a kávépörkölő mesterünk titkos, jól bevált receptjei szerint készülnek.
Csomagunkban a következő termékek találhatóak:
- Guatemala Finca El Injerto COE győztes - 250g - termékleírás részletesen
- Nicaragua Cup of Excellence Santa Rosa - 250g - termékleírás részletesen
- El Salvador, Divisadero (COE), Bourbon, Anaerobic Natural - 250g - termékleírás részletesen
- Fazenda Bom Jesus - 250g - termékleírás részletesen
2021 Cup of excellence győztes farm!
Ha különleges Kolumbiai kávéra vágysz, akkor a La Esperanza kávéja igazán az! Ez a specialty kávé ország nyugati részéről származik, ahol nincs tömegtermelés, vannak viszont árnyékot adó fák és nagy tapasztalattal rendelkező termelők gazdálkodnak. A farm lélegzetelállító helyen fekszik, 1700 méter tengerszint feletti magasságban, ahol az éves átlaghőmérséklet 17-22 C fok. Az időjárási adottságok, a kiváló talaj igencsak kedvez a kávécseresznyék lassú érésének. A kávécseresznyéket kézzel szedik, nagy gondossággal mérik a cukortartalmát, hogy a legjobb időben legyen a szüret. Az arabica, pontosabban azon belül is Red Bourbon fajtájú szemek hibrid mézes feldolgozásúak. Először az egész kávécsersznyét állni hagyják, majd részben eltávolítják a gyümölcshúst és úgy is 35 órán át pihenni, fermentálódni hagyják. Így a kávészemek édesebbek, gyümölcsöseb ízűek maradnak. A kávé különleges kistételes vákumcsomagolásban érkezik, hogfy az aromák még inkább benne maradjanak a szemekben.
Ízében trópusi gyümölcsök ízjegyei dominálnak, utóíze csokoládés, barna cukros jellegű.
Kolumbia a 4. legnagyobb kávétermelő ország a világon, szinte kizárólag arabica kávét termelnek helyi kis gazdaságokban, az Andok hegyvonulatai között, a kellemes, csapadékos hegyvidéki éghajlaton. A Hacienda La Claudina Ciudad Bolívar közelében található, egy hagyományos kolumbiai kávévárosban, körülbelül 100 km-re délnyugatra Medellíntől. A Hacienda La Claudina területéről lenyűgöző kilátás nyílik a Los Farallones del Citara hegységre, amely akár 3900 méter magas. Csaknem 60 ültetvényes dolgozó felelős az érett kávébab növényekről történő szedéséért a betakarítási időszakban.
.
Ez egy különleges tétel, amit rögtön az év elején szerencsénk volt beszerezni a kolumbiai Hacienda La Claudinától.
Kizárólag Castillo fajtából áll, anaerob fermentációval, azaz oxigén hiányában fermentálva nyerték. Ezen nanolot esetében a következő eljárást alkalmazták:
-
A cseresznyét egész nap kézzel válogatták.
-
Este a külső bőrt és a nyálkát mechanikusan eltávolították
-
Az így kapott babot hermetikusan lezárt acéltartályokban, vízzel erjesztik 96 órán át.
-
Az erjesztési periódus végén a babot emelt ágyakon szárítottuk három napig.
-
Végül a pergament eltávolították, és a babot , 30 kg-os zsákokba csomagolták.
Az ebben a kísérletben alkalmazott anaerob eljárás különbözik az általunk korábban bemutatott másik nanolotban teszteltől, azzal a ténnyel, hogy a cascarát teljesen eltávolították az erjedés előtt. A csészében ennek jelentős hatása van: ebben az esetben az eper, a zöld alma és a mandula ízjegyek vannak.
*** Minimális pihenőidő: 10 nap a pörköléstől
Régió: Ciudad Bolívar, Antioquía
Tanusítvány: Mission Red
Termelési magasság: 1600 - 1800m
Variáns: Colombia, Caturro
Feldolgozás: Anaerobic
Tulajdonos: Juan Fernando Saldarriaga