Szállítási kedvezmények: 8.000 Ft vásárlás felett mindössze 699 Ft-ért, 12.000 Ft felett INGYEN szállítjuk házhoz termékeidet!
Jó válogatást és kellemes kávézást kíván a Kapucziner csapata!
Köszönöm
Termékek Menü

KÁVÉ - SINGLE ORIGIN

A " SINGLE ORIGIN " elnevezés a kávé származására utal. Azt a kávét nevezhetjük így, amely pontosan behatárolható helyről és termelőtől származik, máshonnan származó, más minőségű kávéval nem kevert. A  " SINGLE ORIGIN " magyarul termőterület szerint szelektált kávét, és egyúttal kiváló minőséget is jelent.

ÁZSIAI KÁVÉK ÁZSIAI KÁVÉK
.... NAPKELET VARÁZSA ....
KARIB-SZIGETEKI KÁVÉK KARIB-SZIGETEKI KÁVÉK
.... ÉLETÖRÖM ÉS KÁVÉ ....
HAWAII KÁVÉK HAWAII KÁVÉK
..... TÁVOL A VILÁGTÓL .....
DÉL-AMERIKAI KÁVÉK DÉL-AMERIKAI KÁVÉK
.. SZAMBA A KÁVÉ KÖRÜL ..
AUSZTRÁL KÁVÉK AUSZTRÁL KÁVÉK
MEGLEPETÉSEK ORSZÁGA
INDONÉZ KÁVÉK INDONÉZ KÁVÉK
.EGYSÉGBEN A SOFÉLESÉG.
AFRIKAI KÁVÉK AFRIKAI KÁVÉK
....... A KÁVÉ ŐSHAZÁJA .......
Rendezés:
Nézet:

Guatemalában sokféle helyi mikroklíma található. Az El Injerto farmról érkező kávénk Huehuetenengo vidékről, Guetamala legmagasabb vidékéről származik. Természetes ősi esőerdő veszi körül az ültetvényt, amely ideális mikroklímát kínál az ott termő kiváló arabica kávénak. A farmot az Aguirre család 4. generációja vezeti oly nagy sikerrel, hogy 10 éve minden évben elnyerik a rangos nemzetközi COE, azaz " Cup of Excellence " minősítést. Ez a kiváló speciality arabica kávé a tökéletes pörköléssel testes, közepesen savas, gazdag csokoládés és gyümölcsös ízjegyeket mutat.

A csomagban 20 db kapszula található, amely kompatibilis a legnépszerűbb nespresso kapszulás kávéfőző gépekkel.

3.990 Ft

Hawaii nagy szigetén Kona tartományban terem a méltán híres Hawaii Kona arabica kávé. A vulkanikus, tápanyagban igen gazdag fekete talaj, a tökéletes éghajlati viszonyok kedveznek a hawaii kávészemeknek, melyek ezáltal fényesebbek és arányosabbak, mint az átlag. Íze harmonikus, szokatlanul gazdag, közepesen testes, ugyanakkor mérsékelten savas. A hawaii Kona kávé utóíze fűszeres, enyhén fahéjas, jogosan nevezik érzékinek. Az espresso kedvelői a világ egyik legjobb kávéjának tartják.

A csomagban 20 db kapszula található, amely kompatibilis a legnépszerűbb nespresso kapszulás kávéfőző gépekkel.

3.990 Ft

Jamaica egy Karib-tengeri szigetország. A Karib-tenger területe több mint 2 milló km2. Szigetvilága mintegy 1000 szigetből áll, melyek közül Jamaica az egyik legismertebb. A Blue Mountain hegység a főváros, Kingston mögött magasodik. Legmagasabb pontja a 2256 m magas Blue Mountain csúcs. Ez azt jelenti, hogy a kávé a világ legmagasabban termesztett kávéi közé sorolható. Jamaicát az éghajlata, földrajzi helyzete és geológiája együttesen ideális kávé termesztő hellyé teszi.

Matthew Wallen, a britt tengerészet kapitánya, 1746-ban érkezett Jamaicára, idővel szenvedélyének a növénytermesztésnek szentelte életét a szigeten. Mintegy 400 féle különböző kávécserje fajtát honosított meg a Blue Mountain hegységben.

A terület éghajlata hűvös és ködös, sok csapadék esik és a talaj jó víz elvezetésű. A több mint 8000 kisgazdaságban a teraszos művelés terjedt el a hegyvidék lejtői miatt. Jellemző a termesztésre, hogy a kávécserjéket banánnal és avokádóval vegyesen ültetik. A legnehezebb és legköltségesebb munka a betakarítás. A betakarítás időszaka októbertől márciusig tart. Így biztosítható, hogy csak a tökéletesen érett szemek kerüljenek szüretelésre. A kávészedőknek gyakran nem csupán a derekukra kötött kosarat kell megtölteniük majd kiüríteni egy 70 kg-os zsákba, hanem fel is kell tenniük a zsákokat a szállító eszközre majd a szállító eszközről egy gyűjtő medencéhez vinni. A feldolgozott kávé abban is különbözik az összes többi kávé fajtától, hogy exportra nem juta zsákokban, hanem  fahordókban szállítják. Fentieken kívül dolgos kezeknek és a kávé iránti elkötelezettségnek, valamint a szakértelemnek és a kávé iránti alázatnak köszönhetően, vált a jamaicai Blue Mountain kávé az ínyencek és a kávészakértők álmává.

Érdemes megjegyezni azt is, hogy egy csésze jól elkészített kávéhoz több kávébabra van szükség, hogy maradéktalanul kijöjjenek a kávé jellegzetes ízei. Így az ízek teltek, kiegyensúlyozottak, valamint édesek lesznek és a kávé íze különlegesen hosszan megmarad, vagy, ahogy a szakértők mondják, a szájpadláson fejlődik ki.

A csomagban 20 db kapszula található, amely kompatibilis a legnépszerűbb nespresso kapszulás kávéfőző gépekkel.

4.990 Ft

Ha különleges Kolumbiai kávéra vágysz, akkor a La Esperanza kávéja igazán az! Ez a specialty kávé ország nyugati részéről származik, ahol nincs tömegtermelés, vannak viszont árnyékot adó fák és nagy tapasztalattal rendelkező termelők gazdálkodnak. A farm lélegzetelállító helyen fekszik, 1700 méter tengerszint feletti magasságban, ahol az éves átlaghőmérséklet 17-22 C fok. Az időjárási adottságok, a kiváló talaj igencsak kedvez a kávécseresznyék lassú érésének. A kávécseresznyéket kézzel szedik, nagy gondossággal mérik a cukortartalmát, hogy a legjobb időben legyen a szüret. Az arabica, pontosabban azon belül is Red Bourbon fajtájú szemek hibrid mézes feldolgozásúak. Először az egész kávécsersznyét állni hagyják, majd részben eltávolítják a gyümölcshúst és úgy is 35 órán át pihenni, fermentálódni hagyják. Így a kávészemek édesebbek, gyümölcsöseb  ízűek maradnak. A kávé különleges kistételes vákumcsomagolásban érkezik, hogfy az aromák még inkább benne maradjanak a szemekben.

Ízében trópusi gyümölcsök ízjegyei dominálnak, utóíze csokoládés, barna cukros jellegű. 

4.000 Ft 3.000 Ft

Ajándékozz hosszan tartó élményt szeretteidnek, barátaidnak a Kapucziner karácsonyi Cup Of Excellence kávécsomaggal! A reggeli kávé, vagy a délutáni capuccino kortyolgatása közben eszükbe fog jutni a veled közösen eltöltött idő, a találkozás emléke. Csomagunk négy csomag kiváló Cup of Excellence kávét tartalmaz melyek a kávépörkölő mesterünk titkos, jól bevált receptjei szerint készülnek.

Csomagunkban a következő termékek találhatóak:

17.500 Ft

Ajándékozz hosszan tartó élményt szeretteidnek, barátaidnak, vagy akár saját magadnak a Kapucziner Pacamara Arabica kávécsomaggal, mely négy kiváló arabica pacamara típusú kávét tartalmaz, négy különböző termőterületről! A Pacamara egy közepes méretű kávécserje, vastag lombozatú, és nagy levelű. Az általa termelt kávécseresznye hosszú, kis kiemelkedéssel rendelkezik, a benne termő zöld kávébabok nagyok és oválisak. A Pacamara világszerte nagy elismertségnek örvendő ritka arabica kávéfajta, magával ragadó karakteres, összetett és intenzív aromákkal rendelkezik. Közepes vagy sűrű testesség jellemzi, krémes textúra és elegáns savtartalom. Íze a csokoládé édes jegyeitől a gyümölcsösebb felhangokig terjed, amelyek a citromra, a piros bogyós gyümölcsökre és a csonthéjasokra emlékeztetnek.

Csomagunkban a következő frissen pörkölt kávék találhatóak:

  • El Salvador Pacamara Arabica - 250g
  • Nicaragua Pacamara Arabica - 250g
  • Mexikó Pacamara Arabica - 250g
  • Honduras Pacamara Arabica - 250g
16.000 Ft

Kolumbia a 4. legnagyobb kávétermelő ország a világon, szinte kizárólag arabica kávét termelnek helyi kis gazdaságokban, az Andok hegyvonulatai között, a kellemes, csapadékos hegyvidéki éghajlaton. A Hacienda La Claudina Ciudad Bolívar közelében található, egy hagyományos kolumbiai kávévárosban, körülbelül 100 km-re délnyugatra Medellíntől. A Hacienda La Claudina területéről lenyűgöző kilátás nyílik a Los Farallones del Citara hegységre, amely akár 3900 méter magas. Csaknem 60 ültetvényes dolgozó felelős az érett kávébab növényekről történő szedéséért a betakarítási időszakban.

.

Ez egy különleges tétel, amit rögtön az év elején szerencsénk volt beszerezni a kolumbiai Hacienda La Claudinától.


 

Kizárólag Castillo fajtából áll, anaerob fermentációval, azaz oxigén hiányában fermentálva nyerték. Ezen nanolot esetében a következő eljárást alkalmazták:

  • A cseresznyét egész nap kézzel válogatták.

  • Este a külső bőrt és a nyálkát mechanikusan eltávolították

  • Az így kapott babot hermetikusan lezárt acéltartályokban, vízzel erjesztik 96 órán át.

  • Az erjesztési periódus végén a babot emelt ágyakon szárítottuk három napig.

  • Végül a pergament eltávolították, és a babot , 30 kg-os zsákokba csomagolták.

Az ebben a kísérletben alkalmazott anaerob eljárás különbözik az általunk korábban bemutatott másik nanolotban teszteltől, azzal a ténnyel, hogy a cascarát teljesen eltávolították az erjedés előtt. A csészében ennek jelentős hatása van: ebben az esetben az eper, a zöld alma és a mandula ízjegyek  vannak.


 

*** Minimális pihenőidő: 10 nap a pörköléstől

 

Régió: Ciudad Bolívar, Antioquía

Tanusítvány: Mission Red

Termelési magasság: 1600 - 1800m

Variáns: Colombia, Caturro

Feldolgozás: Anaerobic

Tulajdonos: Juan Fernando Saldarriaga

3.000 Ft

Kolumbia a 4. legnagyobb kávétermelő ország a világon. Szinte kizárólag arabica kávét termelnek helyi kis gazdaságokban, az Andok hegyvonulatai között, a kellemes, csapadékos hegyvidéki éghajlaton. Mivel sokféle, sajátos, egymástól eltérő éghajlatú kisebb termőterület van, ez a micro-lot, a kávék is változatosak és különlegesek.
A  melyről kávénk érkezetta Palma y El Tucán,  egy kávé termesztő faluban található. Gyönyörű kilátás nyílik innen a Los Farallones del Citara nevű hegycsúcsra, amelynek magassága eléria 3900 métert. A farmot 1983-ban alapították 18 hektár területen, melyen a  a saját feldolgozó üzem is található. A trópusi erdő párás meleg szelének valamint a vulkánikus talajnak köszönhetően valamint a 60, az ültetvényen dolgozó munkás szorgalmának és szaktudásának köszönhetően egy igazán kiváló kávét tudunk ajánlani a Kapuczinerben.

Farmer:Felipe Sardi, Elisa Madriñan , Tengerszint feletti magasság: 1750m- és 1870 m között, Feldolgozás: natural, Fajta: Sidra

A Kolumbia Sidra  arabica kávét édes,virágos, gyümölcsös, leginkább szilvára emlékeztető ízjegyei teszik különlegessé.
2.400 Ft

Igazán különleges kávé a Kapucziner kínálatában! El Salvadorban különleges kávékat és farmokat keresve, találtak rá az El Mansano farmra, amely az ország északkeleti, hegyvidékes területén található. Ez a régió először került be a kávés világ nemzetközi forgatagába. El Salvador elhivatott kávés szakemberei karolják fel a régió ültetvényeit és kéz a kézben segítik a farmereket, hogy megfelelő a minőséget biztosítva a kávék méltó helyükre kerülhessenek.

Az Icatu kávéfajta önmagában is különlegesnek mondható, mivel a Coffea Canephora és Bourbon Vermelho keresztezéséből jött létre. A kávé Brazil nemesítésű, nagy a terméshozama és a levélrozsdával szemben igen ellenálló. Ez a kávéfajta El Salvadorban is sikeres fajtává vált. Az El Mansano farm Icatu sárga honey kávéja száraz feldolgozású. A farm 1630m tengerszint feletti magasságban található, a kávécserjék megfelelően árnyékolt területen élnek, a kávécseresznyék kézi szedésűek és kézi válogatásúak, magas ágyon szárítottak.

A kávét az SCA protokolljainak, ajánlásainak megfelelően El Salvador legnevesebb kávékóstoló szakembere segítette hozzá a nemzetközi megmérettetéshez. Az eredmény pedig önmagáért beszél. A kávé íze finom édes, amelyből kiválóan érezhető a tejcsokoládés íz, majd miután kibomlanak az aromák az ember szájában, a mogyorós és trópusi gyümölcsös jegyek is felfedezhetőek benne.

 

A Kapucziner csapata az El Mansano Icatujával kíván új ízeket megismertetni vásárlóival Mivel a farm teljes Icatu terménye a Kapuczinerhez került, így sehol máshol a világon nem kapható ez az igazi különlegesség.

 

Honey Miel Process - "mézes eljárás" , avagy kávéfeldolgozás
A kávé cseresznye felépítéséből adódóan a mag körül több réteget tudunk elkülöníteni. Belülről kifelé haladva megfigyelhető egy pergamen réteg, egy ragadós réteg és a gyümölcs húsa. A honey kifejezés arra vonatkozik, hogy ez a ragadós réteg rajta marad a feldolgozás során a kávé szemeken, amely fokozza a kávé édes ízét. Attól függően, hogy ez a ragadós réteg milyen vastagságú, háromféle árnyalatot tudunk egymástól megkülönböztetni. Sárga, piros és fekete honey-t. A sárga honey kávén a legkevesebb, a feketén pedig a legtöbb a ragadós réteg. Bővebben itt olvashatsz róla: A kávé feldolgozásának módjai

2.400 Ft

Costa Ricában a helyiek nagyon büszkék a kávéjukra, olyannyira, hogy arabica fajtáik védelmének céljából betiltották a robusta fajok termesztését. Több mint 50 ezer termelő él itt a kávéból, 90%-ban kistermelő. Él itt egy magyar származású kávétermelő, Bányai László! A 2020-as szüretből a Bányai farm nevezett egy kávét a Cup of Excellence-re, ami 91,5 pontos elismerést hozott. Bendiga de Dios - Isten áldása. Ez egy microlot catura fajtájú kávé gondosan szüretelve és feldolgozva. Különleges ízvilágú, édes rum, valamint trópusi gyümölcs ízjegyekkel.

Nézzétek meg a videót, hogy megtudhassatok mindent az első magyar termesztésű excellent minősítésű kávénkról!

A 60-as éveiben járó Bányai László, aki saját kávéfarmját vezeti, Miskolcról származik, édesapjának Sárospatakon és Tokaj-hegyen volt szőlője, innen származik földműves tudománya. Fiatalon nekivágott a nagyvilágnak és az Egyesült Államokba költözött, ahol idővel sikeres lett az üzleti életben. A fia, Gyuszi beszélte rá, hogy váltsanak, és kezdjenek kávét termeszteni, így került a család Costa Ricába, Lourdes nevű városba. A település az ország közepén, a Kordillerák vulkáni kúpokkal tarkított láncaival övezve található a Naranjo régióban. A farm, a Juyszi Mill névre hallgat, valójában magyarul "Gyuszi" Millről van szó, László ugyanis a fiáról nevezte el a gazdaságot.

A terület a tengerszint felett 1460-1520 méteren fekszik, az eső és a nap mennyisége kifogástalan. A farm 30 hektár, amelynek jelenleg a harmadán termel kávét, ennek a legnagyobb részét ő ültette. Hogy honnan értett egy magyar a kávé elültetéséhez? Azzal a régi magyar technikával dolgoztak, amelyet még édesapjától lesett el szőlőtelepítés közben Tokajban. Eltérő szakaszokra osztotta a farmot és a kávét ennek megfelelően különbözőképpen dolgozza fel. Leginkább az úgynevezett „honey” eljárást alkalmazza, ami a legmunkaigényesebb, mert a kávé összeragad a mézszerű gyümölcsrétegtől. A honey technológiánál különböző kísérleteket végzett, így a gyümölcs elválasztásakor a víz mennyiségét szabályozva a termés egy részénél a pektines réteg negyedét, másik részénél a felét, és egy harmadik résznél a 75 százalékát távolította el. A nedves erjesztést követően a teraszokon 3-4 napig gondozza a kávét, hogy a „mézes” réteg teljesen rátapadjon a pergamen héjra, majd emelt szárítóágyakon, vékony rétegben 7-8 napig szárítja, hogy a nedvességtartalom 10 és 11 százalék közé csökkenjen. A babokat ebben a periódusban két óránként forgatják át, éjszakára szellősen lefedik, hogy a páratartalom ne tehessen benne kárt. A szárítóágyak elhelyezésénél nagy figyelmet fordítanak rá, hogy szeles helyen legyenek, így segítve a babok száradását.

László, a farmer időben megad minden gondoskodást és szerelmet a kávénak, ezért a gyomirtásra nem használ mérget, mert szerinte az „bűncselekmény” a kávé ellen. Ilyen mentalitás mellett talán nem meglepő, hogy minden kávéja nagyon magas pontokat kap. Gratulálunk a kiváló munkájához, öröm és megtiszteltetés volt a szép egyenletes minőségű zöldkávéjával dolgozni!

Fajtához igazított pörköléssel, igyekeztünk megmutatni a kávé komplex ízét, mely élénk, friss, gyümölcsös illatú, enyhén savas, selymes, csokoládés aromájú kávé. A rövid kávékhoz espresso készítéséhez kiváló, de a hosszabb kávék kedvelőinek is bátran ajánljuk!


national winner
 

4.000 Ft

A "cascara" spanyolul azt jelenti: "héj". Nem más mint az érett kávécseresznye magozott és szárított változata, melyet teaként lehet elkészíteni. (A kávécseresznye szerkezetéről itt olvashatsz bővebben: Milyen ízű a kávécseresznye?) Dél-Amerikában már évszázadok óta fogyasztják, de a kávé őshazájában Abesszínában és Yemen-ben is fogyasztják, ott "quishr"-nek hívják. Koffeintartalma magasabb mint a teáé de alacsonyabb mint a pörkölt kávéé. Gazdag természetes cukrokban, savakban, növényi olajokban, antioxidáns hatása pedig kiugróan magas, egyes országokban gyógyító italként fogyasztják.

Származási hely:
Costa Rica
területe az európaiak megjelenése előtt a maja birodalom része volt. . A cascara az 1400 méter magasan fekvő San José farmról érkezett Santa Barbara megyéből, itt teremnek az ország legjobb kávéi. Fajtáját tekintve Arabica Bourbon, a belőle készített ital friss, érett bogyós gyümölcsös.

Elkészítési javaslat:
arányok: 5g cascara - 165 ml forró (90-92 Celsius-fokos) víz
áztatási idő: min. 2-3 perc, lehet tovább is áztatni bátran
eszköz: teaszűrő, French Press
 

 

1.500 Ft

Limitált kiadás! Guatemala Finca El Injerto COE győztes szemes kávénkat most egyedi sötét patikai üvegbe csomagoltuk. A környezetbarát, újrahasznosítható csomagolás konyhád igazi díszévé is válhat! Töltsd újra kedvenc Kapucziner kávéddal!

A tudomány mai állása szerint egészséges-e a kávé? Az attól függ miként és mit fogyasztunk! Olvasd el cikkünket a blogban! Tovább olvasom...

Ismertető az üvegben található guatemalai kávéról:

Guatemalában sokféle helyi mikroklíma található. Az El Injerto farmról érkező kávénk Huehuetenengo vidékről, Guetamala legmagasabb vidékéről származik. Természetes ősi esőerdő veszi körül az ültetvényt, amely ideális mikroklímát kínál az ott termő kiváló arabica kávénak. A farmot az Aguirre család 4. generációja vezeti oly nagy sikerrel, hogy 10 éve minden évben elnyerik a rangos nemzetközi COE, azaz " Cup of Excellence " minősítést. Ez a kiváló speciality arabica kávé a tökéletes pörköléssel testes, közepesen savas, gazdag csokoládés és gyümölcsös ízjegyeket mutat. Eszpresszóval és aeropresszel is kiváló és más-más ízekkel lep meg bennünket.

4.500 Ft

Kenya Kianjogu arabica kávénk az ország középső részéről, Nyeri vidékéről származik, ahol a megfelelő tengerszint feletti magasság és csapadékmennyiségnek köszönhetően kiváló kávé terem. Az alumíniumban és vasban gazdag vörösagyagos talaj nagyban hozzájárul a helyi termés különleges ízéhez. A közeli friss folyóvízben duplán megmossák a leszüretelt szemeket, majd "afrikai ágyon" szárítják a napon. A gondos szüretnek és szállításnak köszönhetően nagyon jó paraméterekkel érkezett a specialty zöldkávé, mely 88,5 pontot ért el a nemzetközi kávé szövetség tesztelésén. Fajtáit tekintve az arabica fajon belül:  SL34, SL28.

A Kenya Kianjogu arabicából gondosan készített kávé kiegyensúlyozott ízvilágú, narancsos, citrusos, karamella és passio gyümölcsös ízjegyekkel. Szeretettel ajánljuk a filter kávék kedvelőinek!

3.000 Ft

Limitált kiadás, összesen 10kg érkezett belőle pörkölésre!

A Geisha az arabica kávécserje egy fajtája, mely a nyugat-etiópiai Gesha városról kapta nevét. Valóban Etiópiából származó faj, mely Costa Ricán keresztül került Panamába és Peruba. A Geisha különlegesen aromás, virágos ízvilágú kávébabot terem. A specialty piac figyelmét először 2004-ben keltette fel, amikor egy híres panamai kávéfarm egy geisha típusú kávét vitt aukcióra, mely rekord áron került étrékesítésre, köszönhetően szokatlan, más fajtához nem hasonlító finom aromájának.

Az utóbbi években  a perui kávé termelők a minőségi kávék termelése irányába mozdultak el. Ez a tételünk a La Gaviota farmról származik amely Peru San Ignacio régiójában terül el. A gazdaság 1800-2000 méter tengerszint feletti magasságban terül el. Manapság nagyon nehéz Geisha kávé palántához jutni Peruban, nagy gondot okoz az eső hiánya, a hőmérséklet emelkedése, a kávé rozsda amely az egész környék termelését veszélyezteti a farmerek azonban hősiesen kitartanak. A kávécseresznyéket  nedves eljárással dolgozták fel. Külön ügyeltek arra, hogy a nedvesség tartalma 11% körül legyen a kávé baboknak.

Kávé ital készítésénél nagyon fontos, hogy kiváló kávéőrlővel rendelkezzünk. Készítéskor alacsony hőfokot  és hosszú akár 45 mp csapolást alkalmazzunk. Így egy finom gyümölcsös, de olajos aromákkal teli kávé jelenik meg a csészénkben. Jó kóstolást kívánunk!

4.800 Ft

El Salvadorból, a Las Isabellas farmról érkezett újdonságunk. Új kávé kiválasztásánál rendszeresen elemezzük a Cup Of Excellence (COE) versenyek eredményeit. Az idei évben vizsgáltuk, hogy mely fajták kerültek a győztesek közé. A fajták közül a Geisha illetve a Pacamara szerepelt a legnagyobb arányban a  győztesek között. Ugyancsak elemeztük hogy milyen feldolgozású kávék szerepeltek a legjobban. Itt a Naturál feldolgozású kávé kimagaslott. Rendszeres kapcsolatot tartunk a kávé farm tulajdonosokkal is és mindig megkérdezzük, hogy aktuálisan melyik a kedvenc kávéjuk? Eduardo, a farm tulajdonosa pedig egyből ezt a zöld kávébabot mondta.

Termőhelye Apaneca régióban Auchapán megyében 1200-1400 magasságban. Ízvilága piros gyümölcsös valamint cseresznye és piros szőlő egy kis sült almával. A pörkölési profilt úgy alakítottuk ki, hogy az eszpresszó kedvelők, valamint az alternatív kávé készítés kedvelői is szívesen készítsék.

 

2.400 Ft 2.000 Ft

A Kopi Luwak a világ legexkluzívabb, egyik legdrágább kávéja, igazi különlegesség, elképesztően zamatos, nehéz előállítani és emiatt hozzájutni is. A csészénkben gőzölgő kávé minőségét befolyásolja az alapanyag, a zöld kávébab minősége és számos további tényező is a pörköléstől magáig a kávéfőzés folyamatáig. A Kopi Luwakot (indonézül pálmasodró kávé) azonban egy egészen különleges „eljárás” teszi a világ legegzotikusabb és legdrágább kávéjává. Igen szokatlan módon „készítik elő” a fogyasztásra, mégpedig a maláj pálmasodró, más néven cibetmacska segítségével, aki szívesen fogyaszt gyümölcsöket és terméseket is. Például kedveli a kávécseresznyét, a kávé vörös húsú termését, melyben a kávébabok rejtőznek. A pálmasodró azonban csak a kávécseresznye puha külső húsát tudja megemészteni, a többi egyszerűen áthalad a szervezetén. Ekkor már csak fel kell kutatni és kézi erővel begyűjteni a kávészemeket.

Joggal tesszük fel a kérdést, hogy kinek jutott eszébe először összeszedni a kávészemeket a… földről. A válasz tulajdonképpen a helybeli lakosok találékonyságát és kávészeretetét jellemzi: a gyarmati időkben, mikor az indonéz és maláj szigetek Holland Kelet-India részét képezték, a holland telepesek megtiltották a helyieknek, hogy a kávét saját fogyasztásra szüreteljék, így fedezték fel maguknak a Kopi Luwakot, elvégre az nem szüretelés, ha a cibetmacska már egyszer megette. Persze nem kellett sok idő, és mások is felismerték, hogy a Kopi Luwak igazi kávékülönlegesség, jó ideje a világ legexkluzívabb kávéjaként tartják számon, és szinte aranyáron mérik.

Aki látta "A bakancslista" című filmet, annak biztosan rémlik valami a Kopi Luwakról, hiszen a film egyik legemlékezetesebb jelenetében éppen erről a kávéról beszélnek: a Morgan Freeman által játszott figura mutat egy cikket társának – akit Jack Nicholson alakít -, a férfi kedvenc kávéjáról, a Kopi Luwakról. Mindketten nevetésben törnek ki és a film itt éri el a csúcspontját.

Kellemes kávézást kívánunk!

 

10.000 Ft

Etiópia a világ 5. legnagyobb kávétermelője és egyben a kávé őshazája. Az Etióp Yirgacheffe az ország déli területén található Yirgacheffe tartományból származik. Az itt 1700-2000 méter tengerszint feletti magasságban termő arabica kávék az ország legjobbjai.  A Yirgacheffet könnyed textúra és jól kiérezhető gyümölcsös édes ízvilág jellemzi. Évek óta a speciality kávék számos listáján a világ 10 legjobb kávéja között tartják számon.

2.400 Ft

Wilson az Alto Caparaó hegyvidéki régióban született és nőtt fel, amely tökéletes magassággal és mikroklímával rendelkezik a speciális kávék termesztéséhez. Gyerekkora óta a kávéültetvényen dolgozott, így családja segítségére is támaszkodhatott a különféle nehézségek leküzdésében, amikor megalapította saját ültetvényét, és most büszke arra, hogy saját mikrotételes specialty kávét állít elő. Mindent megtesz, hogy tovább javítsa termésének minőségét. Wilson számára a jövő már megkezdődött azzal, hogy kávéit Európába exportálták. Büszkeséggel és elégedettséggel tölti el, hogy munkáját világszerte elismerik és értékelik.

A farmon a betakarítást kézzel végzik, a szedés után a cseresznyét mossák és szárítják. 2020-tól felfüggesztett ágyakat használnak a szárítási folyamathoz, ami magasabb minőségű és tisztább kávészemeket eredményez. Szárítás után a kávét legalább 30-40 napig fadobozokban pihentetik. A végeredmény egy kiváló brazil kávé csokoládés és fahéjas ízjegyekkel.

Farmer: Wilson Osorio dos Santos
Régió: Matas Region
Terület: Zona Rural
Város: Alto Jequitibá
Magasság: 1 100-1 200 méter
Fajta: Red Catuaí, Bourbon, 25L Catucai, Geisha
Feldolgozás: Natural, Pulped Natural
Éves termés: 195 zsák
Terület: 10 hektár
Ízjegyek: csokoládés, fahéjas ízjegyekkel

2.400 Ft

Hawaii nagy szigetén Kona tartományban terem a méltán híres Hawaii Kona arabica kávé. A vulkanikus, tápanyagban igen gazdag fekete talaj, a tökéletes éghajlati viszonyok kedveznek a hawaii kávészemeknek, melyek ezáltal fényesebbek és arányosabbak, mint az átlag. Íze harmonikus, szokatlanul gazdag, közepesen testes, ugyanakkor mérsékelten savas. A hawaii Kona kávé utóíze fűszeres, enyhén fahéjas, jogosan nevezik érzékinek. Az espresso kedvelői a világ egyik legjobb kávéjának tartják.

6.500 Ft

El Salvador Közép-Amerikában található, a világ talán legízgazdagabb kávéi teremnek ezen a vidéken. Ezt a Bourbone Sarchimor fajtájú kávét szüret és feldolgozás után közvetlenül a kávéfarmról (direct trade) szereztük be. A Santa Cristina farm az ország központi régiójában, egy gyönyörű fekvésű tó közelében található. Ez a specialty minősítésű, "honey" feldolgozású kávé alapvetően nagyon édes, mindemellett trópusi gyümölcsös ízjegyeket is hordoz.

Az úgynevezett "honey", magyarul "mézes" feldolgozásról a blogunkban itt olvashatsz bővebben: Klikk ide.

2.400 Ft