Szállítási kedvezmények: 5.000 Ft vásárlás felett mindössze 600 Ft-ért, 10.000 Ft felett INGYEN szállítjuk házhoz termékeidet! Kellemes válogatást! Köszönöm
Termékek Menü
0

KÖZÉP-AMERIKAI KÁVÉK

Közép-Amerikában rendkívül változatos és izgalmas terület mind földrajzilag, mind a kávé ízvilágát illetően. Dél-Amerikából és a Karib-szigetekről érkeztek ide az első kávécserjék az 1700-as években. Sok kisebb-nagyobb ország található itt, amelyek kiváló kávétermelők, úgy mint Panama, Guatemala, Honduras, Nicaragua, Costa Rica, El Salvador. Elképesztően sokféle ízprofilú kávét kínálnak, mely Közép-Amerika változatos földrajzi adottságainak, sokféle helyileg kialakuló mikroklímának és az itt termesztett sokféle arabica fajtának köszönhető.

Rendezés:
Nézet:

A "cascara" spanyolul azt jelenti: "héj". Nem más mint az érett kávécseresznye magozott és szárított változata, melyet teaként lehet elkészíteni. (A kávécseresznye szerkezetéről itt olvashatsz bővebben: Milyen ízű a kávécseresznye?) Dél-Amerikában már évszázadok óta fogyasztják, de a kávé őshazájában Abesszínában és Yemen-ben is fogyasztják, ott "quishr"-nek hívják. Koffeintartalma magasabb mint a teáé de alacsonyabb mint a pörkölt kávéé. Gazdag természetes cukrokban, savakban, növényi olajokban, antioxidáns hatása pedig kiugróan magas, egyes országokban gyógyító italként fogyasztják.

Származási hely:
Honduras
területe az európaiak megjelenése előtt a maja birodalom része volt. A Karib-tenger és Csendes-óceán is mossa az ország partjait, legmagasabb hegyei pedig 2800 méteresek. A cascara az 1400 méter magasan fekvő San José farmról érkezett Santa Barbara megyéből, itt teremnek az ország legjobb kávéi. Fajtáját tekintve Arabica Bourbon, a belőle készített ital friss, érett bogyós gyümölcsös.

Elkészítési javaslat:
arányok: 5g cascara - 165 ml forró (90-92 Celsius-fokos) víz
áztatási idő: min. 2-3 perc, lehet tovább is áztatni bátran
eszköz: teaszűrő, French Press
 

 

990 Ft

Guatemalában sokféle helyi mikroklíma található. Az El Injerto farmról érkező kávénk Huehuetenengo vidékről, Guetamala legmagasabb vidékéről származik. Természetes ősi esőerdő veszi körül az ültetvényt, amely ideális mikroklímát kínál az ott termő kiváló arabica kávénak. A farmot az Aguirre család 4. generációja vezeti oly nagy sikerrel, hogy 10 éve minden évben elnyerik a rangos nemzetközi COE, azaz " Cup of Excellence " minősítést. Ez a kiváló speciality arabica kávé a tökéletes pörköléssel testes, közepesen savas, gazdag csokoládés és gyümölcsös ízjegyeket mutat. Eszpresszóval és aeropresszel is kiváló és más-más ízekkel lep meg bennünket.

4.000 Ft

Nicaragua északi részén található Nuevo Segovia megye, magas hegyvidéki terület. Az itt termő arabica kávénk jó felépítésű, kiegyensúlyozott komplex, elsősorban édes ízvilággal jellemezhető.

 

A kávébabok CO2-eljárással koffeinmentesítettek. CO2-vel megfelelő hőmérsékleten és nyomáson vonják ki a koffeint a zöld kávébabokból. Fontos tudni, hogy ez az eljárás megőrzi a kávébabok ízét, vegyszermentes, szinte organikusnak tekinthető. A koffein tartalom 90-99 %-át kivonják így, a maradék csupán annyi, mint amennyi egy forró csokoládéban is megtalálható (a kakaóbab koffeintartalma végett). Kismamák, koffeinre érzékenyek is nyugodtan fogyaszthatják.

 

Ajánljuk rövid kávé, espresso, capuccino és hosszú kávé készítéséhez egyaránt.

3.000 Ft

Nicaragua északi részén található Mozonte város Nuevo Segovia megyében, magas hegyvidéki területen fekszik. Az itt termő arabica kávénk jó felépítésű, kiegyensúlyozott komplex, elsősorban édes ízvilággal jellemezhető. Az SHG vagy SHB jelölést csak a szigorúan ellenőrzött 1400 méter felett termő kiváló minőségű arabica kávék kapják. Olvasd tovább itt : kávés tudástár

"Nagyon felhasználóbarát kávé, szinte elronthatatlan és sokféle arcát képes megmutatni. A lefolyás szép, a krém mennyisége arabikához mérten jó. Ízében a csokoládés, mogyorós vonalat szépen ellenpontozza a gyümölcsösség, visszafogott savassággal. Barackos, ananászos, mangós (trópusi gyümölcsös) gyümölcsök mellet egy csipet virágosság és nektáros édesség is felsejlik. Nagyon eltalált, komplex ízvilágú kávé. Érdemes kipróbálni cukorral is, bármennyire is fanyalognak sokan tőle, egy másik, szintén nagyon szerethető arcát mutatja meg ebben a formában is ez a single origin kávé. Testessége jó. Leginkább eszpresszónak, risztrettónak ajánljuk, de tejes italokban is nagyon kellemes! " - Kávékorzó

Ovassa el a Kávékorzó Független Kávémagazin teljes tesztjét blogunkban. Tovább olvasom...

 

2.000 Ft

El Salvador Közép-Amerikában található, a világ talán legízgazdagabb kávéi teremnek ezen a vidéken. Ezt a Bourbone Sarchimor fajtájú kávét szüret és feldolgozás után közvetlenül a kávéfarmról (direct trade) szereztük be. A Santa Cristina farm az ország központi régiójában, egy gyönyörű fekvésű tó közelében található. Ez a specialty minősítésű, "honey" feldolgozású kávé alapvetően nagyon édes, mindemellett trópusi gyümölcsös ízjegyeket is hordoz.

Az úgynevezett "honey", magyarul "mézes" feldolgozásról a blogunkban itt olvashatsz bővebben: Klikk ide.

2.400 Ft

Costa Ricában a helyiek nagyon büszkék a kávéjukra, olyannyira, hogy arabica fajtáik védelmének céljából betiltották a robusta fajok termesztését. Több mint 50 ezer termelő él itt a kávéból, 90 %-ban kistermelő. A Chacón Solano család 80 év óta foglalkozik kávé termeléssel, immár a 3. generáció vezeti organikus farmukat Las Lajas-ban. Az egész ültetvényen nem használnak semmilyen vegyi anyagot. A család áldozatos, szakszerű munkájának köszönhetően már 2 alkalommal is elnyerték a rangos COE, azaz " Cup of Excellence" díjat.

 

A Solano farm feldolgozási módszerei nagyon innovatívak. Caturra és Catuai fajtákat termesztenek, árnyékolónak a környéken őshonos fákat ültettek. A szüret decembertől márciusig tart. A kávé cseresznyéket szelektíven kizárólag kézzel szedik, gondosan ügyelve, hogy csak az érett szemek kerüljenek szüretelésre. A gondos munka megkönnyíti a pörkölő munkáját, hogy a lehető legjobb ízeket hozza ki a babokból. Közepes savasság, komplex textúra, gyümölcsös íz jellemzi.

 

Közepesen erős pörköléssel, melyet kimondottan ehhez a fajtához illesztettünk, igyekeztünk megmutatni a gyümölcsös ízjegyeket. Különösen a rövid kávékhoz espresso készítéséhez kiváló, de a hosszabb kávék kedvelőinek is bátran ajánljuk.

 


national winner
 

3.300 Ft

Panamában a Barú vulcán oldalában, Boquete tartományban található a farm, ahonnan ez a kiváló magaslati arabica kávénk érkezik. Az ország legkiválóbb termőterülete ez, ahol a változatos domborzati viszonyoknak köszönhetően sok helyi, egyedi mikroklíma alakul ki. A kissé hűvös, gyakran ködös hegyvidéki éghajlat a kávécseresznyék lassú érését és ezáltal összetett ízvilágát biztosítja. SHB (strictly hard bean) jelölést csak a szigorúan ellenőrzött, 1400 méter tengerszint felett termő arabica kávék kapják, melyek a lassú érés miatt keményebbek, tömörebbek és ezáltal magasabb minőségűek. (Olvasd tovább a kávé ABC-ben az SHB, SHG jelentését. Kattints ide.)

 

Ebből a kiváló arabicából készített kávét mérsékelt savasság jellemzi, hosszan tartó fűszeres utóíze pedig igazán egyedivé teszi.

2.300 Ft

Costa Rica-i Tarazzu kávénk csodásan komplex ízű, édes, testes arabica, diós utóízzel. E kiváló kávé, mely a kávékeverékek kedvelt alapanyaga, 1200 méter felett, ideális hőmérsékleten terem a kiváló vulkanikus talajon. Fogyasztása igazi kikapcsolódás a hétköznapok szürkeségéből.

Hosszú kávékhoz különösen ajánljuk.

3.000 Ft

Guatemala egyik legjobb kávétermő vidéke Antigua, mely egyben a legelső termelő terület volt az országban. Sacatepequez Antiguában 3 hatalmas vulkán között fekszik. Az egész évben állandó magas nedvességtartalmú időjárás, a kiváló vulkanikus, ásványi anyagokban gazdag talaj kitűnő arabica fajokat nevel ezen a vidéken. A kávé az időjáráshoz hasonlóan kiegyensúlyozott, mindamellett édes, fűszeres.

2.000 Ft

A Mexikói kávék egyre kelendőbbek a specialty kávés piacon, köszönhetően édes és lágy ízüknek. Huixtla egy város, Chiapas megyében az ország legdélibb területén, mely Guatemalával határos. Kávénk a Huixtla város környéki magas hegység, a Sierra Madre lejtőiről származó arabica.  A mosott technoloógiával feldolgozott kiváló minőségű zöld kávészemeket közepesen erős pörköléssel készítjük el, hogy gyümölcsös és csokoládés ízjegyei a leginkább megmutatkozzanak.

Olvasd el a Kávékorzó független tesztjét erről a kávéról itt. Klikk ide.

Ajánljuk rövid kávé, azaz espresso és tejes kávé készítéséhez egyaránt, a lágy, csokoládés ízek kedvelőinek.
2.000 Ft

Guatemalában a kiváló vulkanikus talaj és a változatos klíma sokféle ízt hoz ki az itt termő arabica kávékból. Az El Socorro farm (finca=farm) Guatemala várostól 50 km távolságra található. Jelenleg a Creda család 4. generciója vezeti a gazdaságot, mely számos nemzetközi díj tulajdonosa. Az elmúlt években a COE, azaz " Cup of Excellence " díjat is elnyerték. Köszönhető ez a nagyon szigorú minőségi kontrollnak a termelés minden szintjén. A kávé SHG (SHB) minősítésű, szigorúan 1400 méter felett terem, lassabb érést és komplexebb ízeket eredményez a kávébab predig keményebb, mint az alacsonyabban növő fajták. A Guatemala Finca el Socorro arabica kávé édes, alapvetően gyümölcsös, csokoládés gazdag ízvilágú, jól kiegyensúlyozott testes kávé. Ajánljuk eszpresszó és rövid kávék, testes ízek kedvelőinek.

3.500 Ft

Panama az összeköttetés két kontinens és két óceán között, a panamai kávé összeköti és erősíti baráti és családi kapcsolatainkat. A Best of Panama Boquete tartományból érkező arabica kávé. Ezen a hűvös, ködös klímájú ősi hegyi termőterületen teremnek az ország legjobb kávéi. A Best of Panama bársonyosan könnyed és kiegyensúlyozott ízvilágát a fajtához illesztett közepes pörköléssel még inkább kiemeljük.

3.000 Ft

Honduras Közép-Amerika második legnagyobb országa, északnyugaton Guatemalával, nyugaton El Salvadorral és délkeleten Nicaraguával határos. Az ország több mint 600 km Karib-tengeri partszakasszal rendelkezik, nyugatról a Csendes-óceán határolja. Közel 9 millióan lakják, hivatalos nyelve a spanyol. Hondurasban több mint 400 000 kávé ültetvény található, közel 1 millió ember él a kávétermesztésből.

Az El Izote farm 1850 méter tengerszint feletti magasságban található, így arabica kávéja az SHG (Strictly High Grown), avagy SHB (Strictly Hard Bean) kategóriába tartozik. (az SHG és SHB jelölésről itt olvashatsz bővebben: klikk ide) Kávé fajtái Caturra, Catuai Pacas és Lempira. Kizárólag frissen, gondosan kézzel szüretelt vizes feldolgozásúak a kávészemek.

Pörkölés profil kialakítása során arra törekedtem, hogy kiemeljem ennek a kávénak a komplexitását. Érezni lehessen az ízvilágban a fekete csokoládé édességét , ugyanakkor megmaradjanak piros gyümölcsök savai és érezhető legyen a jázmin virág és fahéj ízvilága is.

Egy sokoldalú kávé, melyet eszpresszónak javaslok elkészíteni. Mindemellett Chemex, French Press, Aeropress valamint Siphon használatával új és új ízekez mutat meg.

3.300 Ft