KEDVEZMÉNYES SZÁLLÍTÁS: 20.000 FT FELETT ÁTVÁLALLJUK A SZÁLLÍTÁS DÍJÁT!
Sőt, most a csomagautomatába való szállítást már 15.000 Ft feletti rendelésnél mi álljuk!

Weboldalunkon Cookie-kat használunk a tökéletes felhasználói élmény elérésének céljából. A Cookie-k használatával kapcsolatos beállításokat bármikor később is módosíthatja a weboldal bal alsó sarkában található "fogaskerék" ikonra kattintva.

Termékek Menü

KÖZÉP-AMERIKAI KÁVÉK

Közép-Amerikában rendkívül változatos és izgalmas terület mind földrajzilag, mind a kávé ízvilágát illetően. Dél-Amerikából és a Karib-szigetekről érkeztek ide az első kávécserjék az 1700-as években. Sok kisebb-nagyobb ország található itt, amelyek kiváló kávétermelők, úgy mint Panama, Guatemala, Honduras, Nicaragua, Costa Rica, El Salvador. Elképesztően sokféle ízprofilú kávét kínálnak, mely Közép-Amerika változatos földrajzi adottságainak, sokféle helyileg kialakuló mikroklímának és az itt termesztett sokféle arabica fajtának köszönhető.

Rendezés:
Nézet:

A legtöbb El Salvadori kávét vulkánokon termesztik, ahol a hamu és a kén összetett savasságot ad. A Finca Miramar a Csendes-óceán partjainál fújó óceáni szellőt (a „mar” jelentése óceán, a „mira” pedig a megjelenés) és a makadámia- és őszibarackfák árnyékát használja, amely lassítja az érést és növeli a természetes cukrokat. A farm egy ideig Fernando Alfaro feleségének (Diaz-Nuila) családjában volt, és most a fajtákat és a folyamatokat a „Cup of Excellence” versenyekre felkészülve alakították át. A Miramar 2022-ben versenyzett először, elérve az értékelés második szakaszát, ahol 86+ ponttal végzett az anaerob natural feldolgozással készült kávéjukkal. A most hozzánk érkezett tétel kiváló ízvilággal és krémes édességgel kényezteti a kávérajongókat.

Ország: El Salvador
Régió: San Salvador vulkán
Magasság: 1.600 méter
Fajta: Bourbon/Arabigo
Feldolgozás:    Anaerobic Natural, Black Honey, Natural
Farm: Miramar
Tulajdonos: Fenando Alfaro
3.950 Ft 2.950 Ft

Don Francisco és Blanca Nieve nagyon magasan élnek a nicaraguai Jinotega hegyei között. Kivételes minőségű kávét készítenek, és farmjaik egy részét természetes, erdei állapotukban hagyják, hogy megvédjék a felszínre bugyborékoló forrásvizet. Olyan magasan vannak, hogy a kávéjukat az ország többi kávéja után teljes két hónappal takarítják be a hidegebb éghajlat és a gazdaságuk mikroklímájának megnövekedett felhőtakarója miatt. A kávébab lassú érése lehetővé teszi, hogy több tápanyagot gyűjtsön össze, így összetettebb ízjegyeket hoznak létre a csészében.

Ország: Nicaragua
Régió: Jinotega
Magasság: 1.500 méter
Fajta: Red Catuai, Caturra
Feldolgozás:    Red Honey
Farm: Finca El Diamante
3.950 Ft

Ricardo Augspurg a Santa Ana vulkán lejtőjén, Finca Plan de la Batea-ján termeszti kávéját. Főleg vörös bourbon kávét termesztenek a gazdaságban. Ez a tétel azonban az Orange Bourbon alfajból származik, amelynek a cseresznyéja - ahogy a neve is sugallja - éretten mély narancssárgává válik. Míg a vörös bourbonok hagyományosan csokis ízükről ismertek, a narancsos bourbonban a virágos és trópusi jegyek dominálnak, ugyanakkor megvan az az intenzív édesség is, amelyről a salvadori bourbonok ismertek. Csésze profil: trópusi gyümölcsök, barna cukor, virágos jegyek, étcsokoládé.

2.950 Ft

Három Vindas testvér, Eduardo, Leonel és Gerardo 1967-ben megvásárolta az első hektár földet egy farmertől, és folytatta a tej- és sajttermelést Palmichal 1500 lakosa számára. Két évvel később Eduardo, Leonel és Gerardo elkezdték termeszteni az első kávépalántákat a Tacuotarí-hegység lejtőin, ahol senki másnak eszébe sem jutott kávétermesztés ezeken a lejtőken. A három testvér meggyőződve arról, hogy a vulkanikus talaj az enyhe, csendes-óceáni hatású és viszonylag száraz éghajlattal párosulva ideális kávétermesztéshez, folytatták a Caturra és Catuai növények termesztését, amelyek egyben védik a kristálytiszta folyókat és megakadályozzák az eróziót. A Vindas fivérek ma 60 hektáron készítik Costa Rica egyik legjobb kávéját. A Vindák a kezdetektől kiváló üzleti kapcsolatot és barátságot ápolnak a Palmichal Mill-mal, mindig tökéletes minőségű, 100%-ban teljesen érett babbal látják el a malmot. Ezt a kávét is a Palmichal mikro-malomban dolgozták fel. Az őrlés után a nyálka körülbelül 80%-a megmaradt a szárítás során. A kávét ezután teraszokon szárították 10 napig, majd két hónapig pergamenben pihentették, még szárazon feldolgozták, és súly, sűrűség, méret és szín szerint válogatták. Az eredmény egy nagyon jó minőségű arabica specialty kávé, mely édessége mellett piros ribizli ízjegyekkel büszkélkedhet.

Ország: Costa Rica
Régió: Terrazu
Magasság: 1.500 méter
Fajta: Red Catua, Caturra
Feldolgozás:    Honey
Farm: Palmichal Micro-Mill Los Vindas
Tulajdonos: Eduardo, Leonel and Gerardo Vindas
3.950 Ft

A Santa Elena Palo de Campanában, Santa Ana városában, a Santa Ana vulkánon található. Santa Elena régóta az ország egyik legjobb farmja. Több COE megmérettetésen vett már részt és minősített. A Santa Elena kávéültetvényként 1920 körül alakult meg. Santa Elena régóta ismert a termékeny földjeiről, gyakran kap vulkáni hamut, ami még gazdagabbá és termékenyebbé teszi a talajt. Bőséges növény- és állatvilág található Santa Elenában, mivel a gazdaság nagy részét természetes erdőként őrzik, közvetlenül a „Parque Nacional Los Volcanes” nevű nemzeti erdőrezervátum mellett.

A kávé előállítása hagyományos jellegű, a kávét árnyékos fák, főleg Ingas alatt termesztik. Különféle kávéfajtákat ültetnek a farmon, főleg Bourbon, Pacamara, Kenya és mások, amelyeket még tesztelnek és megfigyelnek. Santa Elena tengerszint feletti magassága 1.500-1.800 méter között van, éves csapadékmennyisége megközelítőleg 3500 mm, relatív páratartalma 75% és 80% között, a hőmérséklet pedig 18-21°C körül van. Santa Elena talajtípusa vulkanikus eredetű, nagyon jól lecsapolt és magas szervesanyag -tartalommal rendelkezik, így kiváló táptalaj a különlegesen jó minőségű specialty kávé termeléséhez. Ez a tétel közepesen testes, gazdag textúrájú, tejcsokoládés ízjegyekkel.

 • Farm: Santa Elena
 • Farmer: Fernando and Ernesto Lima
 • Ország: El Salvador
 • Régió: Palo de Campana
 • Magasság: 1.500-1.850 méter
 • Fajta: Bourbon
 • Feldolgozás: Mosott
 • Megjegyzés: 100% Arabica, árnyékban termett, kézzel szedett és szortírozott
3.950 Ft

A kávé Laura és Carlos E. Suárez, Dona Eira Estate, Los Limones Estate és Camiseta Estate nevű három gazdaságából származik. Főként a Typica, Catuai, Catuai Amarillo és Geisha fajtákat termesztik ott. A gazdaság a Bajo Boquete régióban, El Salto településen található, mintegy 1500 méteres tengerszint feletti magasságban. A Catuaí fajtát túlnyomórészt itt termesztik, különösen szép citromsavval rendelkezik, ezért a neve is. Ez a legkisebb gazdaság, de mindig meglepő kiemelkedő termelésével. A Panamai kávékhoz híven, ebben a tételben sem csalódunk, hiszen kíváló minőséget és kellemes ízvilágot hoz el nekünk. Csésze profil: lágy és krémes testű, diós utóízű, enyhe mézes aromájú kávé.

Ország: Panama
Régió: Boquete
Magasság: 1.500-1.700m
Fajta: Catuai
Feldolgozás: Washed / Mosott
Tulajdonos: Laura & Carlos E. Suárez
Csomagolás: 69kg GainPro

 

3.000 Ft

Guatemalában sokféle helyi mikroklíma található. Az El Injerto farmról érkező kávénk Huehuetenengo vidékről, Guetamala legmagasabb vidékéről származik. Természetes ősi esőerdő veszi körül az ültetvényt, amely ideális mikroklímát kínál az ott termő kiváló arabica kávénak. A farmot az Aguirre család 4. generációja vezeti oly nagy sikerrel, hogy 10 éve minden évben elnyerik a rangos nemzetközi COE, azaz " Cup of Excellence " minősítést. Ez a kiváló speciality arabica kávé a tökéletes pörköléssel testes, közepesen savas, gazdag csokoládés és gyümölcsös ízjegyeket mutat.

A csomagban 20 db kapszula található, amely kompatibilis a legnépszerűbb nespresso kapszulás kávéfőző gépekkel.

3.990 Ft

Újdonságként először kerül a kínálatunkba El Salvadorból a Hernandez család farmjáról ez a Sarchimor fajtájú mosott arabica kávé. El Salvador Közép-Amerikában található, a világ talán legízgazdagabb kávéi teremnek ezen a vidéken. A leghíresebb kávé szakértők szerint is Santa Ana Vulkán régió kimagaslóan El Salvador legjobb kávé termelő régiója. Rene Hernandez a San Lucas farm gazdája, új ültetésben termeli ezt a Sarchimor fajtát, amelyet kizárólag kézzel szedtek. A család saját feldolgozó üzemében mosott eljárással dolgozták fel, természetes úton. Ezt a 2024-es friss szüretet 18 napig emelt ágyakon szárították, kézi munkával osztályozták, majd szellőztetett raktárban pihentették. Minőségi bizonyítvány alapján 350 grammonként a hibák száma 5 alatt maradt. Specialty minősítés szerint 87 pontos kávé. Ízvilága édes, csokoládés valamint trópusi gyümölcs ízjegyeket mutat.

 • Farm: San Lucas
 • Ország: El Salvador
 • Régió: Santa Ana Volcano, Apaneca-Ilamatepeq coffee growing mountain region, western belt El Salvador
 • Magasság: 1.150 méter
 • Fajta: Sarchimor
 • Feldolgozás: Félig-mosott (Semiwashed)
 • Szárítás: Raised Beds
 • Megjegyzés: 100% Arabica, árnyékban termett, kézzel szedett és szortírozott

 

 

3.600 Ft

Igazi különlegesség a kínálatunkban Nicaraguából ez a Cup Of Excellence 2. helyezett 90.75 pontszámmal rendelkező specialty kávé. Samuel Zavala, egy fiatal, tehetséges kávé farmer, akit a szakmában úgy emlegetnek, hogy a leginnovatívabb farmer. 2021-ben felért eddigi pályafutása csúcsára 2 tételével is holtversenyben 2. helyet ért el  COE megmérettetésein. Örömmel kínáljuk Európában egyedülállóként ezt a különlegességet a magyar kávérajongóknak. A 7 hektárán termő, mosott eljárással feldolgozott Maracaturra cukornádas, passiógyümölcsös és karamelles ízjegyei gyengéd testet és kiegyensúlyozott italt adnak a csészében. A Maracaturra a Caturra és a Maragogype fajták természetes kereszteződése. Az 1800-as évek végén fedezték fel Brazíliában. A Caturrának köszönhetően kifejezetten magas terméshozammal bír, a Maragogype miatt pedig levelei, gyümölcsei és kávébabjai rendkívül nagyok. Samuel Maracaturra Passion-je mosott eljárással készül. Ez azt jelenti, hogy kiszárítás előtt egy depulpernek nevezett gép segítségével eltávolítják a gyümölcs héját és húsát is, majd vízzel átmosva minden egyebet, ami a magon maradt. A mosott kávék a többi eljáráshoz képest sokkal tisztább ízjegyeket mutat, érdemes tehát megkóstolni.

Ország: Nicaragua
Régió: Dipilto
Farm: La Picona
Magasság: 1.300-1.500m
Fajta: Maracaturra
Feldolgozás: Washed / mosott
Tulajdonos: Samuel Zavala
Csomagolás: GainPro

4.000 Ft

Ez a kis kávéfarm Nicaragua északi részén található. Mikor Diédericks Gadea tulajdonos 12 éves volt, szülei zöldség termesztésre tanították. Évekig tartó kemény munka után végül egy darab földet vásárolhatott magának. Eleinte egy elhagyott gazdaság volt, de ez a sok munkának köszönhetően teljesen megváltozott, a Los Encuentros lett az első olyan gazdaság a közösségben, amely „ökoerdő” kávét termelt. Ez egy fenntartható rendszer, amely integrálja a különböző típusú fákat, növényeket és a kávét. Ma a területet teljesen erdősítették, és néhány veszélyeztetett állatfaj visszatért az erdőibe. A gazdaságot jelenleg 20 teljes munkaidős és 40 részmunkaidős alkalmazott működteti, akik lelkes csapatként dolgoznak együtt a kávé minőségének javításán.
Csésze profilja: citromos kávé, friss alma, szeder és kellemes, édes eper utóízzel.

Ország: Nicaragua
Régió: Jinotega
Magasság: 1.230m
Fajta: Red Catuai
Feldolgozás: Natural
Farm: 17 hektár
Tulajdonos: Diédericks Gadea / Aldea Global
Termés: 11.600kg
Csomagolás: 25kg GainPro

3.000 Ft

A Finca Bethaniát 1991-ben alapították Nicaragua egyik leghíresebb kávézónájának (Nueva Segovia) szívében. A kiváló minőségű kávé iránti szeretetet és elhivatottságot 3 generáción keresztül megőrizték és örökítették. Ana és Martha Albir tulajdonosok, mint termelők célja a fenntarthatóság és a környezetvédelem elveinek betartása, miközben a legjobb minőségű kávékat állítják elő. Különös hangsúlyt fektetnek a természetes erdő megőrzésére, annak ökoszisztémájával és állatvilágával együtt. A Finca Bethania 2014 óta rendelkezik Rainforest Alliance tanúsítvánnyal. 2020-ban a farm a 16. helyezést érte el a rangos nemzetközi nicaraguai kiválósági kupa versenyen, 2021-ben pedig a 22. helyezést a nicaraguai Cup of Excellence verseny országos győztesei között. Ez a tétel egy gyümölcsös kávét eredményez a csészében, fekete ribizli, vörös szőlő jegyekkel és testes, finom rózsa utóízzel.

 

2.950 Ft

Igazán különleges kávé a Kapucziner kínálatában! El Salvadorban különleges kávékat és farmokat keresve, találtak rá az El Mansano farmra, amely az ország északkeleti, hegyvidékes területén található. Ez a régió először került be a kávés világ nemzetközi forgatagába. El Salvador elhivatott kávés szakemberei karolják fel a régió ültetvényeit és kéz a kézben segítik a farmereket, hogy megfelelő a minőséget biztosítva a kávék méltó helyükre kerülhessenek.

Az Icatu kávéfajta önmagában is különlegesnek mondható, mivel a Coffea Canephora és Bourbon Vermelho keresztezéséből jött létre. A kávé Brazil nemesítésű, nagy a terméshozama és a levélrozsdával szemben igen ellenálló. Ez a kávéfajta El Salvadorban is sikeres fajtává vált. Az El Mansano farm Icatu sárga honey kávéja száraz feldolgozású. A farm 1630m tengerszint feletti magasságban található, a kávécserjék megfelelően árnyékolt területen élnek, a kávécseresznyék kézi szedésűek és kézi válogatásúak, magas ágyon szárítottak.

A kávét az SCA protokolljainak, ajánlásainak megfelelően El Salvador legnevesebb kávékóstoló szakembere segítette hozzá a nemzetközi megmérettetéshez. Az eredmény pedig önmagáért beszél. A kávé íze finom édes, amelyből kiválóan érezhető a tejcsokoládés íz, majd miután kibomlanak az aromák az ember szájában, a mogyorós és trópusi gyümölcsös jegyek is felfedezhetőek benne.

 

A Kapucziner csapata az El Mansano Icatujával kíván új ízeket megismertetni vásárlóival Mivel a farm teljes Icatu terménye a Kapuczinerhez került, így sehol máshol a világon nem kapható ez az igazi különlegesség.

 

Honey Miel Process - "mézes eljárás" , avagy kávéfeldolgozás
A kávé cseresznye felépítéséből adódóan a mag körül több réteget tudunk elkülöníteni. Belülről kifelé haladva megfigyelhető egy pergamen réteg, egy ragadós réteg és a gyümölcs húsa. A honey kifejezés arra vonatkozik, hogy ez a ragadós réteg rajta marad a feldolgozás során a kávé szemeken, amely fokozza a kávé édes ízét. Attól függően, hogy ez a ragadós réteg milyen vastagságú, háromféle árnyalatot tudunk egymástól megkülönböztetni. Sárga, piros és fekete honey-t. A sárga honey kávén a legkevesebb, a feketén pedig a legtöbb a ragadós réteg. Bővebben itt olvashatsz róla: A kávé feldolgozásának módjai

3.000 Ft

Costa Ricában a helyiek nagyon büszkék a kávéjukra, olyannyira, hogy arabica fajtáik védelmének céljából betiltották a robusta fajok termesztését. Több mint 50 ezer termelő él itt a kávéból, 90%-ban kistermelő. Él itt egy magyar származású kávétermelő, Bányai László! A 2020-as szüretből a Bányai farm nevezett egy kávét a Cup of Excellence-re, ami 91,5 pontos elismerést hozott. Bendiga de Dios - Isten áldása. Ez egy microlot catura fajtájú kávé gondosan szüretelve és feldolgozva. Különleges ízvilágú, édes rum, valamint trópusi gyümölcs ízjegyekkel.

Nézzétek meg a videót, hogy megtudhassatok mindent az első magyar termesztésű excellent minősítésű kávénkról!

A 60-as éveiben járó Bányai László, aki saját kávéfarmját vezeti, Miskolcról származik, édesapjának Sárospatakon és Tokaj-hegyen volt szőlője, innen származik földműves tudománya. Fiatalon nekivágott a nagyvilágnak és az Egyesült Államokba költözött, ahol idővel sikeres lett az üzleti életben. A fia, Gyuszi beszélte rá, hogy váltsanak, és kezdjenek kávét termeszteni, így került a család Costa Ricába, Lourdes nevű városba. A település az ország közepén, a Kordillerák vulkáni kúpokkal tarkított láncaival övezve található a Naranjo régióban. A farm, a Juyszi Mill névre hallgat, valójában magyarul "Gyuszi" Millről van szó, László ugyanis a fiáról nevezte el a gazdaságot.

A terület a tengerszint felett 1460-1520 méteren fekszik, az eső és a nap mennyisége kifogástalan. A farm 30 hektár, amelynek jelenleg a harmadán termel kávét, ennek a legnagyobb részét ő ültette. Hogy honnan értett egy magyar a kávé elültetéséhez? Azzal a régi magyar technikával dolgoztak, amelyet még édesapjától lesett el szőlőtelepítés közben Tokajban. Eltérő szakaszokra osztotta a farmot és a kávét ennek megfelelően különbözőképpen dolgozza fel. Leginkább az úgynevezett „honey” eljárást alkalmazza, ami a legmunkaigényesebb, mert a kávé összeragad a mézszerű gyümölcsrétegtől. A honey technológiánál különböző kísérleteket végzett, így a gyümölcs elválasztásakor a víz mennyiségét szabályozva a termés egy részénél a pektines réteg negyedét, másik részénél a felét, és egy harmadik résznél a 75 százalékát távolította el. A nedves erjesztést követően a teraszokon 3-4 napig gondozza a kávét, hogy a „mézes” réteg teljesen rátapadjon a pergamen héjra, majd emelt szárítóágyakon, vékony rétegben 7-8 napig szárítja, hogy a nedvességtartalom 10 és 11 százalék közé csökkenjen. A babokat ebben a periódusban két óránként forgatják át, éjszakára szellősen lefedik, hogy a páratartalom ne tehessen benne kárt. A szárítóágyak elhelyezésénél nagy figyelmet fordítanak rá, hogy szeles helyen legyenek, így segítve a babok száradását.

László, a farmer időben megad minden gondoskodást és szerelmet a kávénak, ezért a gyomirtásra nem használ mérget, mert szerinte az „bűncselekmény” a kávé ellen. Ilyen mentalitás mellett talán nem meglepő, hogy minden kávéja nagyon magas pontokat kap. Gratulálunk a kiváló munkájához, öröm és megtiszteltetés volt a szép egyenletes minőségű zöldkávéjával dolgozni!

Fajtához igazított pörköléssel, igyekeztünk megmutatni a kávé komplex ízét, mely élénk, friss, gyümölcsös illatú, enyhén savas, selymes, csokoládés aromájú kávé. A rövid kávékhoz espresso készítéséhez kiváló, de a hosszabb kávék kedvelőinek is bátran ajánljuk!


national winner
 

4.000 Ft

Limitált kiadás! Guatemala Finca El Injerto COE győztes szemes kávénkat most egyedi sötét patikai üvegbe csomagoltuk. A környezetbarát, újrahasznosítható csomagolás konyhád igazi díszévé is válhat! Töltsd újra kedvenc Kapucziner kávéddal!

A tudomány mai állása szerint egészséges-e a kávé? Az attól függ miként és mit fogyasztunk! Olvasd el cikkünket a blogban! Tovább olvasom...

Ismertető az üvegben található guatemalai kávéról:

Guatemalában sokféle helyi mikroklíma található. Az El Injerto farmról érkező kávénk Huehuetenengo vidékről, Guetamala legmagasabb vidékéről származik. Természetes ősi esőerdő veszi körül az ültetvényt, amely ideális mikroklímát kínál az ott termő kiváló arabica kávénak. A farmot az Aguirre család 4. generációja vezeti oly nagy sikerrel, hogy 10 éve minden évben elnyerik a rangos nemzetközi COE, azaz " Cup of Excellence " minősítést. Ez a kiváló speciality arabica kávé a tökéletes pörköléssel testes, közepesen savas, gazdag csokoládés és gyümölcsös ízjegyeket mutat. Eszpresszóval és aeropresszel is kiváló és más-más ízekkel lep meg bennünket.

8.500 Ft

El Salvadorból, a Las Isabellas farmról érkezett újdonságunk. Új kávé kiválasztásánál rendszeresen elemezzük a Cup Of Excellence (COE) versenyek eredményeit. Az idei évben vizsgáltuk, hogy mely fajták kerültek a győztesek közé. A fajták közül a Geisha illetve a Pacamara szerepelt a legnagyobb arányban a  győztesek között. Ugyancsak elemeztük hogy milyen feldolgozású kávék szerepeltek a legjobban. Itt a Naturál feldolgozású kávé kimagaslott. Rendszeres kapcsolatot tartunk a kávé farm tulajdonosokkal is és mindig megkérdezzük, hogy aktuálisan melyik a kedvenc kávéjuk? Eduardo, a farm tulajdonosa pedig egyből ezt a zöld kávébabot mondta.

Termőhelye Apaneca régióban Auchapán megyében 1200-1400 magasságban. Ízvilága piros gyümölcsös valamint cseresznye és piros szőlő egy kis sült almával. A pörkölési profilt úgy alakítottuk ki, hogy az eszpresszó kedvelők, valamint az alternatív kávé készítés kedvelői is szívesen készítsék.

 

3.000 Ft

El Salvador Közép-Amerikában található, a világ talán legizgalmasabb  kávéi teremnek ezen a vidéken. Ezt a Bourbone  fajtájú kávét szüret és feldolgozás után közvetlenül a kávéfarmról (direct trade) szereztük be. A Santa Cristina farm az ország központi régiójában, egy gyönyörű fekvésű tó közelében található. Ez a specialty minősítésű, "honey" feldolgozású kávé alapvetően nagyon édes, mindemellett trópusi gyümölcsös ízjegyeket is hordoz.

Az úgynevezett "honey", magyarul "mézes" feldolgozásról a blogunkban itt olvashatsz bővebben: Klikk ide.

2.800 Ft

Guatemalában sokféle helyi mikroklíma található. Az El Injerto farmról érkező kávénk Huehuetenengo vidékről, Guetamala legmagasabb vidékéről származik. Természetes ősi esőerdő veszi körül az ültetvényt, amely ideális mikroklímát kínál az ott termő kiváló arabica kávénak. A farmot az Aguirre család 4. generációja vezeti oly nagy sikerrel, hogy 10 éve minden évben elnyerik a rangos nemzetközi COE, azaz " Cup of Excellence " minősítést. Ez a kiváló speciality arabica kávé a tökéletes pörköléssel testes, közepesen savas, gazdag csokoládés és gyümölcsös ízjegyeket mutat. Eszpresszóval és aeropresszel is kiváló és más-más ízekkel lep meg bennünket.

4.000 Ft

Nicaragua északi részén található Nuevo Segovia megye, magas hegyvidéki terület. Az itt termő arabica kávénk jó felépítésű, kiegyensúlyozott komplex, elsősorban édes ízvilággal jellemezhető.

 

A kávébabok CO2-eljárással koffeinmentesítettek. CO2-vel megfelelő hőmérsékleten és nyomáson vonják ki a koffeint a zöld kávébabokból. Fontos tudni, hogy ez az eljárás megőrzi a kávébabok ízét, vegyszermentes, szinte organikusnak tekinthető. A koffein tartalom 90-99 %-át kivonják így, a maradék csupán annyi, mint amennyi egy forró csokoládéban is megtalálható (a kakaóbab koffeintartalma végett). Kismamák, koffeinre érzékenyek is nyugodtan fogyaszthatják.

 

Ajánljuk rövid kávé, espresso, capuccino és hosszú kávé készítéséhez egyaránt.

3.600 Ft

Costa Ricában a helyiek nagyon büszkék a kávéjukra, olyannyira, hogy arabica fajtáik védelmének céljából betiltották a robusta fajok termesztését. Több mint 50 ezer termelő él itt a kávéból, 90%-ban kistermelő. És él itt egy magyar származású kávétermelő, Bányai László! 2017-ben szüretelt friss kávéi közt egy 88 pont feletti Caturra és Catuai fajtákból álló válogatását mutatjuk be a Lucky Cup Micro Roastery segítségével.

A most 60 éves Bányai László, aki saját kávéfarmját vezeti, Miskolcról származik, édesapjának Sárospatakon és Tokaj-hegyen volt szőlője, innen származik földműves tudománya. Fiatalon nekivágott a nagyvilágnak és az Egyesült Államokba költözött, ahol idővel sikeres lett az üzleti életben. A fia, Gyuszi beszélte rá, hogy váltsanak, és kezdjenek kávét termeszteni, így került a család Costa Ricába, Lourdes nevű városba. A település az ország közepén, a Kordillerák vulkáni kúpokkal tarkított láncaival övezve található a Naranjo régióban. A farm, a Juyszi Mill névre hallgat, valójában magyarul "Gyuszi" Millről van szó, László ugyanis a fiáról nevezte el a gazdaságot.

A terület a tengerszint felett 1460-1520 méteren fekszik, az eső és a nap mennyisége kifogástalan. A farm 30 hektár, amelynek jelenleg a harmadán termel kávét, ennek a legnagyobb részét ő ültette. Hogy honnan értett egy magyar a kávé elültetéséhez? Azzal a régi magyar technikával dolgoztak, amelyet még édesapjától lesett el szőlőtelepítés közben Tokajban. Eltérő szakaszokra osztotta a farmot és a kávét ennek megfelelően különbözőképpen dolgozza fel. Leginkább az úgynevezett „honey” eljárást alkalmazza, ami a legmunkaigényesebb, mert a kávé összeragad a mézszerű gyümölcsrétegtől. A honey technológiánál különböző kísérleteket végzett, így a gyümölcs elválasztásakor a víz mennyiségét szabályozva a termés egy részénél a pektines réteg negyedét, másik részénél a felét, és egy harmadik résznél a 75 százalékát távolította el. A nedves erjesztést követően a teraszokon 3-4 napig gondozza a kávét, hogy a „mézes” réteg teljesen rátapadjon a pergamen héjra, majd emelt szárítóágyakon, vékony rétegben 7-8 napig szárítja, hogy a nedvességtartalom 10 és 11 százalék közé csökkenjen. A babokat ebben a periódusban két óránként forgatják át, éjszakára szellősen lefedik, hogy a páratartalom ne tehessen benne kárt. A szárítóágyak elhelyezésénél nagy figyelmet fordítanak rá, hogy szeles helyen legyenek, így segítve a babok száradását.

László, a farmer időben megad minden gondoskodást és szerelmet a kávénak, ezért a gyomirtásra nem használ mérget, mert szerinte az „bűncselekmény” a kávé ellen. Ilyen mentalitás mellett talán nem meglepő, hogy minden kávéja nagyon magas pontokat kap. Gratulálunk a kiváló munkájához, öröm és megtiszteltetés volt a szép egyenletes minőségű zöldkávéjával dolgozni!

Fajtához igazított pörköléssel, igyekeztünk megmutatni a kávé komplex ízét, mely élénk, friss, gyümölcsös illatú, enyhén savas, selymes, csokoládés aromájú kávé. A rövid kávékhoz espresso készítéséhez kiváló, de a hosszabb kávék kedvelőinek is bátran ajánljuk!


national winner
 

3.440 Ft

Honduras Közép-Amerika második legnagyobb országa, északnyugaton Guatemalával, nyugaton El Salvadorral és délkeleten Nicaraguával határos. Az ország több mint 600 km Karib-tengeri partszakasszal rendelkezik, nyugatról a Csendes-óceán határolja. Közel 9 millióan lakják, hivatalos nyelve a spanyol. Hondurasban több mint 400 000 kávé ültetvény található, közel 1 millió ember él a kávétermesztésből.

Az El Izote farm 1850 méter tengerszint feletti magasságban található, így arabica kávéja az SHG (Strictly High Grown), avagy SHB (Strictly Hard Bean) kategóriába tartozik. (az SHG és SHB jelölésről itt olvashatsz bővebben: klikk ide) Kávé fajtái Caturra, Catuai Pacas és Lempira. Kizárólag frissen, gondosan kézzel szüretelt vizes feldolgozásúak a kávészemek.

Pörkölés profil kialakítása során arra törekedtem, hogy kiemeljem ennek a kávénak a komplexitását. Érezni lehessen az ízvilágban a fekete csokoládé édességét , ugyanakkor megmaradjanak piros gyümölcsök savai és érezhető legyen a jázmin virág és fahéj ízvilága is.

Egy sokoldalú kávé, melyet eszpresszónak javaslok elkészíteni. Mindemellett Chemex, French Press, Aeropress valamint Siphon használatával új és új ízekez mutat meg.

3.300 Ft