DÉL-AMERIKAI KÁVÉK
A Fazendas Dutra egy családi tulajdonban lévő kávéfarm, amely 1950 óta foglalkozik fenntartható kávétermesztéssel. Mindössze egy hektárral kezdve José Dutra Sobrinho több mint 40 évig bővítette és fejlesztette a farmot. 1999 szeptemberében Jose fiaira, Walter Cesar Dutrára és Ednilson Alves Dutrára hagyta a farmot, akik nagyon komolyan veszik családjuk és apjuk öröksége iránti felelősségüket. Invesztáltak kávézási oktatásukba, többek között az Illy's Coffee University-re jártak, új tudással felvértezve versenyeken vettek részt, több mint 80 díjat nyertek, és folyamatosan javítják a kávéjuk minőségét.
A Fazendas Dutra São João do Manhuaçuban található, 300 kilométerre Brazília keleti partjaitól. Brazíliában sok farmmal ellentétben a Fazendas Dutra hegyvidéki terepen fekszik, ami a gépesített gyakorlattól való eltérést jelentette. A kávécserjéket avokádófák fonják át, a fennmaradó terület pedig megőrzött őshonos erdő és termesztett eukaliptusz, amelyet a betakarítási időszakban és szárítógépekben használnak fel.
Az ingatlan ma több mint 1300 hektárból áll, amelyből 800 hektáron különleges kávét állítanak elő. Kávéjukat biotechnológiával termesztik, és számos iparágban elismert tanúsítvánnyal rendelkeznek, amelyek biztosítják, hogy gyakorlataik túlmutatnak a minimális szabványokon.
A gazdaság 50 főállású alkalmazottat foglalkoztat, a szezonon kívül további 250 dolgozót foglalkoztat, a betakarítási időszakban pedig 600 munkahelyet biztosít. A teljes munkaidős csapatban Leonardo Rodrigues, a gazdaság minőségi programjáért felelős Q Grader tagja. A Fazendas Dutra büszke organikus gyakorlataira. Valójában a farm a 2024-es Fazenda Sustantável Awards második helyezést érte el a közel 100 versengő gazdaság közül. Ezzel a díjjal azokat a gazdaságokat ünneplik, amelyek kivételes környezeti felelősséget, társadalmi hatást és gazdasági életképességet tanúsítanak.
Ez a tétel a csészében csokoládé és karamell ízjegyeket mutat, valamint sima test jellemzi.
A Rodriguez Ospina család már a harmadik generáció a régiójukban, akik elkötelezetten foglalkoznak kávétermesztéssel. A család története nyolc évtizeddel ezelőtt kezdődött, amikor a nagyapa megkezdte a kávétermesztést a vidéken. Halála után a földet a szülők örökölték, és azóta is családi hagyományként művelik.
A kávéjuk elkészítése különleges folyamat eredménye. Az érett kávécseresznyét gondosan leszüretelik, majd 48 órán át fermentálják. Ezt követően a cseresznyét meghántolják, és további 64 órán át fermentálják aerob tartályokban. A folyamat végén a kávét alaposan megmossák, és a napon szárítják, általában 7-10 napig, a minőség és az ízek megőrzése érdekében.
A csészében virágos jegyekkel, valamint az áfonya és kiwi ízvilágával bűvöli el a kávékedvelőket.
Ország: | Kolumbia |
Régió: | Planadas, Tolima |
Magasság: | 1.000-2.300 méter |
Fajta: | Pink Bourbon |
Feldolgozás: | Washed / mosott |
Farm: |
Finca Familia Rodriguez |
Tulajdonos: | Familia Rodriguez |
Kolumbia Huila tartományában található Piedra Grande farm mindössze 2 hektárnyi területen termeszt kiváló minőségű kávét. Nevét egy hatalmas szikláról kapta, amely a farm területén, a kávécserjék között magasodik.
A farm tulajdonosa, Martha asszony, a kávétermesztés hagyományát generációkon át öröklődve folytatja. Számára a kávé nem csupán egy növény, hanem élete szerves része. Egyedülálló anyaként, elkötelezett munkával és gondos odafigyeléssel biztosította családja megélhetését a prémium minőségű kávé termesztéséből.
Martha eleinte Castillo fajtát termesztett, majd nyolc évvel ezelőtt áttért a Geisha kávéfajtára. Ez a változás nemcsak a kávé ízének különlegességét emelte ki, hanem jelentős mértékben javította Martha életminőségét is. A Geisha különleges aromaprofilja és ritkasága teszi a Piedra Grande kávét igazán egyedivé.
A csészében ez a tétel, áfonya, étcsokoládé és narancshéj jegyeket mutat. Fedezd fel Huila gazdag hagyományait és Martha történetét minden csésze kávéban!
Ez a kávé egyedülálló ízélményt kínál, amelyet a Velez család innovatív fermentációs technikájának köszönhet. Lágy, krémes testét egzotikus trópusi gyümölcsök, kiwi és édes méz komplex ízjegyei teszik igazán különlegessé. Különleges eljárás:
-
Oxigénmentes fermentáció: A kávécseresznyéket nyomásálló rozsdamentes acéltartályba helyezik, majd CO²-vel öblítik át, hogy oxigénmentes környezetet teremtsenek. Ebben a fázisban a cseresznyék 5 napig erjednek.
-
Gyümölcsös fermentáció: Az első fermentáció során nyert kávélét visszakeverik a cseresznyékhez, amelyeket előzőleg kimagoztak. Ezután válogatott gyümölcsökkel együtt további 3 napig fermentálják.
-
Szárítás: Az erjesztett cseresznyék végül 5 napos szárítási folyamaton mennek keresztül.
Az eredmény egy rendkívül aromás kávé, amely tökéletes választás azok számára, akik valami igazán különlegeset keresnek. A Velez család szakértelme és szenvedélye garantálja a kiváló minőséget és az egyedi ízeket.
Kolumbiában az Andok sajátos mikroklímája kiemeli a kávéban rejlő egyedi sajátosságokat, itt kizárólag arabicát termelnek. Huila tartomány, ahol az El Deviso farm található, az Andok hegyei között 1.850 méter feletti magasságban. Sokan ezt a régiót tartják a legjobbnak, a helyi kávék gyümölcsösek, tömör textúrájuak és komplex ízvilággal jellemezhetőek. A farm tulajdonosa Vidal Hernando Vallejo Arenas 27 éve vásárolta meg ezt a helyet, ahol ma 12.000 kávécserjét birtokol. Ez a különleges új fajta (Sidra) a bourbon és a typica kereszteződéséből jött létre. Ismereteink szerint Magyarországon elsőként kínáljuk a kávérajongóknak.
Sidra fajtájú kávé egészségre gyakorolt hatása Előnyök (mérsékelt fogyasztás esetén) Chat GPT 4,5 kutatása alapján
- Hosszabb élet, kisebb halálozás: Epidemiológiai vizsgálatok szerint a rendszeres kávéivók kisebb halálozási kockázattal rendelkeznek, mint akik nem isznak kávét . Más szóval, a mértékletes kávéfogyasztás összefüggésbe hozható a hosszabb élettel .
- Krónikus betegségek kockázatának csökkentése: Számos tanulmány talált egy kávézást és bizonyos krónikus betegségek súlyosabb kockázata között. Ilyenek például a Parkinson-kór , az Alzheimer-kór és a 2-es típusú cukorbetegség bizonyos populációkban Mérsékelt kávéfogyasztóknál ritkábban fordul elő metabolikus szindróma , krónikus vesebetegség , valamint májbetegségek (pl. májzsugor) és májrák . A kávéfogyasztása a vizsgálatok szerint csökkentheti az epekő és vesekő kialakulásának esélyét is .
- Szív- és érrendszeri előnyök: Napi 3-4 csésze kávéivás összefüggésbe hozható a stroke (szélütés) kisebb kockázatával , illetve – ahogy korábban említettük – a koszorúér-betegség és egyéb szívproblémák ritkább előfordulásával. A kávé antioxidánsai (pl. klorogénsav) képesek az érfalak védelméhez.
- Javuló mentális egészség és teljesítmény: A koin növeli az éberséget és a koncentrációt , ami jobb szellemi teljesítményt biztosít. Kávé fogyasztásával jobb hangulat és depressziós csoportokban kockázat is társul . Sokan számolnak be fokozott éberségről, gyorsabb reakciókról és általános energikusságról egy csésze kávé után.
- Védőhatás egyes daganatok ellen: Bár nem feltétlenül minden esetben, kutatások utalnak rá, hogy a kávéban található antioxidánsok és bioaktív anyagok révén a kávé védhet bizonyos daganatok ellen. Például néhány tanulmány a rendszeres kávéivás szerint csökkenteni a szájüregi, torok- és emésztőrendszeri daganatok kockázatát .
Ország: | Kolumbia |
Régió: | Huila |
Magasság: | 1.850 méter |
Fajta: | Sidra |
Feldolgozás: | Anaerob |
Tulajdonos: | Vidal Hernando Vallejo Arenas |
A Fazenda California az úgynevezett Norte Pioneiro do Parana brazil szubtrópusi régiójában található. Ezt a régiót az jellemzi, hogy Dél-Brazíliával szomszédos terület képes kávéültetvényt kialakítani a téli időszak alacsony hőmérséklete nélkül. A magas termőképességű vulkanikus talaj, a csapadék egész évben jó eloszlása és a 600 méteres átlagos magasság és a déli szélesség 23° közötti binomiális együttélése 20°C éves átlagos hőmérsékletű mikroklímát eredményez, négy jól meghatározott évszakkal és egy széles hőmérsékleti tartomány, az áldott földnek ezt a részét rendkívüli környezetté varázsolja a legjobb minőségű arabica kávétételek termeléséhez.
A tudáson, technológián alapuló minőségirányítási rendszer bevezetése, valamint a jó betakarítás és a betakarítás szigorú normáinak elfogadása az elmúlt években történt, és rengeteg kávét termeltek, amelyet a kávévadászok szakértői az igazi rejtett kincseknek neveznek. A „Norte Pioneiro do Parana Project Speciality Coffees” integrálásával a Fazenda California belép az egzotikus kávészállítók válogatott csoportjába.
Ez a több mint 100 éves kávéfarm az elvárásoknak megfelelően nagyon magas minőségű kávét biztosít nekünk, ami 88 pontot kapott és kiváló csészeélményt nyújt nekünk a vanília, dió, csokoládé ízjegyekkel, ami virágos aromákkal párosul. Kóstold meg te is bátran!
Ország: | Brazília |
Régió: | Norte Pioneiro do Paraná |
Magasság: | 800+ méter |
Fajta: | Mundo Novo |
Feldolgozás: | Dupla fermentáció |
Farm: | Fazenda California |
Tulajdonos: | Luis& Flavia Saldanha |
Ízvilág | Vanília, dió, csokoládé virágos aromákkal |
Cundinamarca egy tartomány Kolumbia középső részén jelentős tengerszint feletti magasságban, ami kiválóan alkalmas kávétermesztésre. A Hacienda San Gabriel 100 km-re található Bogotá városától, Arbeláez községben. Az ingatlan az 1930-as évek óta a család tulajdonában van. Az 1.700-2.000 méter tengerszint feletti magasságban, töredezett felületeken, bőséges vadon élő növényzettel és természetes vizekkel, 18°C és 21°C közötti éves átlaghőmérséklet biztosítja a különleges feltételt a kíváló kávé minőséghez. A Tabi a Typica, a Bourbon és a Timor Hybrid keresztezésével nyert fajta. Az egyik legfontosabb tulajdonsága a kávérozsdával szembeni ellenálló képessége, de megmutatja a Bourbon és Typica szüleinek jó csészeminőségi tulajdonságait is és egy nagyon kellemes ízvilágot eredményez a csészében kellemesen csokoládés körte és szilva és a legkülönlegesebb tételek borszerű jegyeket mutatnak. Tabi kávét kiváló csésze profilja miatt a kávé versenyeken gyakran bemutatják.
A Tabi kávé fajta izgalmas példája az innovációnak és elhívatottságnak, amely az egyedi és fenntartható kávéfajták létrehozására irányul.
Ország: | Kolumbia |
Régió: | Cundinamarca |
Magasság: | 1.700 méter |
Fajta: | Tabi |
Feldolgozás: | Napon szárított |
Farm: | Hacienda San Gabriel |
Ízvilág | Csokoládés körte, szilva |
José Luis Eguiguren, a harmadik generációs farmer felügyeli a Hacienda Santa Gertrudis-t Lojában, Ecuadorban. A Podocarpus Nemzeti Park pufferzónájában, a világhírű Vilcabamba közelében található, amely kedvező klímájáról és lakóinak hosszú élettartamáról ismert.
José Luis 2019 óta elkötelezett a különleges kávé iránt, kapcsolatokat alakít ki a hasonló gondolkodású szakemberekkel, és megosztja a kivételes kávé narratíváját a globális piacokon. A farm kiválóan szerepel a COE megmérettetéseken. Mi a Kapuczinernél büszkék vagyunk arra, hogy ilyen kiváló kávét kínálhatunk.
Ez a tétel a csészében a fehér virágok aromáját fogja érezni, édes citrusos jegyekkel, krémes testtel és narancsos utóízzel.
Antonio Andrade Pereira Filho és Maria da Conceição Costa Pereira az 1970-es évek elején 90 hektár földet vásároltak Carmo de Minas-ban, ahol elkezdték a kávétermesztést. Lányaik, Maria Valeria és Maria Rogéria, már fiatal korukban apjuk nyomdokaiba léptek, és 2002-ben átvették a farm vezetését. Apjuk nyugdíjba vonulása után, férjeik csatlakozásával folytatták a munkát.
Apjuk halála után a testvérek megerősítették kapcsolatukat és a farm nevét Irmãs Pereira-ra változtatták. A család minőségre törekvése és a modern technikák alkalmazása kiváló eredményeket hozott. Luiz Paulo, Maria Rogéria fia, különleges kávéfeldolgozási módszerekkel, mint például Black Honey, Honey, Double Pass, Sparkler, Natural, Fully Washed és Fermented, új szintre emelte a termelést.
A kávét kézzel szedik, a cseresznyéket nedves malomban szeparálják, majd anaerob módon erjesztik és afrikai ágyakon szárítják. Az ügyfelek választhatnak a különböző szárítási módok közül.
A tétel ízvilágára a karamell és édes szőlőkompót jellemző. A COE megmérettetésen 88.8 pontot kapott.
A São Geraldo kávéfarm, Geraldóval és Maria-val kezdődött, amikor 1998-ban összeházasodtak. Ebben az évben ültették el első kávéparcellájukat Geraldo apai nagyapja földjén, és a palántákat édesanyja ajándékozta. Harmadik generációs producer, és fiatal kora óta kávéval dolgozik. Első lépéseit a kávéültetvényeket tette, és az első szava a „kávé” volt. A producer fia, Gustavo negyedik generációs producer lesz. Gustavo 18 éves kora óta aktívan segít az ingatlanon, ennek idén lesz 5 éve. A szülők megengedik neki, hogy speciális kávékészítési kurzusokon vegyen részt, és ma ez a fő felelőssége. Ez a negyedik év, amikor különleges kávékat készítenek, és először vettek részt a Cup of Excellence megmérettetésen. Idén az elmúlt 3 év tapasztalatait gyűjtötték össze és alkalmazták erre a tételre. Ez volt az első tétel, amelyet ezen a betakarításon szedtek le. A kávét szelektíven, szitán szedték, naponta vitték afrikai ágyakra. A tételeket 2 és 3 napra osztották, heti 2 tételre. Amikor a páratartalom elérte a 18%-ot, a tételeket fészerben tárolták. 40 nap elteltével a kávé visszatért a napfénybe, hogy elérje az ideális páratartalmat. A csészében ez a tétel csonthéjas gyümölcsök, barna cukor és a méz ízvilágát keverik egy kis jázminnal.
A Finca La Secretát a Cafelumbus 2019-ben vásárolta meg, mert különleges vonzerőt érzett Kolumbia ezen régiója iránt. Juan Carlos Mejia, ennek a farmnak a menedzsere, ott él családjával, és gondozza az oda ültetett 130 000 kávécserjét. A gazdaság 30 hektár, ebből 25 hektár kávéval beültetett, a többi 5 hektár természetvédelmi terület. Sok erdő védi a vizet, amely a "Vereda Ventorrillo" számára is biztosítja a vízkészletet. Ez annak a zónának a neve, amelyben a farm található. A La Secreta annyira egyedi, gazdag és buja természettel rendelkezik, hogy együtt misztikussá és titokzatossá teszi az egészet. Ezért kapta a „La Secreta” nevet. Ez egy kiváló minőségű specialty arabica kávé. A csésze profilja könnyed, Mirabelle szilvás édességgel, elhúzódó lágy gyógynövényes jegyekkel és lédús papaya utóízzel.
Ország: | Kolumbia |
Régió: | Antioquia |
Körzet: | Ciudad, Bolivar |
Magasság: | 1.700-2.050 méter |
Fajta: | Caturra |
Feldolgozás: | natural Anaerobic |
Tulajdonos: | Cafelumbus |
Csomagolás: | 35 kg-os zsák |
A Finca La Secretát a Cafelumbus 2019-ben vásárolta meg, mert különleges vonzerőt érzett Kolumbia ezen régiója iránt. Juan Carlos Mejia, ennek a farmnak a menedzsere, ott él családjával, és gondozza az oda ültetett 130 000 kávécserjét. A gazdaság 30 hektár, ebből 25 hektár kávéval beültetett, a többi 5 hektár természetvédelmi terület. Sok erdő védi a vizet, amely a "Vereda Ventorrillo" számára is biztosítja a vízkészletet. Ez annak a zónának a neve, amelyben a farm található. A La Secreta annyira egyedi, gazdag és buja természettel rendelkezik, hogy együtt misztikussá és titokzatossá teszi az egészet. Ezért kapta a „La Secreta” nevet. Ez egy kiváló minőségű specialty arabica kávé. A csésze profilja könnyed, Mirabelle szilvás édességgel, elhúzódó lágy gyógynövényes jegyekkel és lédús papaya utóízzel.
Ország: | Kolumbia |
Régió: | Antioquia |
Körzet: | Ciudad, Bolivar |
Magasság: | 1.700-2.050 méter |
Fajta: | Caturra |
Feldolgozás: | Mosott |
Tulajdonos: | Cafelumbus |
Csomagolás: | 70kg-os zsák |
2021 Cup of excellence győztes farm!
Ha különleges Kolumbiai kávéra vágysz, akkor a La Esperanza kávéja igazán az! Ez a specialty kávé ország nyugati részéről származik, ahol nincs tömegtermelés, vannak viszont árnyékot adó fák és nagy tapasztalattal rendelkező termelők gazdálkodnak. A farm lélegzetelállító helyen fekszik, 1700 méter tengerszint feletti magasságban, ahol az éves átlaghőmérséklet 17-22 C fok. Az időjárási adottságok, a kiváló talaj igencsak kedvez a kávécseresznyék lassú érésének. A kávécseresznyéket kézzel szedik, nagy gondossággal mérik a cukortartalmát, hogy a legjobb időben legyen a szüret. Az arabica, pontosabban azon belül is Red Bourbon fajtájú szemek hibrid mézes feldolgozásúak. Először az egész kávécsersznyét állni hagyják, majd részben eltávolítják a gyümölcshúst és úgy is 35 órán át pihenni, fermentálódni hagyják. Így a kávészemek édesebbek, gyümölcsöseb ízűek maradnak. A kávé különleges kistételes vákumcsomagolásban érkezik, hogfy az aromák még inkább benne maradjanak a szemekben.
Ízében trópusi gyümölcsök ízjegyei dominálnak, utóíze csokoládés, barna cukros jellegű.
Kolumbia a 4. legnagyobb kávétermelő ország a világon, szinte kizárólag arabica kávét termelnek helyi kis gazdaságokban, az Andok hegyvonulatai között, a kellemes, csapadékos hegyvidéki éghajlaton. A Hacienda La Claudina Ciudad Bolívar közelében található, egy hagyományos kolumbiai kávévárosban, körülbelül 100 km-re délnyugatra Medellíntől. A Hacienda La Claudina területéről lenyűgöző kilátás nyílik a Los Farallones del Citara hegységre, amely akár 3900 méter magas. Csaknem 60 ültetvényes dolgozó felelős az érett kávébab növényekről történő szedéséért a betakarítási időszakban.
.
Ez egy különleges tétel, amit rögtön az év elején szerencsénk volt beszerezni a kolumbiai Hacienda La Claudinától.
Kizárólag Castillo fajtából áll, anaerob fermentációval, azaz oxigén hiányában fermentálva nyerték. Ezen nanolot esetében a következő eljárást alkalmazták:
-
A cseresznyét egész nap kézzel válogatták.
-
Este a külső bőrt és a nyálkát mechanikusan eltávolították
-
Az így kapott babot hermetikusan lezárt acéltartályokban, vízzel erjesztik 96 órán át.
-
Az erjesztési periódus végén a babot emelt ágyakon szárítottuk három napig.
-
Végül a pergament eltávolították, és a babot , 30 kg-os zsákokba csomagolták.
Az ebben a kísérletben alkalmazott anaerob eljárás különbözik az általunk korábban bemutatott másik nanolotban teszteltől, azzal a ténnyel, hogy a cascarát teljesen eltávolították az erjedés előtt. A csészében ennek jelentős hatása van: ebben az esetben az eper, a zöld alma és a mandula ízjegyek vannak.
*** Minimális pihenőidő: 10 nap a pörköléstől
Régió: Ciudad Bolívar, Antioquía
Tanusítvány: Mission Red
Termelési magasság: 1600 - 1800m
Variáns: Colombia, Caturro
Feldolgozás: Anaerobic
Tulajdonos: Juan Fernando Saldarriaga
Kolumbia a 4. legnagyobb kávétermelő ország a világon. Szinte kizárólag arabica kávét termelnek helyi kis gazdaságokban, az Andok hegyvonulatai között, a kellemes, csapadékos hegyvidéki éghajlaton. Mivel sokféle, sajátos, egymástól eltérő éghajlatú kisebb termőterület van, ez a micro-lot, a kávék is változatosak és különlegesek.
Farmer:Felipe Sardi, Elisa Madriñan , Tengerszint feletti magasság: 1750m- és 1870 m között, Feldolgozás: natural, Fajta: Sidra
A Kolumbia Sidra arabica kávét édes,virágos, gyümölcsös, leginkább szilvára emlékeztető ízjegyei teszik különlegessé.Kolumbiába a jezsuiták vitték 1723-ban a kávécserjét, a termelés azonban csak a 19. század végén indult be igazán. 1912-re az ország exportjának 50%-át már a kávé tette ki. A Kolumbia nyugati felén végighúzódó Andok hegyoldalai és völgyei kiváló éghajlatot és mikroklímákat teremtenek a kávétesrmesztéshez.
Ez a kávénk azért nagyon különleges, mert a frissen szüretelt kávé ízéből sokkal többet ad vissza, mint bármely más kávé. Ez minek köszönhető? A speciális csomagolásnak és szállításnak!
Zöld kávébab Nedvesség tartalom 11,1%
Víz aktivitás 0,52
Kávé sűrűség 72,8 kg /hl
Pörkölt kávé koffein tartalom 279 Mg /dl
antioxidáns tartalom 472 mg/dl
Manapság egyre nagyobb figyelmet fordítanak a termelők és a pörkölők a zöld kávészemek tárolására és a pörkölési helyre való eljuttatás körülményeire. A legkorszerűbb módszer, hogy a vákuumosan csomagolt kávét közvetlenül a feldolgozás és szárítás befejezése után mélyfagyasztják. Így a kávészemek tökéletesen megőrzik zamatosságukat akár éveken keresztül is. Természetesen ilyen módszerrel csak a legjobb specialty minősítésű kávékat dolgozzák fel. Ez a kávé igazi gyümölcsbomba, édes narancs ízzel.
Ajánljuk espresso készítéséhez, ahol az aromák a leginkább meg tudnak mutatkozni.
A kolumbiai kávé egyedi ízeit az Andok lábainál kialakuló mérsékeltebb hőmérsékletű, csapadékosabb sajátos mikroklímák segítik kiemelni. Kolumbiában kizárólag arabicát termelnek, amelyet nevdes eljárással dolgoznak fel. A Supremo jelölés a kávébabok méretére utaló kifejezés, mely Kolumbiában a legnagyobb méretet és egyben a legjobb minőséget jelenti. Az SHG (strictly high grown), vagy SHB (strictly hard bean) jelölést csak a szigorúan ellenőrzött 1400 méter felett termő magas minőségű arabica kávék kapják. A kolumbiai arabica kávé aromadús, közepesen telt, gyümölcsös, és édes. Különösen selymes az íze, utóíze pörkölt mogyorós. A világ egyik legkiegyensúlyozottabb kávéjaként tartják számon, amelyet a nap bármely szakában élvezhetünk.
Ajánljuk espresso készítéséhez, capuccino és tejes kávéként cukor nélkül is édes kiegyensúlyozott ízeket ad.
A Bom Jesus gazdaság Alta Mogiana régióban Sao Paulo körzetében fekszik. A farmot Gabriel és Flavia Lancha Oliveira, azaz az Oliviera család vezeti oly szakszerűen és sikeresen, hogy 2008 óta Rainforest Alliance (RFA) minősítéssel is rendelkeznek és a Brazil Specialty Coffee Association tagjai. Az 1000 méter tengerszint feletti magasság, a bőséges csapadékmennyiség, a 20-25 fokos átlaghőmérséklet mind-mind hozzájárul a kiváló kávé termeléséhez. Mindez lassú érést és komplex ízeket eredményez a kávécseresznyékben. Az arabica kávészemek pontos típusa Mundo Novo, mely egy természetes arabica hibrid, a Typica és Bourbon fajok kereszteződéséből jött létre az 1940-es években, Brazíliában. Igazi különlegesség ez a kávé, mely 90 pontos Specialty minősítést kapott.
A Brazil Bom Jesus farm microlot kávéja édes, kiegyensúlyozott ízvilágú kávé csokoládés, pralinés és mogyorós felhangokkal. Bátran ajánljuk az édes ízek kedvelőinek!
Brazília az 1900-as évek elejétől napjainkig a világ legnagyobb kávétermelője és egyben az egyik legnagyobb fogyasztója is. Brazil Mundo Novo kávénk Sao Paulo környékéről való, ahol a termelőknek már több mint száz éves termelői tapasztalatuk van. Ízét attól a vasban gazdag talajtól - terra rossa - kapja, amelyen termesztik. Az éghajlat is kedvező, egyrészt csapadékos, másrészt hűvös a nagy tengerszint feletti magasságnak köszönhetően (1100-1200 méter). Ez lassú érést és komplex ízeket eredményez a kávécseresznyékben.
A Mundo Novo egy természetes arabica hibrid, a Typica és Bourbon fajok kereszteződéséből jött létre az 1940-es években, Brazíliában.
A Brazil Mundo Novo kivétles testességgel, kiegyensúlyzott savassággal és kitűnő természetes édességgel rendelkezik. Bátran ajánljuk az édes ízek kedvelőinek!
Bolivia kávé története
Az első és legnépszerűbb változat, ahogy egyes történészek feltételezik, hogy a kávé sok latin-amerikai országba ugyanígy került be. Ez a verzió azt állítja, hogy az első szemes kávé olyan rabszolgáktól érkezett Bolíviába, akik Brazília területéről menekültek, és kávét hordtak a zsebükben.
Az afrikaiaknak a kávé volt a legnagyobb kincsük, mindenhova magukkal vitték a szemes kávét, így a kávé elterjedt Amerika számos területére.
Van azonban egy másik változat is, amely nagyon erős, és azt mondja, hogyan került a kávé Bolíviába. Mégpedig a különféle szerzeteseknek és a magas rangú embereknek köszönhetően, akik egyik országból a másikba szállították a babot.
2024 friss termésből egy typica java single origin kávé érkezett.
A Typica az egyik legrégebbi és genetikailag legtisztább Arabica kávéfajta. Kiváló minőségéről, édes és összetett ízéről, valamint kiegyensúlyozott savtartalmáról ismert.
Teszt pörkölés során közepes pörkölés tartományából a legvilágosabb pörkölési szintet választottuk.
A fajtára jellemző ízvilágon kívül némi mezei virág illatot éreztünk.
Egy édes kávé trópusi gyümölcsökkel fűszerezve
Koffein tartalom eszpresszó 238,6 mg/dl
Anttioxidáns tartalom 439,89 mg/dl
.
Magasság 1850-1950 m
Farmer Zacarias Hinojosa
Fajta Java