INDONÉZ KÁVÉK
Indonézia hivatalos jelszava: Egység a sokféleségben. Az indonéz szigetvilág sok-sok kisebb-nagyobb szigetből áll, kultúráját a nagyfokú etnikai és kulturális sokszínűség jellemzi. Jáva szigetére 1696-ban holland telepesek vitték az első kávécserjéket. Ma Szumátrán, Jáván, Pápua Új-Guinea és Celebesz szigetének hegyvidékein találhatóak ültetvények. A szigetvilág termésére a kevésbé savas, aromadúsabb kávék jellemzőek.
Bali – a smaragdzöld rizsföldek, misztikus templomok és homokos partok szigete – nemcsak a paradicsomi tájakról híres, hanem különleges kávéiról is. Az indonéz szigetcsoport részeként Bali egyedülálló mikroklímával rendelkezik, amely tökéletes feltételeket teremt az arabica és a robusta kávéfajták termesztésére.
Az ültetvények nagy része a Kintamani-fennsíkon terül el, ahol a vulkanikus talaj gazdag ásványi anyagokban, a hűvös hegyi levegő pedig lassabb érési folyamatot biztosít a kávécseresznyéknek. A helyi gazdák hagyományosan kis farmokon, organikus módszerekkel termesztik a kávét, gyakran az ősi balinéz filozófiát követve, amely a harmóniát és a fenntarthatóságot helyezi előtérbe.
Egy csésze frissen főzött balinéz kávé nemcsak az egzotikus ízek kavalkádját nyújtja – ahol a csokoládés, fűszeres és gyümölcsös jegyek tökéletes harmóniában táncolnak –, hanem egy szelet is a trópusi sziget nyugalmából és misztikumából. Ha egyszer megízleljük, Bali kávéja örökre rabul ejti az érzékeinket.
Ez a különleges robusta kávé Indonézia Bali szigetéről származik, ahol a trópusi klíma és a vulkanikus talaj ideális feltételeket biztosít a kávétermesztéshez. A Bali Robusta kávé erős, testes és gazdag ízvilággal rendelkezik. A magas koffeintartalom miatt kiválóan alkalmas erős kávéitalok készítésére, de használhatjátok eszpresszó keverék készítéséhez is. A természetes feldolgozásnak köszönhetően a kávéban érezhetőek a gyümölcsös és enyhén édes jegyek is. Ez a kávé ideális választás azoknak, akik egy erőteljes és karakteres kávét keresnek.
Ez a különleges robusta kávé Indonézia Bali szigetéről származik, ahol a trópusi klíma és a vulkanikus talaj ideális feltételeket biztosít a kávétermesztéshez. A Bali Robusta kávé erős, testes és gazdag ízvilággal rendelkezik. A magas koffeintartalom miatt kiválóan alkalmas erős kávéitalok készítésére, de használhatjátok eszpresszó keverék készítéséhez is. A természetes feldolgozásnak köszönhetően a kávéban érezhetőek a gyümölcsös és enyhén édes jegyek is. Ez a kávé ideális választás azoknak, akik egy erőteljes és karakteres kávét keresnek.
Aceh tartomány különleges területének szívében találhatóak kiváló kávéfarmok, ahol egész évben 20 Celsius-fok körüli átlaghőmérséklet uralkodik, bőséges csapadékkal és termékeny talajjal, ami ideális hely a kávétermesztés számára. A termelés 85%-a arabica, amivel Aceh nemcsak Indonézia, hanem Délkelet-Ázsia legnagyobb arabica kávétermelője is. A kávét itt árnyékban termesztik, és a felföld termelői egyedülálló metszési módszerükről ismertek. Körülbelül 1-1.5 méteren vágják le a törzset, emiatt a metszett kávéfák inkább kifelé nőnek, mint felfelé, ami egyedi esernyő alakú fát eredményez. Az itt termelt kávé alacsony savtartalmú, de merész szumátrai ízekkel büszkélkedhet. A csésze profilját karamelles édesség, vastag, sűrű test jellemzi, fűszeres ízjegyekkel.
Ország: | Indonézia |
Régió: | Gayo magasföld, Közép Aceh régió |
Tulajdonos: | Permata Gayo közösség |
Magasság: | 900 - 2.400 méter között |
Fajta: | Tim Tim, Bourbon, Ateng (Catimor) |
Feldolgozás: | Félig-mosott |
Zsák: | 60kg GainPro |
A Kopi Luwak a világ legexkluzívabb, egyik legdrágább kávéja, igazi különlegesség, elképesztően zamatos, nehéz előállítani és emiatt hozzájutni is. A csészénkben gőzölgő kávé minőségét befolyásolja az alapanyag, a zöld kávébab minősége és számos további tényező is a pörköléstől magáig a kávéfőzés folyamatáig. A Kopi Luwakot (indonézül pálmasodró kávé) azonban egy egészen különleges „eljárás” teszi a világ legegzotikusabb és legdrágább kávéjává. Igen szokatlan módon „készítik elő” a fogyasztásra, mégpedig a maláj pálmasodró, más néven cibetmacska segítségével, aki szívesen fogyaszt gyümölcsöket és terméseket is. Például kedveli a kávécseresznyét, a kávé vörös húsú termését, melyben a kávébabok rejtőznek. A pálmasodró azonban csak a kávécseresznye puha külső húsát tudja megemészteni, a többi egyszerűen áthalad a szervezetén. Ekkor már csak fel kell kutatni és kézi erővel begyűjteni a kávészemeket.
Joggal tesszük fel a kérdést, hogy kinek jutott eszébe először összeszedni a kávészemeket a… földről. A válasz tulajdonképpen a helybeli lakosok találékonyságát és kávészeretetét jellemzi: a gyarmati időkben, mikor az indonéz és maláj szigetek Holland Kelet-India részét képezték, a holland telepesek megtiltották a helyieknek, hogy a kávét saját fogyasztásra szüreteljék, így fedezték fel maguknak a Kopi Luwakot, elvégre az nem szüretelés, ha a cibetmacska már egyszer megette. Persze nem kellett sok idő, és mások is felismerték, hogy a Kopi Luwak igazi kávékülönlegesség, jó ideje a világ legexkluzívabb kávéjaként tartják számon, és szinte aranyáron mérik.
Aki látta "A bakancslista" című filmet, annak biztosan rémlik valami a Kopi Luwakról, hiszen a film egyik legemlékezetesebb jelenetében éppen erről a kávéról beszélnek: a Morgan Freeman által játszott figura mutat egy cikket társának – akit Jack Nicholson alakít -, a férfi kedvenc kávéjáról, a Kopi Luwakról. Mindketten nevetésben törnek ki és a film itt éri el a csúcspontját.
Kellemes kávézást kívánunk!
Április hónap CSÚCS Ajánlata!
Hogy mi is az a peaberry? Általában a két mag van a kávécseresznye belsejében lapos felükkel egymás felé fordulva. De előfordul hogy csak részben termékenyül meg a virág, ilyenkor csak egy mag van benne. Ezt nevezzük peaberry-nek, amely nem lapos hanem gömbölyű, hiszen volt elég helye a cseresznyén belül nagyra nőni. A peaberryt a termésből mindig kiszelektálják és külön értékesítik, különlegessége miatt.
Pápua-Új-Guinea a világ másik felén az Indonéz szigetvilágban helyezkedik el. Vad és természetes őserdő borítja a sziget nagy részét és megannyi vulkán. 1927-ben csempészték a szigetre a méltán híres, és manapság a világ legjobb kávéjaként számon tartott, Jamaikai Blue Mountain fajta kávécserjéit, hogy itt is meghonosítsák a legjobb minőségű kávéfajtát. Mivel az éjhajlat a két szigeten nagyon hasonló, illetve a talaj Pápua-Új-Guineában még termékenyebb, ezért az itt termelt kávé még zamatosabb. A Pápua Új Guineai kávéültetvények 1300 és 1800 m között találhatóak.
A Pápua Új Guineai kávé harmonikusan kerek ízű, kellemes illatú, enyhén savas. Telt íz, intenzív, közepesen erős zamat jellemzi, amely az egyik legjobb fajtatiszta kávévá koronázza ezt a típust.
Koffein tartalom 293,07 mg/dl
Antioxidáns tartalom több mint 500mg/dl kíváló értéket mutatott műszerünk
Kóstold meg étcsokis kávészemünket, amikor a Pápua-Új-Guinea peaberry szemeket még tovább tökéletesítjük. Kattints ide.
Indonézia Nyugati részén található a világ 6. legnagyobb szigete Szumátra, melyet az egyenlítő középen keresztez. Indonézia a harmadik ország a világon, ahol kereskedelmi célokra termelnek kávét. Az első szállítmány 1711-ben a hollandok hozták Európába összesen 450 kg-ot, tíz évvel később már a mennyiség 60 000 kg nőtt. A legjobb kávékat Aceh régióban termelik. Itt 10 őslakos etnikai csoport él. Egyik ilyen csoport a Gayo akik a tartomány legmagasabb részén élnek tengerszint felett 1600-1700 magasságban. Kis gazdaságokban dolgoznak, rendkívül figyelve a szüretre és a feldolgozás minőségére, így képesek a legmagasabb pontszámú specialty minősítésű kávék előállítására. Ehhez a térség legjobb feldolgozója, a Jagong szumátrai feldolgozó munkájára is szükség van. A 2019-es szüret igazán különleges minőségű lett. A pörkölők versenyeznek, hogy hozzájussanak ehhez a különlegességhez.
Gondosan és szakszerűen készített Litong kávénk étcsokoládé, fahéj és eper ízvilágát is megcsillantja.
A kávécserje 1696-ban érkezett holland telepesek által Jáva szigetére. Indonézia lett az első nem afrikai állam, ahol nagyban termesztettek kávét. A szigetvilág éghajlata egyenlítői, rengeteg ma is működő vulkán teszi termékennyé a talajt és relatív sok a csapadék is. Az Indonéz Jáva kávé ezen ideális körülmények között terem, alacsony koffein tartalmú, alcsony savtartalmú ízletes, édes, fűszeres kávé. Oly sokszínű és izgalmas, mint e sokrétű szigetvilág. Az eszpresszó kedvelőinek ajánljuk.
Pápua-Új-Guinea az Indonéz szigetvilágban, a világ másik felén helyezkedik el. Vad és természetes őserdő borítja a sziget nagy részét és megannyi vulkán. 1927-ben csempészték a szigetre a méltán híres, és manapság a világ legjobb kávéjaként számon tartott, Jamaikai Blue Mountain fajta kávécserjéit, hogy itt is meghonosítsák a legjobb minőségű kávéfajtát. Mivel az éjhajlat a két szigeten nagyon hasonló, illetve a talaj Pápua-Új-Guineában még termékenyebb, ezért az itt termelt kávé még zamatosabb. A Sigri ültetvény a Wahgi-völgyben, az ország nyugati hegyvidékén található 1500 méter tengerszint feletti magasságban. Az érett kávécseresznyéket kézzel szedik, szelektálják. A feldolgozást a szüret napján megkezdik. Mosott eljárásal dolgozzák fel a termést, szigorú ellenőrzés mellett. A kávébabokat a napon szárítják. A Sigri farmon a víz és őshonos madarak védelmére is nagy hangsúlyt fektetnek. A kávécserjék részleges árnyékolását őshonos fákkal oldják meg.
A Pápua Új-Guinea Sigri kávénk alapvetően komplex édes ízvilággal jellemezhető enyhén füstös hangulattal. Az esperesso és tejes kávék kiváló alapanyaga.
A csendes-óceáni Fülöp-szigetekre a 18. század elején került a kávécserje. Sagada a szigetcsoport északi részén található hegyvidéki tartomány központja, az arabica kávé fővárosa. Sagada környékén a kávét nagy magasságokban a termékeny talajú hegyoldalakban termesztik. Közepesen testes, harmonikus, a hozzá illesztett pörkölés kiemeli telt, édes, enyhény fűszeres ízét. Eszpresszóhoz ideális, hosszú kávékkal is élmény a fogyasztása.