KEDVEZMÉNYES SZÁLLÍTÁS: 20.000 FT FELETT ÁTVÁLALLJUK A SZÁLLÍTÁS DÍJÁT!
Sőt, most a csomagautomatába való szállítást már 15.000 Ft feletti rendelésnél mi álljuk!

Weboldalunkon Cookie-kat használunk a tökéletes felhasználói élmény elérésének céljából. A Cookie-k használatával kapcsolatos beállításokat bármikor később is módosíthatja a weboldal bal alsó sarkában található "fogaskerék" ikonra kattintva.

Termékek Menü

Mi jelent az umami?

Egészen biztosan a négy alap íz fog eszedbe jutni, hogyha a különböző ízekről kérdeznek: sós, savanyú, keserű és édes.
Az elmúlt időben még egy íz csatlakozott a listához: az umami. Szeretnéd tudni bővebben, mit is takar ez a név?

Mi jelent az umami?

Az ötödik íz, ami a legkevésbé ismert még az ízek közül. Paradox módon, az egyik legelterjedtebb az étrendet alkotó ételek között. Japán kifejezésből ered, aminek jelentése: kellemes, finom íz. Umami egy különleges kombinációja az ízeknek, amelyet konkrétan egy szóval nem lehet kifejezni.

Három különböző tulajdonsággal rendelkezik:

  • Nem ad telt érzetet
  • Növeli a nyálelválasztást
  • Stimulálja az éhséget

Az umami, glutaminsavnak felel meg, ami sok étel fehérjéjében jelenlévő aminosav, amely a főzés vagy erjesztés során szabadul fel. Amikor az ízlelőbimbóink érintkeznek ezzel az aminosavval, akkor érezzük az umamit. Ez az íz más élelmiszerek ízét is növeli. Ebből az okból kifolyólag, sok recept tartalmaz olyan ételeket, amelyek umamiban gazdagok.

Az ötödik íz érzékelése

Bár nem könnyű meghatározni, megmagyarázni, mi is az umami, mindannyian egyszerűen tudjuk érzékelni. Ahhoz, hogy fel tudjuk ismerni, a különböző érzékekre is figyelnünk kell. Az egyik legfontosabb tulajdonsága az umaminak, hogy nagyon intenzív, amely hosszabb ideig megmarad a szájban, ezért még azután is érezheted, miután megetted az ételt. Ahogyan a többi klasszikus íz, az umami is megtalálható a nyelv egyes részén. Különböző tanulmányok mutatják, hogy a különböző ízlelő receptorok a nyelv középső részén találhatóak, míg például az édes íz a nyelv csúcsán.

Egészség

Az egészségre is jótékony hatással van az umamiban gazdag ételek fogyasztása. A kulcs abban rejlik, hogy az umami nemcsak növeli az ízeket, hanem 20%-kal csökkenti a só használatot. Felismerted már az umamit és a jótékony hatását a gasztronómiára és az egészségre? Teljesen új perspektívából fogod látni a különböző ételeket. Bármilyen fogás, ízrobbanást kelthet!

Umami íz a kávéban

Ez egy zamatos íz, amely megtalálható az olyan élelmiszerekben, mint a gombák, a szójaszósz és az érlelt sajtok, és az ezekben az élelmiszerekben található glutamátnak tulajdonítható. Minden élelmiszer, beleértve a kávét is, tartalmaz bizonyos mennyiségű glutamátot. Ha azonban az "umami" kifejezést használjuk a kávé egy bizonyos ízének leírására, nem valószínű, hogy ez az íz szabad glutamátokból származik. Ennek az az oka, hogy a zöld kávéban nagyon kevés szabad glutamát van jelen, így nem valószínű, hogy ezek okozzák az esetleges ízeket.

Ezért a kávé umami íze nagyobb valószínűséggel a kávéban jelenlévő egyéb vegyületeknek és anyagoknak tulajdonítható. A sós kávét gyakran olyan tényezők kombinációjával érik el, mint például a bab eredete, a pörkölési folyamat és a főzési módszer. Bizonyos régiókból, például Szumátráról származó kávébab ízes illatáról ismert, míg a babok meghatározott fokon történő pörkölése még tovább fokozhatja ezeket az ízeket. Hasonlóképpen, az olyan főzési módszerek, mint a French Press, vagy a Filter technikával készült italok jobban kiemelhetik a kávé ízes jegyeit, mint más módszerek. Összességében a kávéban ez a sós íz néha ütközhet más alapvető ízekkel, például az édességgel, de nem feltétlenül tekintik nem kívánatos tulajdonságnak. A zamatos ízprofil a kávéban nagyon élvezetes lehet azok számára, akik értékelik a kávé egyedi összetettségét és mélységét. 

Javasoljuk, ízleljétek ezen szempont szerint Indonéz Gayo ATU Lintang kávénkat.

Tartalomhoz tartozó címkék: kávés érdekesség