KEDVEZMÉNYES SZÁLLÍTÁS: 20.000 FT FELETT ÁTVÁLALLJUK A SZÁLLÍTÁS DÍJÁT!
Sőt, most a csomagautomatába való szállítást már 15.000 Ft feletti rendelésnél mi álljuk!

Weboldalunkon Cookie-kat használunk a tökéletes felhasználói élmény elérésének céljából. A Cookie-k használatával kapcsolatos beállításokat bármikor később is módosíthatja a weboldal bal alsó sarkában található "fogaskerék" ikonra kattintva.

Termékek Menü

Az olasz kávézási szokások

Kávéfogyasztási tapasztalataim Olaszországban

Akár egy-egy nyaralás alkalmával is megtapasztalhatjuk, az olaszok nagy kávéfogyasztó nemzet, ugyanakkor kávézási kultúrájuk sok mindenben eltér a miénktől. Közel fél éves milánói tartózkodásom során bőven volt időm ezt megfigyelni, részt venni benne - ezen tapasztalataimat fogom megosztani az alábbi sorokban, laikus szemszögből.

Az első és talán legfontosabb észrevételem, hogy habár sokféle helyen ittam kávét, belvárosi bárban, tengerparti étteremben, nyaralófaluban, mindig kiváló minőségű italt kaptam - Olaszországban nem lehet rossz kávét inni. Itt nem érvényes a minőség > mennyiség szabály, hiszen a forgalmasabb helyeken, csomópontokon napi több ezer csészényi kávé is készülhet, és az összes hibátlan.

Szinte szó szerint minden sarkon lehet kapni kávét, leginkább bárokban, ami nem összekeverendő az itthoni köztudatban elterjedt bár fogalmával. Az olasz bár afféle mindenes vendéglátóipari hely, közösségi tér, italokkal a nap bármely szakára, harapnivalókkal, esetenként egyszerű melegétel-választékkal ebédre. Ez a tipikus olasz kávézós hely, klasszikus értelemben vett kávézó csak nagyvárosokban található, a nemzetközi kávéházláncok pedig tudomásom szerint nincsenek is jelen Olaszországban.

A kávélap általában egyszerű, a legnépszerűbb fajta az egyszerű espresso avagy normale, ennek változata a macchiato, vagyis espresso kevés tejjel, kicsi csészében. A több tejjel felszolgált kávék, mint a cappuccino vagy latte macchiato szinte csak reggelente kerülnek elő, az édes reggeli részeként, a habos kávéhoz leveles tésztából készült péksütemény (brioche) jár: sima vagy krémmel, lekvárral töltött croissant vagy más hajtogatott péksütemény, amit helyben készítenek.

Egyszerűség, sallangmentesség jellemzi az olasz kávézási szokásokat tehát, mégis van két különlegesebb típus, amiket szeretnék kiemelni. Az egyik a caffé ginseng, vagyis ginzengtartalmú espresso. A ginzeng a koffeinhez hasonló természetes pörgetőanyag, valamint édesítőként is funkcionál, a kávé pörgető hatása így gyakorlatilag megkétszereződik. A másik, a caffé crema az olasz válasz a jól ismert jegeskávéra. Jégkásakészítő gépben folyamatosan készülő, apróra tört jeges, tejes kávéital, gyakorlatilag kávés jégkása, sűrű, kanalazható, esetenként csokodádésziruppal szervírozva, a desszertet is kiváltja étkezés után.

Egyszerű, minőségre törekvő, mégis könnyed és 100%-ban élvezetes - az olasz életérzés általános jellemzői bizony a kávékultúrára is igaz!

 

Kovalcsik Apolka

Köszönjük a beszámolót!

Tartalomhoz tartozó címkék: kávérajongó kávétúra - útleírások