Szállítási kedvezmények: 9.500 Ft vásárlás felett féláron, 15.000 Ft felett INGYEN szállítjuk házhoz termékeidet!
Jó válogatást és kellemes kávézást kíván a Kapucziner csapata!
Köszönöm
Termékek Menü

Mit jelent az, hogy "micro-lot" kávé?

Képzeld el, hogy van egy gyümölcsöskerted almafákkal egy dombos területen. Az egyik lejtőn a fákat többet süti a nap, magasabb a talajvíz szintje, jobb a talaj minősége és az itt érő almák különlegesebbek, édesebbek és ízletesebbek, mint a gazdaságod többi részén termők. Ezeket az almákat külön szeded le és nem kevered össze a többivel, hiszen külön akarod értékesíteni legjobb partnereid részére. Ez a "micro-lot" alap gondolata.

A "micro-lot" kifejezés megértését érdemes egy picit távolabbról kezdeni. Az iparban, amikor egy gyár gyárt egy terméket, a mai gépesített gyártósorok esetén nem egy darab terméket, hanem egy szériát gyárt. A szériát nevezik sarzsnak, vagy LOT-nak. A termékeket LOT számmal láthatják el, így a termék pontosan azonosítható a segítségével. Olyan paramétereket kódol a LOT szám, hogy az adott termék melyik országban, melyik üzemegységben, melyik gyártó soron, milyen napon készült. A micro kifejezés kevésbé szorul magyarázatra. Ebből a terminológiából levezetve könnyebb megérteni a kávézás világában használt micro-lot kifejezést.

A micro-lot nem pusztán kis mennyiségű kávét jelent, hanem olyan sarzsot, LOT-ot, amelyet az adott termőterületen különös odafigyeléssel állítottak elő. A micro-lot kávékat az adott termőterületen belül külön termesztik, vagy külön gyűjtik be és dolgozzák fel, vagy olyan magasságon termesztik, ami az adott termőterületen csak egy kisebb ültetvényre jellemző, így adva különleges karaktert a terménynek. Tulajdonképpen előre meghatározott folyamatok eredményeként jól elkülönített és gondosan elkészített kávéról beszélhetünk. Mi több, a vásárló és a termesztő szoros munka kapcsolatban vannak egymással és tapasztalati úton vizsgálják a micro-lot kávék minőségét, többek között kóstolással és minőségi válogatással igyekeznek az adott karaktert szelektálni.

Szerző: Kovács Botond és Varga Bori

Kóstold meg micro-lot kávéinkat, amelyeket a kapcsolt termékekben találsz.
 

 

Tartalomhoz tartozó címkék: kávé lexikon kávés érdekesség