KEDVEZMÉNYES SZÁLLÍTÁS: 20.000 FT FELETT ÁTVÁLALLJUK A SZÁLLÍTÁS DÍJÁT!
Sőt, most a csomagautomatába való szállítást már 15.000 Ft feletti rendelésnél mi álljuk!

Weboldalunkon Cookie-kat használunk a tökéletes felhasználói élmény elérésének céljából. A Cookie-k használatával kapcsolatos beállításokat bármikor később is módosíthatja a weboldal bal alsó sarkában található "fogaskerék" ikonra kattintva.

Termékek Menü

A világ legjobb kávéi - 1. rész - Pápua-Új-Guinea Peaberry

Melyik a Világ legjobb kávéja?

Legtöbbször talán ezt a kérdést kapom a Kapucziner vásárlóitól. Ez az a kérdés, amire konkrét, egyértelmű választ nem tudok és nem is lehet adni. Azt szoktam válaszolni, hogy szívesen beszélek azokról a kávékról, amelyek véleményem szerint megérdemlik, hogy a világ 10 legjobb kávéja között legyenek.

Ha az ember komolyan foglalkozik a kávéval, akkor az is fontos számára, hogy megismerje a hozzá érkező zöld kávé termőterületét, feldolgozásának módját. Mindez elengedhetetlenül fontos a megfelelő pörkölési mód kialakításához. Így minden esetben igyekszem megismerni a földrajzi körülményeket, éghajlati viszonyokat, és közben egy kicsit megismerem az ország történelmét és talán az ott élő, kávétermeléssel foglalkozó embereket is.

 

A világ egyik legjobb kávéja

A világ egyik egyik legjobb kávéja a Pápua-Új-Guinea hegyvidékén termesztett Blue Mountain fajta arabica. 1930 körül a portugálok hozták a szigetre az arabica kávé egyik legjobb fajtáját a Blue Mountaint közvetlen Jamaicából. Pápua-Új-Guineában a szegénység és az egyszerű körülmények biztosítják a kizárólag természetes, műtrágya és egyéb vegyi anyagok nélküli, kávétermesztést. Ezt a tényt tudományos vizsgálatokkal az ausztrál és európai laboratóriumok vizsgálatai is alátámasztották. A termelés tehát teljesen organikus. A sziget földrajzi fekvése optimális feltételeket biztosít a kávé termesztéséhez. Az egyenlítőhöz közel, nagy tengerszint feletti magasságokban lehet gazdálkodni, mindemellett a friss vulkanikus talaj (ma is működő több száz vulkán tarkítja a szigeteket), a  megfelelő csapadékmennyiség és az egyenletes hőmérsékleti viszonyok is hozzájárulnak a sikerhez.

 

 

Pápua-Új-Guinea az ezerarcú sziget

A világ 2. legnagyobb szigetén, Pápua-Új-Guineában, 6 millió ember él, akik közel 850-féle helyi nyelvet beszélnek. A társadalom alapszerkezetét meghatározó törzsi rendszer még ma is visszatükröződik a mindennapokban. A benszülöttek elképesztő színekben pompázó jelmezei, arcfestése a sziget gazdag és rendkívül változatos madár és állatvilágát tükrözi vissza.

 

 

A Peaberry - a gömbölyű csoda

Személyes kedvencem a Finisterre hegység közepén, a Kanun régió szívében, Ilokóban termesztett kávécseresznye. A pápua-új-guineai kávénk különlegességét azzal fokoztam, hogy a peaberry változatot pörköltem. A peaberry szemek a hagyományostól eltérően egészen gömbölyűek. (A peaberry-ről itt olvashatsz bővebben. Kattints ide . ) Hihetetlen csokoládés ízvilág jellemzi ezt a kávét, alacsony koffein tartalmát pedig annak köszönheti, hogy nagy tengerszint feletti magasságban terem. Igazi ínyenceknek való különlegesség. Nem véletlen, hogy a csokis kávészemünknek is ez az alapanyaga.

 

2016.03.18.

Németh János kávépörkölő mester

 

Tartalomhoz tartozó címkék: kávéleírások