KEDVEZMÉNYES SZÁLLÍTÁS: 20.000 FT FELETT ÁTVÁLALLJUK A SZÁLLÍTÁS DÍJÁT!
Sőt, most a csomagautomatába való szállítást már 15.000 Ft feletti rendelésnél mi álljuk!

Weboldalunkon Cookie-kat használunk a tökéletes felhasználói élmény elérésének céljából. A Cookie-k használatával kapcsolatos beállításokat bármikor később is módosíthatja a weboldal bal alsó sarkában található "fogaskerék" ikonra kattintva.

Termékek Menü

Kávés szakkifejezések - kávé abc

A

AA - AB - A
A világ minden táján méretük alapján osztályozzák a kávétbabokat. Sok országokban egyedi kifejezéseket használnak a legnagyobb méretekre. A méret szerinti válogatást különböző lyukmérettel perforált sziták segítségével végzik. A tradíció szerint a páros számok (14, 16, 18 ...) az arabica szemek méretezéséhez használják., a páratlan számokat a robustához. Az AA megnevezés Afrikában a legnagyobb kávébab méretet, azaz a 16, 18 vagy nagyobb szemeket jelenti. A nagyobb szemek drágábban kelnek el, ízük is más, gyakran összetettebb, mint a kisebbeknek. Ez után következnek méretben az AB és az A jelölésű arabica szemek, melyek még mindig az átlag feletti méreteket és minőséget jelentik.
Kóstold meg AA kávénkat: Kenya AA Top Baragwi Guama

arabica - arabika
A kávécserje, mint növény a Rubiaceae (ejtsd: rubiaceé – magyarul Buzérfélék) családjába tartozik. Ezen belül több faj különböztethető meg növénytanilag: az Arabica, a Robusta, a Liberica, az Exclesa. Az arabica tehát a kávécserje egy faja, mely a legértékesebb és ízben legösszetettebb kávéfajtákat adja (bourbon, typica...stb). 900-2000 méter tengerszint feletti magasság között termesztik a trópusi égövben, mély gyökérrendszerének következtében akkor is terem, ha a talaj felső rétege száraz. Részben alacsony koffein tartalmának (0,8-1,4%) következtében  a betegségekkel szemben kevésbé ellenálló,  mint a robusta faj. Ízében azonban az arabica sokkal komplexebb (gyümölcsös, édes, magvas...stb) és ezáltal magasabb minőségű, mint a robusta.

B

blend - kávé keverék
A blend több kávé keveréke, mely különleges ízprofilt alkot. Fontos, hogy a különböző kávétípusok harmonikusan egészítsék ki egymást mind ízben, mind koffeintartalomban. A kávékeverékek pontos receptje természetesen szakmai titok. A Kapucziner Kávémanufaktúra saját blendjein feltünteti a különböző kávék keverési arányát. A blend lehet tisztán arabica fajták keveréke de lehet arabica-robusta keverék is.

Kóstold meg a kapucziner blendjeit. Klikk ide.

Bourbon
A Coffea arabica kávé faj két legismertebb fajtája a Bourbon és a Typica. A Bourbon fajta nevét a Francia Bourbon szigetről kapta. A sziget mai neve Réunion, amely az Indiai Óceánban Madagaszkártól keletre található. A franciák a magokat az angoloktól vásárolták és az 1708-ban ültették el a szigeten először. Generációkkal később a szigeten élő Bourbon kávék karakterisztikája a genetikai potenciáljuknak megfelelően erőteljesebbé váltak. Innen került a fajta az 1800-as években Brazíliába, majd terjed el egész Dél-Amerikában valamint egy másik kontinensen, Afrikában. A Typicával szemben a Bourbon robusztusabb, nagyobb a terméshozama, 20-30%- kal többet terem. Levelei szélesebbek, élei hullámosabbak és termései kerekebbek, sűrűbbek. A kávécserjéje kevésbé kúpos alakzatot mutat, több másodlagos ága van. A gyümölcs relatíve kicsi, gyorsan érik, viszont a környezeti elemekkel szemben kevéssé ellenálló. A Bourbonnak több helyi variánsa létezik, úgymint a Tekisic, Jackson, Arusha és a Kenya SL. Általában elmondható, hogy a Bourbonnek kíváló íz karakterisztikája van, hasonlóan a Typicahoz.

C

caracol - gömbölyű kávészemek
Általában a két mag van a kávécseresznye belsejében lapos felükkel egymás felé fordulva. De előfordul hogy csak részben termékenyül meg a virág, ilyenkor csak egy mag van benne. Ezt nevezzük peaberry-nek (ejtsd: píberri), Közép-Amerikában a peaberry szemek helyi elnevezése caracol. Az egyedül növekvő kávészem nem lapos, hanem gömbölyű, hiszen volt elég helye a cseresznyén belül nagyra nőni. A peaberryt a termésből mindig kiszelektálják és külön értékesítik, különlegessége miatt.
Olvass részletesen a kávécseresznye részeiről blog bejegyzésünben. Tovább olvasom...
Kóstold meg peaberry kávénkat Te is!  Pápua Új-Guinea Peaberry , Kenya Top Masai Peaberry

cascara
Ragadós és édes, gyümölcshús veszi körül a kávécseresznyében a magokat, mely a cseresznye egész méretéhez képest vékonyka. Pulpának vagy gyümölcshúsnak nevezik ezt a réteget, vagy lehántolják, vagy a száraz eljárásnál a babokon szárítják. A cascara nem más, mint az aszalt gyümölcshús, amelyet jellemzően Közép-Amerikában állítanak elő a kávétermelők. Gyümölcsteaként lefőzhető és fogyasztható. (ejtsd: kászkara)

crema
A jól elkészített eszpressó tetején sűrű, krémes barna hab, azaz "crema" (ejtsd.:krema) található. De miért és hogyan is keletkezik? A pörkölés során a kávészemekben szén-dioxid keletkezik. A nagyon frissen pörkölt kávét pont a még távozó szén-dioxid miatt a felhasználás előtt legalább pár napig pihentetni kell. A presszógép nagy nyomáson, magas hőmérsékleten nyomja át a vizet a finomra őrölt frissen pörkölt kávén. Ezen a magas nyomáson a víz még annyi szén-dioxidot old ki a kávéból, amennyit aztán a normál nyomáson a csészében gőzölgő ital már nem bír tartani, azaz millió apró buborék formályában kiválik sűrű, krémes habot képezve a kávé tetetjén. Ez a "crema" , mely akkor keletkezik, ha megfelelő technikával készítik a pressszót, megfelelően friss kávéból. Minél sötétebb a kávé cremája, annál sötétebb az alatta gőzölgő presszókávé.

E

espresso - eszpresszó
Az espresso az olasz kávékultúra gyümölcse, mely az elmúlt 50 évben meghódította a világot. Íze erős, karakteres, koffeintartalma azonban sokkal alacsonyabb, mint a hosszú filterkávéknak, így aztán eszpresszóból egy nap többet is ihatunk. Elkészítése nem egyszerű, de nem is túl bonyolult, ha betartunk néhány alapszabályt. (a blogban elolvashatod az otthoni presszókészítés trükkjeit: klikk ide.)
Egy-egy kávékészítési technika kialakulásának érdekes, izgalmas története van. Arra az összefüggésre hamar rájöttek már régen is az emberek, hogy a pörkölt kávét minél finomabbra őrlik, annál inkább karakteres, erős kivonatot tudnak készíteni belőle, természetesen egyre kevesebb vízzel. Igen ám de ha túl finomra őrölt a kávé, akkor már idővel a gravitáció csak úgy önmagában a vizet nem segíti át a szűrőn. Ennek a problémának a megoldására találta fel az olasz Achille Gaggia az első presszógépet, mely magas hőmérsékleten és nyomáson juttatja át a vizet a finomra őrölt kávépogácsán. Így gyorsan, "espresso" - mondják az olaszok,  intenzív ízű, rövid kivonatot lehet készíteni belőle.

ezüsthártya - (silverskin)
Külső vékony réteg, vékony hártyaszerű,  mely minden egyes kávészemet körülvesz. Egy része legtöbbször a pörkölés során válik le a magról. (ejtsd: szilvörskin)
Olvass részletesen a kávécseresznye részeiről blog bejegyzésünben. Tovább olvasom...

excelso
A világ minden táján méretük alapján osztályozzák a kávétbabokat. Sok országokban egyedi kifejezéseket használnak a legnagyobb méretekre. A méret szerinti válogatást különböző lyukmérettel perforált sziták segítségével végzik. A tradíció szerint a páros számok (14, 16, 18 ...) az arabica szemek méretezéséhez használják, a páratlan számokat a robustához. A excelso megnevezés Kolumbiában a nagyobb arabica kávébab méretet, azaz a 14-16-os szemeket jelenti, ennél még nagyobb a supremo (lásd lejjebb). A nagyobb szemek drágábban kelnek el, ízük is más mint a kisebbeknek.

G

Geisha - Gesha
A Geisha az arabica kávécserje egy fajtája, mely a nyugat-etiópiai Gesha városról kapta nevét. Valóban Etiópiából származó faj, mely Costa Ricán keresztül került Panamába. A Geisha különlegesen aromás, virágos ízvilágú kávébabot terem. A specialty piac figyelmét először 2004-ben keltette fel, amikor a híres panamai kávéfarm a Hacienda La Esmeralda egy Geisha típusú kávét vitt aukcióra. Az Esmeralda farm Geisha kávéja rekord áron került étrékesítésre az elkövetkező években is, köszönhetően szokatlan, más fajtához nem hasonlító finom aromájának.

Kóstold meg a panamai La Esmeralda farm Geisha kávéját! Kattints ide.

K

Kent
Arabica kávéfajta, melyet az 1920-as években Indiában fejlesztettek ki a Typica fajból kiindulva. Kiváló minőségű kávébabokat terem és mindemellett ellenálló a levélrozsda ellen. Érdekesség, hogy nevét a szelekciót előállító gazdaságban dolgozó munkásról kapta.

Próbáld ki Arabica Kent fajájú kávénkat, a Laoszi Bolaven-t. Kattints ide.

koffeinmentes kávé - CO2-eljárás
Ezen eljárás során a folyékony CO2-vel megfelelő hőmérsékleten és nagy nyomáson vonják ki a koffeint a zöld kávébabokból. Fontos tudni, hogy ez az eljárás megőrzi a kávébabok ízét, vegyszermentes, szinte organikusnak tekinthető. A koffein tartalom 90-99 %-át kivonják így, a maradék csupán annyi, mint amennyi egy forró csokoládéban is megtalálható (a kakaóbab koffeintartalma végett). Kismamák, koffeinre érzékenyek is nyugodtan fogyaszthatják.

Próbáld ki koffeinmentes kávénkat, a Nicaragua Nueva Segoviát. Kattints ide.

M

micro-lot
A micro-lot kis mennyiségű, kiváló minőségű kávét jelent, amelyet az adott termőterületen (farmon belül) különös odafigyeléssel állítottak elő. A micro-lot kávékat az adott termőterületen belül külön termesztik, vagy külön gyűjtik be és dolgozzák fel, vagy olyan magasságon termesztik, ami az adott termőterületen csak egy kisebb ültetvényre jellemző, így adva különleges karaktert a terménynek. Tulajdonképpen előre meghatározott folyamatok eredményeként jól elkülönített és gondosan elkészített kávéról beszélhetünk. Mi több, a vásárló és a termesztő szoros munka kapcsolatban vannak egymással és tapasztalati úton vizsgálják a micro-lot kávék minőségét, többek között kóstolással és minőségi válogatással igyekeznek az adott karaktert szelektálni. Tovább olvasom a blogban...

mucilage - gyümölcshús - (pulpa)
Ragadós és édes, gyümölcshús, mely a cseresznye egész méretéhez képest vékonyka. Vagy lehántolják, vagy a száraz eljárásnál a babokon szárítják. Az aszalt gyümölcshús, más néven a cascara, amelyet jellemzően Közép-Amerikában állítanak elő a kávétermelők gyümölcsteaként lefőzhető. (ejtsd: mjuszilidzs)
Olvass részletesen a kávécseresznye részeiről blog bejegyzésünben. Tovább olvasom...

Mundo Novo
A Mundo Novo egy természetes hibrid Arabica kávé fajta, mely az Typica és Bourbon kereszteződéséből jött létre. Nevét arról a helyről kapta, ahol az 1940-es években Brazíliában felfedezték. Magas terméshozamú, erős, betegségenek ellenálló fajta. A Brazíliában általános 1000-1200 méteres tengerszint feletti magaságban kitűnően termeszthető.

Kóstold meg Mundo Novo kávénkat! Kattints ide!

P

parchment - pergamenhéj
Ez a magot körülvevő védőréteg, héj. A legtöbb eljárás során a kávészemen marad egészen a pihentetésig, a szállítást megelőzően hántolják le a szemekről. Ez a kávészemet körülvevő védő réteg.
Olvass részletesen a kávécseresznye részeiről blog bejegyzésünben. Tovább olvasom...

peaberry - gömbölyű kávészemek
Általában a két mag van a kávécseresznye belsejében lapos felükkel egymás felé fordulva. De előfordul hogy csak részben termékenyül meg a virág, ilyenkor csak egy mag van benne. Ezt nevezzük peaberry-nek (ejtsd: píberri), amely nem lapos hanem gömbölyű, hiszen volt elég helye a cseresznyén belül nagyra nőni. A peaberryt a termésből mindig kiszelektálják és külön értékesítik, különlegessége miatt. Közép-Amerikában a peaberry szemek helyi elnevezése caracol.
Olvass részletesen a kávécseresznye részeiről blog bejegyzésünben. Tovább olvasom...
Kóstold meg peaberry kávénkat te is ! Pápua Új-Guinea Peaberry , Kenya Top Masai Peaberry

pulp - pulpa - gyümölcshús - (mucilage)
Ragadós és édes, gyümölcshús, mely a cseresznye egész méretéhez képest vékonyka. Vagy lehántolják, vagy a száraz eljárásnál a babokon szárítják. Az aszalt gyümölcshús, más néven a cascara, amelyet jellemzően Közép-Amerikában állítanak elő a kávétermelők gyümölcsteaként lefőzhető.
Olvass részletesen a kávécseresznye részeiről blog bejegyzésünben. Tovább olvasom...

R

Robusta - Robuszta
A kávécserje, mint növény a Rubiaceae (ejtsd: rubiaceé – magyarul Buzérfélék) családjába tartozik. Ezen belül több faj különböztethető meg növénytanilag: az Arabica, a Robusta, a Liberica és az Exclesa. A robusta tehát a kávécserje egy faja, melynek termése a kereskedelemben kapható kávék 90 %-át adja. A robusta számára a forró hőmérséklet is megfelelő, így a trópusi égövben 0-900 méter tengerszint felettti magasságban termesztik, gyökérzete sekély, így rendszeres csapadékot igényel. Magasabb a koffein tartalma (1,7-4%), mint az arabica fajoknak, így a betegségekkel szemben ellenállóbb termesztése biztonságosabb és elterjedtebb. A robusta termése kevésbé édes, többnyire keserű és egyszerű. Összességében a robusta kávé ára és minősége jóval gyengébb, mint az arabica kávéé.

S

SHB - strictly hard bean
A " strictly hard bean " angol kifejezés rövidítése, ami szó szerint "szigorúan kemény kávészem " - et jelent. Az SHB azonos értelmű az SHG jelöléssel, melyet csak a szigorúan ellenőrzött 1400 méter tengerszint felett termő arabica kávék kapják. Az elnevezés egyben a kitűnő minőség biztosítéka. A nagy tengerszint feletti magasságban, hűvösebb klímán termeszetett kávécseresznyék lassabban érnek, keményebbek, sűrűbbek lesznek, ízviláguk komplexebb. Áruk és minőségük magasabb.

Próbáld ki SHB jelöléssel ellátott kávéinkat! Kattints ide!

SHG - strictly high grown
A " strictly high grown " angol kifejezés rövidítése, ami szó szerint "szigorúan magasan termő " -t jelent. Az SHG, azonos értelmű az SHB jelöléssel, melyet csak a szigorúan ellenőrzött 1400 méter tengerszint felett termő arabica kávék kapják. Az elnevezés egyben a kitűnő minőség biztosítéka. A nagy tengerszint feletti magasságban, hűvösebb klímán termeszetett kávécseresznyék lassabban érnek, keményebbek, sűrűbbek lesznek, ízviláguk komplexebb. Áruk és minőségük magasabb.

Próbáld ki SHG jelöléssel ellátott kávéinkat! Kattints ide!

silverskin - ezüsthártya:
Külső vékony réteg, vékony hártyaszerű,  mely minden egyes kávészemet körülvesz. Egy része legtöbbször a pörkölés során válik le a magról. (ejtsd: szilverszkin)
Olvass részletesen a kávécseresznye részeiről blog bejegyzésünben. Tovább olvasom...

single origin - termőterület szerint szelektált kávé
A "single origin" (ejtsd: szingl oridzsin) elnevezés a kávé származására utal. Azt a kávét nevezhetjük így, amely pontosan behatárolható helyről és termelőtől származik, máshonnan származó, más minőségű kávéval nem kevert. A  "single origin" magyarul termőterület szelektált kávét, és egyúttal kiváló minőséget is jelent. Lehet ez arabica vagy akár magas minőségű robusta kávé.

SL-28
Az 1930-as években Kenyában, skótok által alapított laboratóriumban kísérletezték ki ezt a kávécserje fajtát. Az alapot szárazságtűrő Arabica Bourbon fajták adták Tanzániából. A cseresznyéi pirosan érnek, és jóval nagyobbak, mint az átlag. Minden más fajtától megkülönböztethető, leginkább feketeribizlis ízvilággal jellemezhető az ízvilága. Ellenálló a levélrozsdával szemben, és nagy tengerszint feletti mafgasságban is kiválóan teljesít.

SL-34
Az SL-34 egy Arabica Bourbon fajta. Természetes mutáció, mely úgy keletkezett, hogy a francia telepesek Renunion szigetéről vittek vissza bourbon kávé cserjéket Tanzániába és Kenyába. Itt jelent meg aztán először, Afrikában, mint az Arabica Bourbon alfaja. Ellenálló a levélrozsdával szemben, bogyói pirosan érnek be, íze a SL-28-ra emlékeztet, alapvetően bogyós gyümöcsös ízvilággal, terméshozama azonban nagyobb.

Kóstold meg a Kapucziner Myanmar SL-34 kávéját! Klikk ide.

specialty kávé
A "specialty" (ejtsd: szpesölti) különleges , az átlagnál sokkal jobb minőségű terméket jelent angolul. "Specialty" minősítést a világ kávétermésének csupán legfelső 5 %-a kap. A szüret után a feldolgozás során kiválogatják az érett szemeket, szárítás után méret, szín és tömörség szerint a termést szelektálják (géppel vagy kézi módszerrel pl. Afrikában). A legszebb és legtökéletesebb szemek mennek a specialty piacra melyek 60/69 kg-os, feliratos, számozott, azaz jelzett zsákokban simítózáras védőzsákban vagy vákuumcsomagban érkeznek a piacra, így biztosítva az utazás során a legjobb körülményeket.
Itt olvashatsz erről bővebben : Mi az a " specialty " kávé ?

superior
A világ minden táján méretük alapján osztályozzák a kávétbabokat. Sok országokban egyedi kifejezéseket használnak a legnagyobb méretekre. A méret szerinti válogatást különböző lyukmérettel perforált sziták segítségével végzik. A tradíció szerint a páros számok (14, 16, 18 ...) az arabica szemek méretezéséhez használják., a páratlan számokat a robustához. A superior megnevezés Közép-Amerikában a legnagyobb arabica kávébab méretet, azaz a 16, 18 vagy nagyobb szemeket jelenti. A nagyobb szemek drágábban kelnek el, ízük is más, gyakran összetettebb, mint a kisebbeknek.

supremo
A világ minden táján méretük alapján osztályozzák a kávétbabokat. Sok országokban egyedi kifejezéseket használnak a legnagyobb méretekre. A méret szerinti válogatást különböző lyukmérettel perforált sziták segítségével végzik. A tradíció szerint a páros számok (14, 16, 18 ...) az arabica szemek méretezéséhez használják., a páratlan számokat a robustához. A supremo megnevezés Kolumbiában a legnagyobb kávébab méretet, azaz a 16, 18 vagy nagyobb szemeket jelenti. A nagyobb szemek drágábban kelnek el, ízük is más, mint a kisebbeknek.
Kóstold meg supremo kávénkat: Kolumbia Supremo SHG


 

 

Tartalomhoz tartozó címkék: kávé lexikon