KEDVEZMÉNYES SZÁLLÍTÁS: 20.000 FT FELETT ÁTVÁLALLJUK A SZÁLLÍTÁS DÍJÁT!
Sőt, most a csomagautomatába való szállítást már 15.000 Ft feletti rendelésnél mi álljuk!

Weboldalunkon Cookie-kat használunk a tökéletes felhasználói élmény elérésének céljából. A Cookie-k használatával kapcsolatos beállításokat bármikor később is módosíthatja a weboldal bal alsó sarkában található "fogaskerék" ikonra kattintva.

Termékek Menü

Cold brew - eszpresszó tonik készítése

Az idei nyár slágere!

Valószínűleg voltál már úgy kedves Olvasó, hogy a nagy melegben kívántad a kávét, az erejét, az ízét, mégsem ittál, mert olyan nagyon meleg van, meg úgy egyébként sem volt kedved bekapcsolni a gépet, vagy a gázlánggal még tovább melegíteni a lakást. Ha jártál már így, vagy esetleg egy átmulatott nyári éjszakaután reggel kerestél valami olyat, ami kávé is és jól is esik, akkor ez a Te cikked.

Az idei évben többször lehetett olvasni különböző magazinokban és online felületeken egy italról, mely nem annyira újdonság, azonban a köztudatba valahogy most kezd berobbanni. Ez az eszpresszó tonik. Ez egy rendkívül egyszerű, jegeskávéhoz igencsak hasonló jellegű, ám attól eltérő ital. Az ital lényege, hogy készítesz egy eszpresszó mennyiségű kávét és azt egy nagyobb űrtartalmú pohárban felöntöd óvatosan hideg tonikkal (jobban habzik, mint a sör), és díszíted. Ennek az italnak egy kicsit módosított változatát szeretném bemutatni, ahogy én szeretem.

A kiinduló ital az egy filterkávé jellegű kávés ital, melynek készítése a nagyon hangzatos „ice drip brew” névre hallgat, ami a „cold brew” eljárás egy változata. Ne ijesszenek meg az elnevezések, rögtön jön a magyarázat. A cold brew eljárás nem más, mint a kávé őrlemény hideg vízben való áztatással történő készítése (kivonatolása).  Erről lehet a neten sok írást találni. Az ice drip brew ennek egy speciális változata.

kép 1: Ice drip brew készülék.

 kép 2: A felső víztartályban jég és víz keveréke.

Itt a kávé őrleményre (a képen a Kapucziner Honduras El Izote farm SHG kávéja, aminek jellemzően filter kávéhoz való finomságúnak kell lennie) jeges víz csepeg egy csapon keresztül.

kép 3: Őrlemény.

Itt egy kis kitérőt szeretnék tenni. A cold brew és az ice drip brew eljárás során a kávé elveszti azokat a savas, édes ízjegyeket, amelyeket annyira szeretünk. Egy nagyon kellemes ízvilágot kapunk, de nem teljes az összkép. Ha igazán jót szeretnénk, akkor a kávéhoz cascarat is tennünk kell. A cascara a kávé cseresznye gyümölcshúsa aszalva (további információ és fellelhetőség a Kapucziner Tudástárában). A  kávéőrlemény alatt egy textilszűrő van, a tetején pedig egy papír filter.
Az összeállított készüléket ezután csepegtetésre állítjuk, úgy nagyjából egy-másfél másodpercenként egy csepp sebességre (ez idővel változik, mivel a víz nyomása is csökken a csap felett).

Kép 4: cold drip - csepegtetés beállítása

Ez hosszú ideig áztatja a kávé őrleményt, így az valójában már egy kávékoncentrátumot fog eredményezni, ami koffeintartalom tekintetében jóval erősebb, mint bármelyik másik kávé készítési mód, erre figyelni kell, nehogy túlzásba essen az ember. Az elkészült koncentrátumot hűtőben lezárt üvegben tárolva egy két napig is lehet fogyasztani. Az elkészült kávés italt lehet önmagában és a fent említett tonikkal is fogyasztani, egy kis jég és mentalevél kíséretében.

Kép 5: mentalevéllel és tonikkal

Kép 6: önmagában :)

 

Összeállította: Czap Zsigmond

Köszönet a cikkért!