KEDVEZMÉNYES SZÁLLÍTÁS: 20.000 FT FELETT ÁTVÁLALLJUK A SZÁLLÍTÁS DÍJÁT!
Sőt, most a csomagautomatába való szállítást már 15.000 Ft feletti rendelésnél mi álljuk!

Weboldalunkon Cookie-kat használunk a tökéletes felhasználói élmény elérésének céljából. A Cookie-k használatával kapcsolatos beállításokat bármikor később is módosíthatja a weboldal bal alsó sarkában található "fogaskerék" ikonra kattintva.

Termékek Menü

Kávé blendek alkotása a Kapuczinerben

Kávé blendek alkotása a Kapuczinerben

A kávékeverék készítése valóban művészet, és sok híres pörkölő tökéletesítette ezt a mesterséget az évek során. A Kapuczinernél a cél egy kiegyensúlyozott és egyedi ízprofil elérése, amely kiemeli a keverékben lévő egyes kávészemek legjobb tulajdonságait. Az alábbiakban részletes áttekintést adok arról, hogyan viszonyulnak a világ leghíresebb pörkölői a kávékeveréshez.


A kávé babok kiválasztása

Minden híres pörkölő kiváló minőségű, single origin zöld kávébabbal kezd, amelyeknek a származási régiójuk alapján eltérő ízprofiljaik vannak. Ezek a babok a keverék építőköveiként szolgálnak. A pörkölő az arabica és a robusta bab kombinációját használhatja a savasság, a test és az íz kiegyensúlyozására. A robusta kávé nagyobb arányban tartalmaz antioxidánsokat és koffeint, valamint nagyobb az oldható szárazanyag tartalma, amivel testessé teszi. Az arabica kávé aromásabb italt eredményez, tisztább ízekkel. Az egyes babfajták és azok feldolgozási módjai jelentős szerepet játszanak a végső keverékben.

Frissesség
A frissesség a legfontosabb. A Kapuczinerben a zöld kávébabot megbízható beszállítóktól, illetve közvetlen a kávé farmoktól szerezzük be, és biztosítjuk hogy az optimális időben kerüljön pörkölésre.

Az ízprofilok megértése
A pörkölők minden egyes adag kávét alaposan megkóstol és elemzi. Figyelembe veszik az egyes babok ízjegyeit, savasságát, testét, aromáját és utóízét, hogy megértsék annak egyedi jellemzőit. A Kapuczinerben figyelembe vesszük az egyes kávék eredetének tengerszint feletti magasságát, sűrűségét, talaját, éghajlatát és feldolgozási módját is.

Keverési filozófia
Az évek során világos filozófiát alakítottunk ki a blend készítéssel kapcsolatban. Komplexitásra és az egyensúlyra törekedünk. A Kapuczinerben minden egyes single origin kávét külön-külön pörkölünk. Minden babtípushoz gondosan választjuk ki a pörkölési profilokat. A kávék keverése már pörkölt állapotban történik. Olyan babokat használunk, amelyek kiegészítik egymást, például az egyik élénk savval, a másik pedig gazdag, telt testtel rendelkezik. Minden egyes tesztkeverékről részletes nyilvántartást vezetünk, beleértve a felhasznált bab típusát, a pörkölt profilokat és a kóstolási megjegyzéseket.

Következetesség
A tökéletes keverék elérése után a konzisztencia megőrzése kulcsfontosságú. A Kapuczinerben gondosan felügyeljük és ellenőrizzük a pörkölést és a keverést, hogy minden tétel azonos ízű legyen. Támaszkodunk a vásárlók és a professzionális kóstolók visszajelzéseire, hogy folyamatosan finomítsuk blendjeinket.

Kísérletezés
A kávé világa folyamatosan fejlődik, és a nem félünk kísérletezni új babfajtákkal, feldolgozási módszerekkel és keverési technikákkal, hogy egyedi és izgalmas keverékeket hozzunk létre. Összefoglalva, a kávékeverék elkészítése egy aprólékos és kreatív folyamat, amely magában foglalja a babok gondos kiválasztását, az ízprofilok mélyreható megértését, valamint az egyensúly és a konzisztencia elérésére irányuló elkötelezettséget.

Ez egy olyan utazás, amely a tudományt és a művészetet ötvözi, hogy lenyűgöző kávéélményt nyújtson. Nem véletlen hogy a pörkölők a blendek összetételét hét pecsétes titokként őrzik. Bátran javasoljuk, hogy otthon kísérletezzetek a single origin Kapucziner kávékból blend készítéssel.

Néhány tanács

  • Először maximum 3-4 fajtában gondolkodjatok. 
  • Minden blendnek legyen fő vivő kávéja ami adja a 40-50%-át
  • A kóstolásnál ha hiányzik a testesség, adjál hozzá jáva kávét
  • Ha nem találod elég édesnek, adjál hozzá Brazil sárga bourbon kávét
  • Ha nem elég aromás, tegyél bele Kolumbia Sidra kávét
  • Ha kicsi az aciditás, akkor dobd fel egy kis Costa Rica-i kávéval

Képzeletednek nem kell korlátokat szabni. Egy szabályt viszont tartsál be, ne keverj össze egészen ellentétes tulajdonságú kávét.

Jó kísérletezést kívánunk!


Németh János
pörkölő mester

Tartalomhoz tartozó címkék: kávépörkölés