KEDVEZMÉNYES SZÁLLÍTÁS: 20.000 FT FELETT ÁTVÁLALLJUK A SZÁLLÍTÁS DÍJÁT!
Sőt, most a csomagautomatába való szállítást már 15.000 Ft feletti rendelésnél mi álljuk!

Weboldalunkon Cookie-kat használunk a tökéletes felhasználói élmény elérésének céljából. A Cookie-k használatával kapcsolatos beállításokat bármikor később is módosíthatja a weboldal bal alsó sarkában található "fogaskerék" ikonra kattintva.

Termékek Menü

Kávéteszt - Tanzania Joseph Kayenge Specialty

Ezt a cikket a Kávékorzó Független Kávémagazin munkatársai írták. Az eredeti cikk itt olvasható: www.kavekorzo.hu.

A Tanzania Joseph Kayenge Specialty egy igazi ritkaság a Kapucziner kínálatában. Arabica kávékülönlegesség, mely Joseph Kayenge gazda 2 hektáros farmján terem Dél-Tanzániai Mbeya megyében. A farm 1881 méterrel a tengerszint felett fekszik vulkanikus talajon. A 100% Bourbon N39-es Arabica kávécseresznyéket augusztus és november között szüretelik. A helyi kisgazdaságokban mindenütt, így ezen a farmon is kézzel szedik az érett cseresznyéket. Így csupán mindig az érett szemeket szedik le, többször visszatérve a szüreti időszakban A termést mosott eljárással dolgozzák fel, majd afrikai szárítóállványokon rendszeresen forgatják, és a napon szárítják 6-15 napig. Feldolgozás után a kisgazdaságok termését a helyi szövetség közös üzemébe szállítják, ahol tovább válogatják, hogy csak a legtökéletesebb szemek kerüljenek a zsákokba - tudtuk meg a forgalmazótól.

Összegzés:

A korábbi tesztekben már ismertetett, minőségi simítózáras, szelepes csomagolásban érkezett a Kapucziner Kézműves Kávémanufaktúra Tanzania kávéja, amely egy single origin kávé. A kávébabok közepesnél sötétebbre, egyenletesen pörköltek, sérült vagy töredezett szem nem található. A legjobb eredmény érdekében az őrlőt az átlagos beállítás környékére érdemes tekerni, míg hőfok tekintetében az arabikától szokatlan alacsony, vagy maximum közepes tartományt célszerű megcélozni. A lefolyást nem érdemes túl hosszúra engedni. A krém mennyisége jó, szépen mintázódik, állagára és olajosságára sem lehet panasz. A cukrot süppedősen nyeli el, kitart a fogyasztás végéig. Ízek tekintetében a gyümölcsöké a főszerep. Narancsos, citrusos gyümölcsösség, jázminos, nektáros, fűszeres aromákkal, amit a tejcsokoládé és karamell tesz teljessé. A kávé természetes édessége jó, utóíze kellemes. Koffeintartalma nem túl nagy, így gyakorlatilag délután is bátran bevállalható. Leginkább risztrettónak és eszpresszónak ajánljuk, de tejes italok alapjaként is nagyon jól funkcionál.

Összesített, átlagolt pontszám:

  elért pontszám maximum pont
Krém: 4,2 5
Íz, harmónia: 7,6 10
Testesség: 3,5 5
Ár-érték arány: 7,2 10
Összpontszám: 22,5 30

 

Amennyiben még ennél is részletesebben is kíváncsi vagy, olvasd tovább az egyéni véleményeket!

Tisztelt Olvasó!

Tesztünk óhatatlanul szubjektív, eredményeink függnek a rendelkezésünkre álló gépektől, és a tesztelők egyéni izlésétől,  mindazonáltal elég jól megközelítik azt a végeredményt, amit egy fogyasztó fog tapasztalni otthonában a hozzávetőleg hasonló képességű háztartási gépei birtokában. A kereskedelmi minőségű (tehát kiváló) gépeket használó kávézók hozzáértő személyzettel sokkal többet is kihozhatnak a kávékeverékekben rejlő ízekből, de hozzáértés és a minőség iránti elkötelezettég hiányában a mi eredményeinket is alulmúlhatják.

ROCKETEER tesztje:

Heti tesztkávénk is szelepes zacskóban érkezett, a felirat szerint egy tanzániai single origint rejt a csomagolás. A zacskót felbontva rögtön megérezhetjük a jellegzetes, mogyorós, csokis illatot, ami a közepes pörkölésű SO-kra jellemző. A babok mérete elég változó, vannak egészen nagy és egészen kicsi szemek is. A pörkölés nagyjából egységes, közepes. A kávé nem feltétlenül mutatja meg azonnal legösszetettebb és legfinomabb arcát (nekem szerencsém volt, mert elsőre véletlenül jó hosszú lett a kioldási idő), igényelhet némi finomhangolást a tesztelés során. Viszont utána konstansan hozza a finom eszpresszókat. Ott kezdeném, hogy a jó eredményhez meglehetősen finomra kell venni az őrleményt, hogy el tudjunk érni egy elég hosszú (35-40 mp-es) kioldási időt. Ugyanis standard, 25 mp-es időnél még igen keveset mutat a kávé, az ízek egyáltalán nem koncentráltak. 18-19 g-os dózis dupla esetén már jó eredményt ad, a hőfokot az alacsony és közepes tartományra korlátoznám, kimenete pedig risztrettóhoz legyen közelebb. Ilyenkor az általam kapott ital krémje szépen mintázódik, vörösesbarna árnyalatú, de kissé vékonyka (ami nem feltétlenül baj). Az ízjegyek a gyümölcsös felé tolódnak, némi tejcsokis mogyorós kísérettel: leginkább citromfű és mandarin/narancs jellemzi egy kis likőrösséggel, majd megjelenik a kávé édessége karamellás formában. Testességét közepesnek koffeintartalmát alacsonynak éreztem. Utóíze édeskés, fűszeres, nem marad túl sokáig a szájban. Közepes hőfokon úgy éreztem, jelentősebb a kávé édessége, mint az alacsony tartományban. Tejben nálam furcsamód kissé elveszett a kávé karaktere, ezért a macchiato vagy cortado javasolt, a kevesebb tejmennyiség miatt. Egy remek desszertkávét ismertem meg ebben a tanzániai SO-ban, amit bátran ajánlok minden kísérletező kedvű home barista-nak.

ZOKNEE tesztje:

A soron következő tesztkávénk Tanzániából érkezett, szintén a Kapucziner kínálatából. A csomagolása a megszokott, visszazárható, szelepes zacskó. Kibontás után közepesen világos pörkölésű szemek fogadtak, hibás, törött példányokat nem láttam. A kávé rendkívül barátságosan viselkedett az elkészítését illetően. A joker állásnál kicsit finomabbra állítva, a 30mp-nél kissé hosszabb lefolyási idővel kaptam a legjobb végeredményt. Hőfokból az arabikáknál általános hőtartomány alsó fele hozta a legjobb eredményeket, 91°C körül. Először egy keserű-csokis, diós ízvilág fogad, majd ezt követi egy narancsos-citrusos beütés. Utóízében a citrusosság marad meg. Közepesen testes kávénak éreztem, alacsonyabb koffein tartalommal, így még késő délután - este is nyugodtan fogyasztottam. A dózisa duplában 19.5-20 gramm között volt megfelelő, a lassú lefolyással szépen mintázódó krémet adott. Kapucsínóban is nyugodtan ki lehet próbálni, az ízjegyei jól harmonizálnak a tejben, egyáltalán nem veszik el benne.

SZABIAKOS tesztje:

Heti tesztmintánk úgy, mint az előző heti a Kapuczinertől érkezett. Ez a speciality minősítésű kávé Tanzániából származik. A szelepes csomagolást kinyitva enyhe pörkölt magvas illat áradt a zacsiból. A babok egységesen közepesen sötétre lettek pörkölve. A legjobb arcát a kávé hosszú csöpögős lefolyással és kb. 10mp-es előáztatással mutatta meg. A krém minősége és mennyisége jó, kitart a fogyasztás végéig. Testessége a közepestől jobb, sajnos az ízvilágról nem tudok ilyen jól nyilatkozni, az sajnos csak átlagos, csokoládés mogyorós alapon halvány citrusos, narancsos gyümölcsösség, némi fűszerességgel. Utóíze étcsokis karamellás. Savassága közepes grapefruitos. Hiányoltam a komplex ízeket, a forgalmazó által feltüntetett virágosság teljesen hiányzott. Szerintem valamivel világosabbra pörkölve sokkal több ízt elő lehetne csalni belőle. Önmagában egy abszolút kellemes kávé, viszont az én véleményem szerint ez a pörkölési profil szinte teljesen elnyomja a termőterületre jellemző ízeket, ezért sem tudtam rá több pontot adni. Sajnos speciality filter kávékészítésre ez a pörkölési szint teljesen alkalmatlan. Ajánlanám azoknak, akik inkább a klasszikusabb, kissé savasabb ízeket keresik, viszont én ebben az árkategóriában sokkal izgalmasabb kávékat szoktam kóstolni mind presszó és filter terén is.

LORIEN tesztje:

A megszokott kapuczineres csomagoláson lévő felirat tanúsága szerint Tanzániából érkezett eheti tesztmintánk, Joseph Kayenge farmjáról. Közepes, illetve annak talán kissé sötétebb árnyalatú, egyenletes pörkölésű, nagyjából hasonló méretű arabica szemek fogadtak bontáskor. Őrlés tekintetében a joker környékét érdemes becélozni és onnan finomítani. A hőfokkal sokat kísérleteztem, és ahogy mostanában a pörkölő más single-origin kávéja esetében is jól bevált, az alacsonyabb, már a robusztásan alacsony hőmérséklet lett a nyerő, persze aki kevésbe savas, gyümölcsös világot kedvel, normál tartományban is próbálkozhat, de megvan a kockázata, hogy az ízspektrum is szűkebb lesz a hőfok emelésével. Érdemes a tankönyvinél kissé hosszabb ideig és az eszpresszónál egy picit kisebb mennyiséget csapolni. Lefolyása egyébként szép, egyenletes. A krémje ebben a műfajban jónak mondható, mind mennyiségre, mind állagra. A cukrot ugyan csak süppedősen tartja, de a fogyasztás végéig kitart. Ízeiben felfedezhető pörkölt-karamellás jelleg, jázminos, virágos fűszeresség, némi csokoládé, mandula, illetve narancsos gyümölcsösség. Természetes édessége nagyon jó, a krém cukorpróbája végett ugyan kóstoltam cukorral, de nem éreztem, hogy különösebben hozzátenne, csak egy kis szilvás beütést véltem vele felfedezni. Tejes italban szintén jól vizsgázott, kapucsínónak különösen.

WEINMAKER tesztje:

A Kapucziner Tanzania mintája is, a megszokott fekete, simítózáras, szelepes csomagolásban érkezett. A közepesnél picit sötétebb tónusú, egyenletes pörkölésű kávébabok alkotják a mintát. Az őrlési beállításnál nem volt nehéz dolgom, mert az előzőleg tesztelt blend beállításai itt is jól működtek, vagyis nagyjából átlagos (joker) szint. A hőmérsékletnél viszont meglepődtem, hogy mennyire alacsonyra le kellett menjek vele, de megérte a kísérletezést. A lefolyás szép, a krém szépen mintázódik, állaga és olajossága is egyaránt jó. A cukrot süppedősen nyeli el és kitart a fogyasztás végéig. Nem érdemes túl hosszúra engedni, mert risztrettónak elkészítve, vagy az eszpresszónál picit kevesebb mennyiséggel volt a legjobb. Ízében a gyümölcsök dominálnak, leginkább a narancs jól kivehető, amit kiegészít némi virágos-nektáros, és karamellás ízjegy, finom tejcsokoládés köntösben. Nekem tetszett az összkép. A kávé természetes édessége jó, utóíze kellemes. Leginkább risztrettónak és eszpresszónak készítettem el, de kapucsínónak is finom volt.

Köszönjük a Kávékorzó munkatársainak a szuper értékelést és tesztelést!

Az eredeti cikk itt olvasható: www.kavekorzo.hu

Tartalomhoz tartozó címkék: barista kávéleírások