KEDVEZMÉNYES SZÁLLÍTÁS: 20.000 FT FELETT ÁTVÁLALLJUK A SZÁLLÍTÁS DÍJÁT!
Sőt, most a csomagautomatába való szállítást már 15.000 Ft feletti rendelésnél mi álljuk!

Weboldalunkon Cookie-kat használunk a tökéletes felhasználói élmény elérésének céljából. A Cookie-k használatával kapcsolatos beállításokat bármikor később is módosíthatja a weboldal bal alsó sarkában található "fogaskerék" ikonra kattintva.

Termékek Menü

Kávéteszt - Kenya Top Masai Peaberry

KENYA TOP MASAI PEABERRY

Gondos és alapos folyóvizes mosogatással kezdem az előkészületeket, majd éjszakára hagyom száradni a Hario kézi tekerős őrlőmet. Egyéni megfontolásból nem használok mosogatószert a tisztításhoz, csak csapvizet. Lehet, hogy nincsen jelentősége, a lelkem mégis így kívánja. Elöblítem, de az aromaanyagok egy része marad az őrlőn.

A ma reggeli teszt alanya a Kapucziner Kenya Top Masai Peaberry kávéja karos presszógéppel készítve. Korábban már írtam erről a különleges kávéról. Azért különleges, mert a kávécseresznye, csak egy magot tartalmaz, így több lehetősége marad a növekedésre. Ezért a mag kerekebb a szokásosnál, akár egy gyöngyszem. Ráadásul azért is különleges, mert alacsonyabb hőfokon is kiváló kávé főzhető belőle. A gépemnek három szabályozható hőfok tartománya van, most a közepes értékre programozom.

Az őrlő, mint az álom dolgozik és szállítja az orromba a finomabbnál finomabb illatokat. Őrlést követően egy hatalmas szippantás és némi elmélkedést követően már töltöm is be a kávét a presszógép szűrőjébe. Gyors tömörítés után a szűrőkart egy mozdulattal lesöpröm és behelyezem a gépbe. Egy ilyen különleges kávéhoz különleges csésze is jár. Nagymamám rám hagyott egy mostanában igen divatos kifejezéssel élve retró kávéscsészét. Ez a kávéscsésze annyira retró, hogy ez az eredeti. Egy teljes készlet Hollóházi porcelán mokkás csésze, amely a szocializmus remekműve. Nem tudom kinek az ötlete lehetett narancssárga négylevelű lóherét, krémszínű virágokkal, barna és átlátszó levelekkel a csészére festeni mint díszítés, de akkoriban ez volt a klasszikus séma. Mivel számomra óriási az eszmei értéke, tökéletes választás a peaberry kávéhoz. Egy pöttyintésnyi cukor az aljára és már jöhet is a nedű. A kétadagos presszószűrőt használom és a két adagnyi kávé pont elfér a csészében.

Első kóstolást követő benyomásom azonnal az volt, hogy a kávé olyan mintha teát innék. Fekete tea természetesen. Nagyon érdekes, nagyon jól megkomponált ízvilág tárult fel előttem. Édeskés, gyümölcsös, lágy, simogató, nagyon enyhén savas, citrusos ízjegyeket véltem felfedezni. De jó mondtam magamban! Rögtön készítettem még egyet. Sütemények után tudom nagyon jól elképzelni a fogyasztását, az édessége miatt passzol. Nem telepszik rá kávé ízével a korábban fogyasztott süteményekre. Utóízére is a lágyság a jellemző.

A presszógép jó vételnek bizonyul. Fontos szempont volt vásárlásnál a hőfok szabályozhatósága. Közepes hőfokon a kifolyó kávé pont iható volt. Az őrlemény beállításával picit bíbelődtem, de ez minden újonnan kipróbált kávénál így van. Ha túl finomra állítom az őrlőt, alig jön a kávé, ha nem állítom elég finomra túl gyorsan átfolyik, vékony lesz a crema. Ha úgy érzem, hogy rossz programot választottam és nem szeretnék dupla kávét inni, le tudom korábban állítani. Programozható a víz keménysége, tehát a megfelelő időben fog szólni a gép, hogy mikor kell vízkőtleníteni, illetve van egy automata leállítási funkciója, amely szintén három tartományban programozható. A gép keskeny, ez szempont volt a pici konyhába. Annak érdekében, hogy a lehető legkevésbé vízkövesedjék, lehűtött forralt vizet teszek a víztartályba. Amiből egyszer kiforrt a víz keménysége, abból reményeim szerint másodjára már nem fog. A gép pumpája nem túl erős. Ha túl finomra őröljük a kávét, picit erőlködik, de ha eltaláljuk az őrlemény finomságát, megfelelően teszi a dolgát. Otthoni használatra, hogy az ember pár adag kávét lefőzzön, tökéletes.

Végül nem maradhat el a kóstolás második fele, az őrlőben maradt kávé megkóstolása sem. Újonnan felfedezett jegyként fűszeresség is jellemző a kávéra, mivel azonban lágy, simogató kávéval van dolgunk, egyáltalán nem tolakodó.

Ezt a cikket a Kovács Botond, barista végzettséggel rendelkező kávérajongó írta. Köszönjük!

Tartalomhoz tartozó címkék: barista kávéleírások