Kávé készítése - kotyogós kávéfőző
Szinte minden konyhában megtalálható a hagyományos kotyogós kávéfőző, ha más nem a konyhaszekrény mélyén biztosan lapul egy régi darab. :) Erős és némileg keserű kávét készít, amolyan olaszost. A kotyogóst ugyanis, nem véletlen, az olasz Alfonso Bialetti szabadalmaztatta 1933-ban. Relatív olcsón beszerezhető szerkezet, használata nem tűnik túl bonyolultnak, igazán jó kávét készíteni azonban nem is olyan könnyű vele. Az alapvető probléma ugyanis az, hogy rendkívül magas hőmérsékleten készíti a kávét, ami nagyon keserű összetevőket old ki a pörkölt kávéból.
Lássuk a hozzávalókat, instrukciókat és trükköket!
HOZZÁVALÓK:
- kotyogós kávéfőző
Javasoljuk a rozsdamentes acélból készült darabokat (az alumínium kevésbé javasolt) - frissen pörkölt őrölt kávé
Mivel a kotyogós relatív gyorsan, magas hőmérsékletű vízzel, készíti a kávét ezért:
- javasoljuk a közepes pörkölésű, alacsonyabb tengerszint feletti magasságban növő arabica fajtákat.
- nem javasoljuk a világos pörkölésű, gyümölcsösebb, citrusosabb kávékat, mert ezzel a módszerrel nem lehet velük ízletes kávét készíteni.
- nem javasoljuk a sötét pörkölésű kávékat sem, mert a főző amúgy is keserűbb kávét készít - víz
A megfelelő összetételű víz nagyon fontos. Legyen friss, jó illatú, klórmentes, calcium tartalma 17-85 mg/l között, Ph értéke 6.5-7.5 között, nátrium tartalma 10mg/l körül. Ha szénsavmentes ásványvizet vásárlunk érdemes ezeket az értékeket végigolvasni, hogy a kávé készítéshez lehető legjobbat válasszuk ki. - rozsdamentes vízforraló
A víz előmelegítéséhez kell, hogy a főzési folyamatot fel tudjuk gyorsítani és a kávé ne hevüljön túl a főzőben.
ARÁNYOK:
- kávé / víz aránya - 200g kávé / 1 liter víz
Ezt egyszer érdemes kimérni. Megnézzük, hogy lazán, nem tömörítve mennyi őrölt kávé fér a szűrőbe és kiszámoljuk a szükséges vizet.
ŐRLÉS:
- Javasoljuk egész finomra, de az eszpesszógéphez képest kicsit durvábbra őrölni a kávét. Ha túl finomra őröljük, akkor az elkészített kávéban a keserű íz erősödik.
- Amennyiben nincs otthon őrlője, üzletünkben kérheti a szemes kávé kotyogóshoz illeszkedő őrlését.
A KÉSZÍTÉS MENETE:
- Őröld meg a kávét!
Ha a használat előtt közvetlen őrlöd a kávét sokkal ízletesebb italt tudsz készíteni.
- Töltsd meg a kávétartó szűrőt frissen őrölt kávéval!
Lazán töltsd meg a kávéval, sose tömörítsd, mert nem tud adott időn belül átjönni a víz.
- Melegíts friss vizet!
Vízforralóban melegítsd elő a vizet, amit a tartályba fogsz tölteni. Ha előmelegített, forró vízzel kezded a majd a kávékészítést a kotyogóssal, akkor gyorsabban jön át a víz, ennek köszönhetően nem tud az őrölt kávé túlhevülni, az elkészített kávé pedig nem lesz annyira keserű.
- Töltsd meg a víztartályt az előmelegített vízzel!
A forró vizet az előírt magasságig töltsd, mindenképpen a biztonsági szelep alatt legyen a víz szintje. - Állítsd össze a kotyogóst!
Mindig nézd meg, hogy a felső szűrő és a tömítőgyűrű tiszta, száraz és megfelelő minőségű legyen, jól tudjon zárni.
- Tedd a kotyogóst a tűzhelyre!
Közepes lángra, vagy hőfokra tedd a főzőt és nyisd fel a fedelét, hogy lásd mi történik. Ne rakd túl nagy hőfokra, ne legyen túl gyors a folyamat.
- Figyeld a főzőt és időben kapcsold le!
A kávénak lassan kell kifolynia, amikor átjött és a kotyogós elkezd hangot adni, azonnal le kell kapcsolni és levenni a tűzhelyről. A hang ugyanis azt jelenti, a víz átjött és már csak gőz fejlődik, ami csak keserűvé tenné a kávét. - Tartsd a főző alját folyó hideg víz alá!
Amikor lekapcsoltad a főzőt és levetted azonnal tartsd egy rövid ideig a kotyogós alját hideg folyó víz alá, így a gőzképződést megállítod. - Ízleld és élvezd a finom friss kávéd!
Érdemes a csészéd is előmelegíteni egy kis forró vízzel, hogy a hideg csésze ne hűtse le a friss kávét, mikor tálalod.
TIPPEK:
- Mindig várd meg míg a kotyogós teljesen lehűl, szedd szét és tisztítsd meg. Mindig szárazon és tisztán tedd el!
- A kapcsolt termékekben a cikk alján azokat a kávékat találod, amik a kotyogóshoz leginkább illenek.