KEDVEZMÉNYES SZÁLLÍTÁS: 20.000 FT FELETT ÁTVÁLALLJUK A SZÁLLÍTÁS DÍJÁT!
Sőt, most a csomagautomatába való szállítást már 15.000 Ft feletti rendelésnél mi álljuk!

Weboldalunkon Cookie-kat használunk a tökéletes felhasználói élmény elérésének céljából. A Cookie-k használatával kapcsolatos beállításokat bármikor később is módosíthatja a weboldal bal alsó sarkában található "fogaskerék" ikonra kattintva.

Termékek Menü

Kávé készítése - AeroPress®

Az AeroPress® az amerikai Aerobie® cég egyedülálló kávékészítője, melyet Alan Adler fejlesztett ki 2005-ben. A gumigyűrűvel ellátott hengerrel, mint egy dugattyúval, nyomás alatt készül a kávé a microfilteren keresztül. Az AeroPress®-szel megfelelő vízhőmérséklet és légnyomás mellett így kiváló kávét állíthatsz elő kevesebb savval és keserű mellékíz nélkül. A mikrofilternek köszönhetően egy tökéletesen zaccmentes csésze kávét kortyolgathatsz, aminek az elkészítése mindössze pár percet vesz igénybe. Működési elve kicsit olyan, mint egy eszpresszó gépé, természetesen kisebb nyomással és kicsit olyan, mint a filterkávéké, talán ettől is olyan érdekes kávékészítési módszer. Rengeteg recept és módszer alakult ki használatával az elmúlt években és oly kedvelté vált a baristák körében, hogy minden évben nemzetközi versenyeken mérik össze AeroPress tudásukat  (World Aeropress Championship).

Számtalan előnye közül csak hogy néhányat említsünk: kis helyet foglal, könnyű, könnyen tisztítható és nem túl drága készülék. Kirándulásokra, utazásra, nyaralásra is magaddal viheted a kedvenc Kapucziner kávéddal együtt!

 • A kávé áztatása életre kelti a kávé gazdag ízvilágát.
 • A forráspont alatti hőmérsékletű víz használatával elkerüljük, hogy a kávé túl keserű legyen.
 • A nyomás kifejtése gyorsítja a kivonatolást.
 • A papírfilteres szűrés kristálytiszta kávét eredményez.

Lássuk a hozzávalókat, instrukciókat és trükköket!

HOZZÁVALÓK:

 • AeroPress®
 • frissen őrölt kávé
  - javasoljuk a közepes, vagy világosabb pörkölésű arabica fajtákat
  - a gyümölcsösebb, citrusosabb kávékat is érdemes ezzel a módszerrel elkészíteni
  - javasoljuk a közepesen finom őrlést, picit finomabb őrléssel kevesebb áztatási időt javaslunk, durvább őrlés mellett hosszabb időt, hogy az ízek jobban kijöjjenek a kávéból.


   
 • víz
  A megfelelő összetételű víz nagyon fontos. Legyen friss, jó illatú, klórmentes, calcium tartalma 17-85 mg/l között, Ph értéke 6.5-7.5 között, nátrium tartalma 10mg/l körül. Ha szénsavmentes ásványvizet vásárlunk érdemes ezeket az értékeket végigolvasni, hogy a kávé készítéshez lehető legjobbat válasszuk ki.
 • bögre, vagy kiöntő
  amibe a kávét készítjük, amire az AeroPress-t támasztjuk. Legyen megfelelő méretű és masszív alátámasztás. A kiöntő legyen előmelegítve.
 • vízforraló, (vagy termosz)
  Az Aeropress-hez 80-90 fokos víz kell. Ha nincs hőmérőd, akkor forrás után öntsd át, vagy várj minimum 20 másodpercet. Ha kirándulsz vigyél termoszban vizet, vagy tűzön is forralhatsz.
 • konyhai mérleg (ha nincs előre kimért adagod)
  Legyen a mérleged digitális, grammos pontossággal mérő. Kimérheted az őrölt kávét előre, vagy ráteheted a bögrét, az AeroPress hengerrel és úgy méred ki a szükséges őrölt kávé mennyiséget.

ARÁNYOK:

Az AeroPress esetében fontos, hogy először eldöntsd milyen jellegű kávét is szeretnél készíteni. Ezek kiinduló arányok, melyen később finomítani lehet, kávéfajtához, pörkölési szinthez igazítva.

 • Rövid, erősebb kávé (espresso-hoz közelítő)
  Ebben az esetben a 100g kávé / 1 liter víz a kiinduló arány , azaz egy adaghoz 9g kávé 0,9 dl víz, két adaghoz 18g kávé 1,8 dl víz és így tovább.
 • Átlagos, közepes erősségű kávé
  Ebben az esetben a 75g kávé / 1 liter víz a kiinduló arány , azaz egy adaghoz 7,5 g kávé 1 dl víz, két adaghoz 15g kávé 2 dl víz és így tovább.

A KÉSZÍTÉS MENETE:

 1. Őröld meg a kávét!
  Ha a használat előtt közvetlen őrlöd a kávét sokkal ízletesebb italt tudsz készíteni. Mérd le pontosan a kávé mennyiségét a recept szerint. Ha kirándulsz készítsd el előre a kimért adagot egy kis zárható dobozba.
   
 2. Tégy egy papír filtert a szűrőbe és tekerd rá a hengerre!
   
 3. Melegíts friss vizet!
  Vízforralóban melegítsd elő a vizet. Mielőtt még kávét tennél az AeroPress-be melegítsad át a hengert meleg vízzel és a filtert. Az előmelegített eszköz nagyon fontos!

 4. Tedd a konyhai mérlegre a kiöntőt, vagy bögrét, rá a hengert és bele a tölcsért! Töltsd bele az őrölt kávét!
  Ha kirándulsz, az adagok ki lehetnek mérve, otthon is mindig pontos mennyiségekkel dolgozz! Öntsd bele az előmelegített hengerbe a recept szerinti szükséges őrölt kávét! Ha a mérlegre tetted a cuccot, letáráztad, akkor láthatod a pontos mennyiséget a kijelzőn.
   
 5. Forralj friss vizet és öntsd a hengerbe!
  Az Aeropress-hez 80-90 fokos víz kell. Ha nincs hőmérőd, akkor forrás után öntsd át, vagy várj minimum 20 másodpercet. Ha kirándulsz vigyél termoszban vizet, vagy tűzön is forralhatsz. A mérlegen figyeld a recepthez szükséges vízmennyiséget (1dl -100g). Ha kirándulsz mérd ki skálázott mérőeszközön, vagy  pohárral a szükséges mennyiséget.


   
 6. Keverd meg a keverőkanállal a kávét és zárd le a nyomóhengerrel. Várj!
  Gyorsan keverd meg és zárd is le finoman a nyomóhengerrel, de még ne kezd el préselni. Ez vákuumot képez a kávé felett és nem engedi, hogy a kávé elkezdjen átcsöpögni a filteren. Várj legalább egy percet! (A szükséges kivonatolási, áztatási idő függ a szemcsemérettől, fajtától stb..., először 1 percest készíts, ha nem elég erős a kávéd, növeld az időt a következő alkalommal)
   
 7. Vedd le a mérlegről a bögrét és az Aeropress-t, kezd el nyoni a hengert!
  Lassan, 20-30 másodperc alatt nyomd át a kávét a henger segítségével, ha kell támaszd meg az egész tornyot. Addig nyomd, míg átmegy az összes víz a kávépogácsán. Egy pár centit húzd fel a nyomótölcsért, hogy megállítsd a csöpögést.


   
 8. Idd meg a kávéd, mielőtt kihűl! :)
   
 9. Tisztítsd ki az AeroPress-t!
  Tekerd le a szúrősapkát, burítsd ki a kávépogácsát, mosd el langyos tiszta vízzel!

TIPPEK:

 • Kezdj egy kiinduló recepttel és mindig csak egy valamin változtass a következő alkalommal egy picit.
 • Ha erősebb kávét szeretnél csökkents a víz mennyiségén a kávéhoz képest, vagy növeld az őrlés finomságát vagy akár az áztatási időn is növelhetsz.
 • Ha gyengébb, hosszabb kávét szeretnél növeld a vízmennyiséget, csökkentsd az áztatási időt, kicsit durvább őrlést válassz.
 • Kísérletezz, játsz a víz hőmérsékletével. Minden kávé más és más ízeket mutat meg a különböző hőfokokon.
 • Próbálj ki Aeropress-hez ajánlott világosabb pörkölésű kávékat, melyek többet mutatnak meg gyümölcsös ízvilágukból. Ne feledd a kávé egy gyümölcs!
Tartalomhoz tartozó címkék: barista kávé készítési módok