KEDVEZMÉNYES SZÁLLÍTÁS: 20.000 FT FELETT ÁTVÁLALLJUK A SZÁLLÍTÁS DÍJÁT!
Sőt, most a csomagautomatába való szállítást már 15.000 Ft feletti rendelésnél mi álljuk!

Weboldalunkon Cookie-kat használunk a tökéletes felhasználói élmény elérésének céljából. A Cookie-k használatával kapcsolatos beállításokat bármikor később is módosíthatja a weboldal bal alsó sarkában található "fogaskerék" ikonra kattintva.

Termékek Menü

Kávé készítése - kotyogós kávéfőző

Szinte minden konyhában megtalálható a hagyományos kotyogós kávéfőző, ha más nem a konyhaszekrény mélyén biztosan lapul egy régi darab. :) Erős és némileg keserű kávét készít, amolyan olaszost. A kotyogóst ugyanis, nem véletlen, az olasz Alfonso Bialetti szabadalmaztatta 1933-ban. Relatív olcsón beszerezhető szerkezet, használata nem tűnik túl bonyolultnak, igazán jó kávét készíteni azonban nem is olyan könnyű vele. Az alapvető probléma ugyanis az, hogy rendkívül magas hőmérsékleten készíti a kávét, ami nagyon keserű összetevőket old ki a pörkölt kávéból.

Lássuk a hozzávalókat, instrukciókat és trükköket!

HOZZÁVALÓK:

  • kotyogós kávéfőző
    Javasoljuk a rozsdamentes acélból készült darabokat (az alumínium kevésbé javasolt)
  • frissen pörkölt őrölt kávé
    Mivel a kotyogós relatív gyorsan, magas hőmérsékletű vízzel, készíti a kávét ezért:
    - javasoljuk a közepes pörkölésű, alacsonyabb tengerszint feletti magasságban növő arabica fajtákat.
    - nem javasoljuk a világos pörkölésű, gyümölcsösebb, citrusosabb kávékat, mert ezzel a módszerrel nem lehet velük ízletes kávét készíteni.
    - nem javasoljuk a sötét pörkölésű kávékat sem, mert a főző amúgy is keserűbb kávét készít
  • víz
    A megfelelő összetételű víz nagyon fontos. Legyen friss, jó illatú, klórmentes, calcium tartalma 17-85 mg/l között, Ph értéke 6.5-7.5 között, nátrium tartalma 10mg/l körül. Ha szénsavmentes ásványvizet vásárlunk érdemes ezeket az értékeket végigolvasni, hogy a kávé készítéshez lehető legjobbat válasszuk ki.
  • rozsdamentes vízforraló
    A víz előmelegítéséhez kell, hogy a főzési folyamatot fel tudjuk gyorsítani és a kávé ne hevüljön túl a főzőben.

ARÁNYOK:

  • kávé / víz aránya - 200g kávé / 1 liter víz
    Ezt egyszer érdemes kimérni. Megnézzük, hogy lazán, nem tömörítve mennyi őrölt kávé fér a szűrőbe és kiszámoljuk a szükséges vizet.

ŐRLÉS:

  • Javasoljuk egész finomra, de az eszpesszógéphez képest kicsit durvábbra őrölni a kávét. Ha túl finomra őröljük, akkor az elkészített kávéban a keserű íz erősödik.
  • Amennyiben nincs otthon őrlője, üzletünkben kérheti a szemes kávé kotyogóshoz illeszkedő őrlését.

A KÉSZÍTÉS MENETE:

  1. Őröld meg a kávét!
    Ha a használat előtt közvetlen őrlöd a kávét sokkal ízletesebb italt tudsz készíteni.
  2. Töltsd meg a kávétartó szűrőt frissen őrölt kávéval!
    Lazán töltsd meg a kávéval, sose tömörítsd, mert nem tud adott időn belül átjönni a víz.
  3. Melegíts friss vizet!
    Vízforralóban melegítsd elő a vizet, amit a tartályba fogsz tölteni. Ha előmelegített, forró vízzel kezded a majd a kávékészítést a kotyogóssal, akkor gyorsabban jön át a víz, ennek köszönhetően nem tud az őrölt kávé túlhevülni, az elkészített kávé pedig nem lesz annyira keserű.
  4. Töltsd meg a víztartályt az előmelegített vízzel!
    A forró vizet az előírt magasságig töltsd, mindenképpen a biztonsági szelep alatt legyen a víz szintje.
  5. Állítsd össze a kotyogóst!
    Mindig nézd meg, hogy a felső szűrő és a tömítőgyűrű tiszta, száraz és megfelelő minőségű legyen, jól tudjon zárni.
  6. Tedd a kotyogóst a tűzhelyre!
    Közepes lángra, vagy hőfokra tedd a főzőt és nyisd fel a fedelét, hogy lásd mi történik. Ne rakd túl nagy hőfokra, ne legyen túl gyors a folyamat.
  7. Figyeld a főzőt és időben kapcsold le!
    A kávénak lassan kell kifolynia, amikor átjött és a kotyogós elkezd hangot adni, azonnal le kell kapcsolni és levenni a tűzhelyről. A hang ugyanis azt jelenti, a víz átjött és már csak gőz fejlődik, ami csak keserűvé tenné a kávét.
  8. Tartsd a főző alját folyó hideg víz alá!
    Amikor lekapcsoltad a főzőt és levetted azonnal tartsd egy rövid ideig a kotyogós alját hideg folyó víz alá, így a gőzképződést megállítod.
  9. Ízleld és élvezd a finom friss kávéd!
    Érdemes a csészéd is előmelegíteni egy kis forró vízzel, hogy a hideg csésze ne hűtse le a friss kávét, mikor tálalod.

TIPPEK:

  • Mindig várd meg míg a kotyogós teljesen lehűl, szedd szét és tisztítsd meg. Mindig szárazon és tisztán tedd el!
  • A kapcsolt termékekben a cikk alján azokat a kávékat találod, amik a kotyogóshoz leginkább illenek.
Tartalomhoz tartozó címkék: barista kávé készítési módok