KEDVEZMÉNYES SZÁLLÍTÁS: 20.000 FT FELETT ÁTVÁLALLJUK A SZÁLLÍTÁS DÍJÁT!
Sőt, most a csomagautomatába való szállítást már 15.000 Ft feletti rendelésnél mi álljuk!

Weboldalunkon Cookie-kat használunk a tökéletes felhasználói élmény elérésének céljából. A Cookie-k használatával kapcsolatos beállításokat bármikor később is módosíthatja a weboldal bal alsó sarkában található "fogaskerék" ikonra kattintva.

Termékek Menü

Mi az a " specialty " kávé?

A "specialty" különleges, az átlagnál sokkal jobb minőségű terméket jelent angolul. "Specialty" minősítést a világ kávétermésének csupán legfelső 5 %-a kap.

 

 

Mitől függ a kávé minősége? Mitől lesz jobb az egyik, mint a másik?

 

A csészénkben gőzölgő kávé minősége és íze rengeteg tényezőtől függ. Kezdve a fajtától (arabica, robusta ...), termőterület adottságaitól (talajminőség, csapadék, hőmérséklet), a szüret fajtájától (kézi, gépi ) a feldolgozás módjától (száraz, nedves, ...stb) és ezen kívül a pihentetés, szelektálás, szállítás körülményeitől. Nem utolsó sorban nagy mértékben függ a pörkölés módjától (rövid, hosszú, közepes, erős ...stb) és végül az elkészítés szakszerűségétől.

A megfelelő termőterületen termesztett (hőmérséklet és csapadék) arabica kávécserjék, a termékeny vulkanikus talaj, a hozzáértő szakszerű termelés (vegyszermentes gazdálkodás pl.), a kézi szüret (melynél csak az érett szemeket szedik le), a megfelelő szelektálás és feldolgozás, a gondos szárítás és szállítás mind szükséges ahhoz, hogy a specialty kávé olyan minőségben érkezzen, hogy a tökéletesen fajtához igazított pörköléssel a lehető legtöbb és legjobb ízélményt nyújtsa.

 

Hogyan válogatják ki a legjobb kávészemeket?

 

A "specialty" kávék a termés legjavát jelentik. A szüret után a feldolgozás során kiválogatják az érett szemeket, szárítás után méret, szín és tömörség szerint a termést szelektálják (géppel vagy kézi módszerrel pl. Afrikában). A legszebb és legtökéletesebb szemek mennek a specialty piacra melyek 60/69 kg-os, feliratos, számozott, azaz jelzett zsákokban simítózáras védőzsákban vagy vákuumcsomagban érkeznek a piacra, így biztosítva az utazás során a legjobb körülményeket.

Kávészsákok, melyben a Kapuczinerhez érkeznek a kávék:

 

Miért kerül többe a "specialty" kávé?

 

Hát pont ezért. A sok gondoskodás és szakszerű termesztés, a szelektálás, a gondos szállítás és kezelés többe kerül. A kiváló minőséget, a legtöbb ízélményt adó kávét meg kell fizetni. Ne feledjük, a kávé egy gyümölcs, kérdés, hogy mennyi ízt hoz magával gyümölcs korából. A specialty arabica kávé komplex, hol gyümölcsös, hol édes, magvas ...stb  íze nem említhető egy lapon a tömegesen termesztett olcsó, keserű ízű robustával, vagy gyenge minőségű arabicával...stb

Ne feledjük, hogy kávé világában minden szem kávé vevőre talál. A legolcsóbb gyenge minőségű tömegáru és a termés legjavát jelentő pár százalék is !

 

A Kapucziner Kézműves Pörkölő "specialty" kávé kínálata

 

Csak kiváló minőségű specialty kávékkal foglalkozunk. Kávépörkölő mesterünknek több mint 20 éves pörkölési tapasztalata van. Rendszeres továbbképzéseken fejlesztjük tudásunkat, hogy a legjobb minőségű kávébabokból a fajtához igazított pörköléssel a lehető legharmonikusabb ízt hozzunk ki.

 

Varga Bori, 2016.02.10.

Tartalomhoz tartozó címkék: kávé lexikon kávés érdekesség