Mi az a " specialty " kávé?
A "specialty" különleges, az átlagnál sokkal jobb minőségű terméket jelent angolul. "Specialty" minősítést a világ kávétermésének csupán legfelső 5 %-a kap.
Mitől függ a kávé minősége? Mitől lesz jobb az egyik, mint a másik?
A csészénkben gőzölgő kávé minősége és íze rengeteg tényezőtől függ. Kezdve a fajtától (arabica, robusta ...), termőterület adottságaitól (talajminőség, csapadék, hőmérséklet), a szüret fajtájától (kézi, gépi ) a feldolgozás módjától (száraz, nedves, ...stb) és ezen kívül a pihentetés, szelektálás, szállítás körülményeitől. Nem utolsó sorban nagy mértékben függ a pörkölés módjától (rövid, hosszú, közepes, erős ...stb) és végül az elkészítés szakszerűségétől.
A megfelelő termőterületen termesztett (hőmérséklet és csapadék) arabica kávécserjék, a termékeny vulkanikus talaj, a hozzáértő szakszerű termelés (vegyszermentes gazdálkodás pl.), a kézi szüret (melynél csak az érett szemeket szedik le), a megfelelő szelektálás és feldolgozás, a gondos szárítás és szállítás mind szükséges ahhoz, hogy a specialty kávé olyan minőségben érkezzen, hogy a tökéletesen fajtához igazított pörköléssel a lehető legtöbb és legjobb ízélményt nyújtsa.
Hogyan válogatják ki a legjobb kávészemeket?
A "specialty" kávék a termés legjavát jelentik. A szüret után a feldolgozás során kiválogatják az érett szemeket, szárítás után méret, szín és tömörség szerint a termést szelektálják (géppel vagy kézi módszerrel pl. Afrikában). A legszebb és legtökéletesebb szemek mennek a specialty piacra melyek 60/69 kg-os, feliratos, számozott, azaz jelzett zsákokban simítózáras védőzsákban vagy vákuumcsomagban érkeznek a piacra, így biztosítva az utazás során a legjobb körülményeket.
Kávészsákok, melyben a Kapuczinerhez érkeznek a kávék:
Miért kerül többe a "specialty" kávé?
Hát pont ezért. A sok gondoskodás és szakszerű termesztés, a szelektálás, a gondos szállítás és kezelés többe kerül. A kiváló minőséget, a legtöbb ízélményt adó kávét meg kell fizetni. Ne feledjük, a kávé egy gyümölcs, kérdés, hogy mennyi ízt hoz magával gyümölcs korából. A specialty arabica kávé komplex, hol gyümölcsös, hol édes, magvas ...stb íze nem említhető egy lapon a tömegesen termesztett olcsó, keserű ízű robustával, vagy gyenge minőségű arabicával...stb
Ne feledjük, hogy kávé világában minden szem kávé vevőre talál. A legolcsóbb gyenge minőségű tömegáru és a termés legjavát jelentő pár százalék is !
A Kapucziner Kézműves Pörkölő "specialty" kávé kínálata
Csak kiváló minőségű specialty kávékkal foglalkozunk. Kávépörkölő mesterünknek több mint 20 éves pörkölési tapasztalata van. Rendszeres továbbképzéseken fejlesztjük tudásunkat, hogy a legjobb minőségű kávébabokból a fajtához igazított pörköléssel a lehető legharmonikusabb ízt hozzunk ki.
Varga Bori, 2016.02.10.