KEDVEZMÉNYES SZÁLLÍTÁS: 20.000 FT FELETT ÁTVÁLALLJUK A SZÁLLÍTÁS DÍJÁT!
Sőt, most a csomagautomatába való szállítást már 15.000 Ft feletti rendelésnél mi álljuk!

Weboldalunkon Cookie-kat használunk a tökéletes felhasználói élmény elérésének céljából. A Cookie-k használatával kapcsolatos beállításokat bármikor később is módosíthatja a weboldal bal alsó sarkában található "fogaskerék" ikonra kattintva.

Termékek Menü

Zólyomi Zsolt, az „Orr” a Kapuczinerbe látogatott

 

Mi volt az apropója, hogy a meglátogatta a Kapucziner kézműves kávépörkölő manufaktúrát?

Egy nagyon kedves, régi barátom vágya volt, hogy bemutathassa nekem a specialty kávékat. A Kapucziner tulajdonosa Németh János és jómagam is ugyanannak a „niche” (ejtsd: nis) szegmensnek vagyunk a képviselői, ráadásul rokon területeken, mivel az illatok és az ízek közel azonos agyterületekre hatnak, így az ötlet valóban izgalmasnak bizonyult.

Milyen benyomása alakult ki a kávépörkölő manufaktúráról?

János végtelenül kedves, nyitott gondolkozású ember. A boltjának a mesebeli stílusa, a berendezése és a benne kapható édességek, kedves régi emlékeket idézett fel bennem gyermekkoromból. A bemutatkozás után azonnal családias hangulat és légkör vett körül. A rövid ismerkedés és történet meséléseket követően azonnal neki is fogtunk a szakmai munkának.

Hogyan kell elképzelni a kávé kóstolás folyamatát?

A kávés szakmai részében abszolút a vendéglátómra hagyatkoztam. Kellő gondossággal elkészítették nekem a kávét, természetesen János közben mesélt és magyarázta, hogy mit miért csinál. A játék kedvéért a kávékat úgy kóstoltuk meg, hogy előzetesen nem kaptunk róla információt. Mint mindent, a kávét is először megszagoltam, és Jánosék kíváncsian várták a véleményemet. Az első benyomás alapján elkezdtem mesélni az élményeimet, érzéseimet a kávéval kapcsolatban. Ezt követően megkóstoltam a kávét és folytattam a beszámolót. Majd jött a következő kávé.

Hányféle kávét kóstoltak meg?

Négyféle kávét kóstoltunk meg. Mindegyik kávé frissen pörkölt, frissen őrölt és gondosan elkészített 1:16-ös arányban higított főzet volt. Volt olyan kávé, amely a kifejlődésének a maximumán volt, tehát a legtöbb ízt ekkor érezhettük a kávéból, de összehasonlításként aznap reggel pörkölt kávét is meg lehetett kóstolni. Egy Panama Geisha natural, Bányai László - Juyszi Mill farm kávéja, El Salvadorból a Santa Cristina farm kávéja, és az Indonéz Toraja kávé került terítékre. "

Tekintse meg videónkat a látogatásról itt:

 

Melyik volt az a kávé, amely ezek közül Önnek a legjobban tetszet?

Akkor és ott, nekem a legjobban a hazai kávés világot is felforgató Bányai kávé tetszett a legjobban. Bányai Lászlónak Costa Ricán van kávéültetvénye és állítólag a farmon termett kávé teljes mennyisége hazánkba kerül. Rendkívül izgalmas kávéról van szó. Illatát tekintve először a csokoládés, mogyorós, illatokat juttatta az eszembe. Önmagában telt és édes. Gyümölcsös, sült gesztenyés illatok is fellelhetőek benne, valamint nagyon emlékeztet a konyakmeggyre, cseresznyére és marcipánra is.

Egy-egy ilyen illatos program alkalmával az Ön orra nem fárad ki?

De kifárad, ezért is volt az fontos, hogy a kávékat a szabad ég alatt lehessen szagolni. Ebben az idei első tavaszi nap is segítségünkre volt. Míg egy átlagos ember orra 3-4-5 parfüm vagy illat megszagolását követően kifárad, addig az én gyakorlottabb orrom szerencsére ennek a többszörösére képes. Az illatok általában több száz vagy akár ezer illatmolekulából összetett bonyolult kémiai rendszerek. Minden illatot, amivel találkozom, elkezdem fejben alkotó elemeire bontani. Így történt ez aznap ezekkel a csodaszép kávékkal is. Azt vizsgáltam, hogy milyen jellegzetes alap- és mellékillatok fedezhetőek fel az adott kávéban, és azokat milyen karakteres, ám akár nüansznyi illatjegyek díszítik, amelyek egyedivé, megkülönböztethetővé teszik.

Milyen összbenyomása alakult ki a specialty kávékról?

Korábban ilyen ízű kávékat még nem kóstoltam, legalábbis tudatosan. Igaza volt Boti barátomnak, fantasztikus ízek és illatok vannak egy-egy ilyen kávéba zárva. Mindegyik egy különleges történetet rejt magában, amelyet tényleg érdemes behunyt szemmel szagolgatva, ízlelgetve megpróbálni kibontani. Mint megtudtam, rendkívül sok mindenen múlik az, hogy a jó kávé egy adott ízt közvetítsen. Kezdve onnan, hogy milyen fajtájú az adott kávé, milyen termőhelyen termett, hogyan dolgozták fel, ki pörkölte, hogyan pörkölte, és hogyan készítették el. Presszó kávéként ezek az ízek, illatok nem ennyire jól érezhetők. Rengeteget beszéltünk még a kávék szakmai világáról, a különböző kávéversenyekről. Akik vágynak a finom kávéra, azoknak csak ajánlani tudom ezt a piciny mesevilágot Győrben. Összességében, egy parfümőr számára is rendkívül izgalmas illatélményekkel lettem gazdagabb, és nagyon örülök, hogy végre eljutottam a Kapuczinerbe.

 

Az interjút Zólyomi Zsolttal Kovács Botond készítette

Köszönjük!

 

Tartalomhoz tartozó címkék: kávérajongó kávés érdekesség