KEDVEZMÉNYES SZÁLLÍTÁS: 20.000 FT FELETT ÁTVÁLALLJUK A SZÁLLÍTÁS DÍJÁT!
Sőt, most a csomagautomatába való szállítást már 15.000 Ft feletti rendelésnél mi álljuk!

Weboldalunkon Cookie-kat használunk a tökéletes felhasználói élmény elérésének céljából. A Cookie-k használatával kapcsolatos beállításokat bármikor később is módosíthatja a weboldal bal alsó sarkában található "fogaskerék" ikonra kattintva.

Termékek Menü

Kávé készítése - espresso készítés otthon

Az espresso az olasz kávékultúra gyümölcse, mely az elmúlt 50 évben meghódította a világot. Íze erős, karakteres, koffeintartalma azonban sokkal alacsonyabb, mint a hosszú filterkávéknak, így aztán eszpresszóból egy nap többet is ihatunk. Elkészítése nem egyszerű, de nem is túl bonyolult, ha betartunk néhány alapszabályt. Most segítünk Neked,  hogy hobbi baristaként otthon is el tudd készíteni a Kapucziner frissen pörkölt kávéiból álmaid eszpresszóját!

 

Akkor én is hobbi barista vagyok?

Aki eszpresszógépet vásárol, hobbit is választ. A gépet használat előtt fel kell melegíteni, előkészíteni, tisztítani, használat után letakarítani, rendszeresen vízkőoldani és így tovább. Ha ennek tudatában elhatározod, hogy karos presszógépet vásárolsz otthonra, nem fogod megbánni. Ha szereted a finom friss kávét és szeretsz a készítésével foglalatoskodni, bizony Te is hobbi barista vagy. Én személy szerint szeretem a melegedő kávégép hangjait, és nincs reggelem a friss presszókávé illata nélkül.

 

Miért is fejlesztették ki az eszpresszót?

Egy-egy kávékészítési technika kialakulásának érdekes, izgalmas története van. Arra az összefüggésre hamar rájöttek már régen is az emberek, hogy a pörkölt kávét minél finomabbra őrlik, annál inkább karakteres, erős kivonatot tudnak készíteni belőle, természetesen egyre kevesebb vízzel. Igen ám de ha túl finomra őrölt a kávé, akkor már idővel a gravitáció csak úgy önmagában a vizet nem segíti át a szűrőn. Ennek a problémának a megoldására találta fel az olasz Achille Gaggia az első presszógépet, mely magas hőmérsékleten és nyomáson juttatja át a vizet a finomra őrölt kávépogácsán. Így gyorsan, "espresso" - mondják az olaszok,  intenzív ízű, rövid kivonatot lehet készíteni belőle.

Antik Gaggia presszógép:

 

Mi a "crema", és mitől van?

A jól elkészített eszpresszó tetején sűrű, krémes barna hab, azaz "crema" (ejtsd.:krema) található. De miért és hogyan is keletkezik? A pörkölés során a kávészemekben szén-dioxid keletkezik. A nagyon frissen pörkölt kávét, pont a még távozó szén-dioxid miatt, a felhasználás előtt legalább pár napig pihentetni kell. A presszógép nagy nyomáson, magas hőmérsékleten nyomja át a vizet a finomra őrölt frissen pörkölt kávén. Ezen a magas nyomáson a víz még annyi szén-dioxidot old ki a kávéból, amennyit aztán a normál nyomáson a csészében gőzölgő ital már nem bír tartani, azaz millió apró buborék formájában kiválik sűrű, krémes habot képezve a kávé tetetjén. Ez a "crema" , mely akkor keletkezik, ha megfelelő technikával készítik a pressszót, megfelelően friss kávéból. Minél sötétebb a kávé cremája, annál sötétebb az alatta gőzölgő presszókávé.

A tökéltes crema így néz ki:

 

Van jó recept az eszpresszóhoz?

Minden gép és minden kávé más és más. Azért vannak irányadó mennyiségek és értékek, amivel érdemes elindulni, aztán a kávégépünkhöz finomítani a mennyiségeket, az őrlés finomságát stb.

Alapvetően a receptek a következő jellemzőkből állnak:

- az őrölt kávé súlya - gramm
    A kiindulás általában 16-20g frissen őrölt kávé (kávéfajtától, géptől, recepttől függ), javaslom kiindulásnak a 18g-ot 2 eszpresszó készítéséhez.
- az elkészített kávé mennyisége - ml / gramm
    Az eszpresszo mennyisége: 2 presszókávé azaz, 2 x 18g.
- mennyi ideig tart az extrakció, avagy mennyi idő alatt jön át a víz a kávépogácsán - sec / másodperc
    5-8 másodperc alatt a kávé megjelenik, majd 27-30 másodperc alatt az oldat kimosódik.
- milyen forró a víz amivel a kávét készítjük - fok
    Van gép melynél állítani lehet, kb 20 percel előbb érdemes minden gépet kapcsolni, hogy megfelelően felmelegedjen.

 

Miért olyan fontos, hogy mennyi idő alatt jön le a kávé?

Nagyon fontos, hogy az espresso 27-30 másodperc alatt jöjjön át, mert ahhoz, hogy a megfelelő aromák, ízek és illatok kioldódjanak a kávépogácsából, ahhoz idő kell. Se túl sokáig ne tartson, se túl kevés ideig, mert vagy ízetlen lesz, vagy olyan aromák is megjelennek benne amik már kellemetlenné teszik a presszókávét.

 

Hogyan állítsam be a tökéletes időt?

A legjobb, ha minél több összetevőt állandó értéken tartunk a receptben és csak egy-egy dolgon változtatunk. Ha a gépünk és receptünk szerint 18g kávéból szeretnénk két eszpresszót, azaz 2 x 18g kávét készíteni, akkor mérjük le stopperral a lefolyás idejét.
- Amennyiben túl lassan jön át a kávé , akkor az őrlés túl finom, azaz nem tud adott idő alatt a víz átjutni az apró szemcsék közt. Ilyenkor állítsunk az őrlést picit durvábbra.
- Ha túl gyorsan jön le a kávé, akkor túl durva az őrlés, gyorsan átjut a víz, ilyenkor finomabbra kell állítani az őrlést.

 

ESZPRESSZÓKÉSZÍTÉS LÉPÉSRŐL LÉPÉSRE
 

HOZZÁVALÓK:

 • karos presszógép
 • frissen pörkölt őrölt kávé
  A legjobb ha frissen őröljük a kávét, a presszóhoz egész finomra lehet őrölni a szemeket. A tökéletes szemcsenagyság beállítása azonban eltart egy darabig. Ha nincs jó őrlőnk, a frissen pörkölt Kapucziner kávékat kérhetjük presszógéphez őrölve.
 • víz
  A megfelelő összetételű víz nagyon fontos. Legyen friss, jó illatú, klórmentes, calcium tartalma 17-85 mg/l között, Ph értéke 6.5-7.5 között, nátrium tartalma 10mg/l körül. Ha szénsavmentes forrásvizet vásárlunk érdemes ezeket az értékeket végigolvasni, hogy a kávé készítéshez lehető legjobbat válasszuk ki. (ajánljuk a Norda és Vera palackozott vizeket)
 • tamper avagy tömörítő
  Ahhoz kell, hogy a légbuborékokat kinyomjuk a kávépogácsából és a víz egyenletesen oldja ki a kávé aromáit.
 • tiszta törlőkendő
 • csésze
  Az eszpresszó készítéséhez a legjobb a vastag falú kerámiacsésze, melyet előzetesen forró vízzel, vagy a gép tetején felmelegítünk. Fontos, hogy tartsa a hőt és ne hűljön ki a kávé pár pillanat alatt!
 • stopper / mobil / karóra
  Amennyiben pontosan akarod mérni a lefolyási időt. Az elején mindeképp ajánlott.
 • konyhai digitális mérleg
  A mennyiségek pontos méréséhez. Az őrölt kávéhoz és az elkészített kávé méréséhez is ajánlott.
   

A KÉSZÍTÉS MENETE

 1. Kapcsold be a kávégépet idejében - töltsd fel friss vízzel a tartályt - melegítsd elő a csészéket!
  Ahhoz, hogy a gép elérje üzemi hőmérsékletét idő kell, átlag 20 perc. Ha reggel nem akarsz túl korán kellni e miatt, használj időzíthető kapcsolót, elosztót. Tölts friss vizet és gondoskodj a csészék átmelegítéséről.

 2. Töröld tisztára a karban a szűrőt!
  Száraz, tiszta ronggyal töröld ki a felmelegedett portafiltert, szűrőt. Így eltávolíthatod az előző kávé után maradt apró szennyeződéseket, olajokat. 3. Mosd át a fejet!
  Engedd át a forró vizet a fejen, hogy stabilizáld a hőmérsékletet és töröld szárzra a felső szűrőt. Ezzel eltávolítottad az esetleges kávémaradékokat a gépről.


   
 4. Őröld meg a kávét!
  A legjobb ha frissen őrlöd meg a kávédat a főzés előtt. Használj grammos digitális konyhai mérleget, hogy pontosan tudd kimérni a mennyiségeket. 16-20g kávét őrölj a szűrő méretétől és a recepttől függően 2 50ml-es eszpresszóhoz. Az alaprecept legyen 18g kávé, ha más utalást a géped leírásában nem találsz.
  Ha még nics mérleged nézz körül áruházunkabn: Joe frex barista mérleg , Joe Frex kanálmérleg
   
 5. Tömöríts a tamperral!
  Először simítsd el a kávét a kezeddel vagy spatulával, aztán a konyhapulton egy alátéten tömörítsd le a kávét a tamperral. Nem kell a szűrőt ütögetni és nem kell többször tamperolni és nem kell túl nagy erővel. Csak arra figyelj, hogy minél inkább merőlegesen és egyenletesen csináld.
  Miért fontos a tömörítés? Mert a megfelelően és egyenletesen tömörített őrölt kávén egyenletesen jön át a nagy nyomással érkező víz is. Ha nem egyenletes a tömörítés a víz a kisebb ellenállású pontokokon talál utat magának, akkor a víz nem érinti a kávépogácsa teljes keresztmetszetét, így nem lesz tökéletes a kávé extrakciója, azaz nem oldja ki a megfelelő mennyiségű íz és aromaanyagokat. Tehát a tökéletes espresso készítésének elengedhetetlen kelléke a tömörítő. Ajánljuk a webáruházunkban is megtalálható Joe Frex tampereket. Klikk ide
   
 6. Helyezd a kart a fejbe - alá a csészék - és azonnal add rá a nyomást!
  Ha méred az időt, akkor azonnal indítsd a stoppert. Amikor elérted az időt, azaz 27-30 másodpercet a lefolyás elindulásától, állítsd le a gépet. Várj pár pillanatot amíg még az utolsó cseppek a csészében landolnak. 7. Mérd meg mennyi kávét készítettél!
  A recepted és az arányok beállítása végett mérd meg mennyi kávét készítettél.
  Az olasz eszpresszó alaprecept szerint 18g kávéból két presszókávét, azaz 2 x 18g kávét kell készíteni.
  - Ha túl sok lett a 30 másodperc alatt, következőre állítsd az őrlést picit finomabbra,
  - ha kevés lett a kávé 30 másodperc alatt, akkor állítsd az őrlőd kicsit durvábbra.
  Természetesen a többi összetevő arányán is lehet változtatni. Lehet picit több kávét őrölni, a hőfokon állítani. Mindenképp tanulmányozd a géped eredeti leírását és az ott megadott arányokat, mennyiségeket!
   
 8. Kóstold meg a kávéd!
  Szerintem finom lett, ha mégse tökéletes, hát itt van néhány tipp, mi okozhatja:

  Mi az oka ha túl savanyú a kávém?
  - talán a gép nem melegedett fel eléggé és nem volt elég forró a víz
  - talán a gép nem volt tiszta (sokan citromsavval vízkőoldják a gépet, a tisztítás után hosszan kell tiszta vízzel átmosni a gépet), vagy itt az ideje a kávézsíroldásnak
  - talán a kávé mennyisége kevés, érdemes picit növelni
  - a világosra pörkölt kávék jobban kiemelik a citrusos ízeket egyes kávéknál, nézz körül a csokis, magvas ízvilágú kávék között! Klikk ide

  Miért túl keserű a kávém?
  - talán a víz túl forró volt
  - talán a gép nem volt tiszta, itt az ideje a kávézsíroldásnak
  - a kávészemek túl sötét, olaszos pörkölésűek. A Kapucziner kávéi közepesen pörköltek, olaszos pörkölést csak külön kívánságra készítünk.
  - talán az őrlemény túl finom, túl erős lett a kávé
  - talán túl sokáig jött át a kávém

  Túl erős ízű a kávém, mitől lehet?
  Mindenki más erősséggel, ízzel szereti a kávéját. Így ha a lefolyási idő és a mennyiségek stimmelnek és mégis túl erősnek érezed, akkor kevesebb őrleményt is használhatsz. Légy bátor és alakíts az arányokon, de csak nagyon apró változtatásokkal haladj, használd a mérleget és kóstolj. Avagy válassz lágyabb ízvilágú kávét! Kérd személyes tanácsainkat az info@kapucziner.hu címen, vagy válogass  lágyabb ízű kávéink között. Klikk ide.

  Túl gyenge a kávém, mitől lehet?
  Mindenki más erősséggel, ízzel szereti a kávéját. Így ha a lefolyási idő és a mennyiségek stimmelnek és mégis gyengének érezed, akkor több őrleményt is használhatsz. Légy bátor és alakíts az arányokon, de csak nagyon apró változtatásokkal haladj, használd a mérleget és kóstolj. Avagy válassz karakteresebb ízvilágú kávét! Kérd személyes tanácsainkat az info@kapucziner.hu címen, vagy válogass karakteresebb ízű kávéink között. Klikk ide.
   
 9. Tisztítsd ki a gépet mielőtt lekapcsolod!
  A kávé olajokból, szemcsékből és más oldott anyagokból épül fel. Ha nem tartod tisztán a gépedet, akkor ezek a szennyeződések felhalmozódnak és keserű, füstös ízt adhatnak a kávédnak. A főzések között mosd át a presszógépet és rendszeresen tisztítd vízkő és kávézsír ellen!

  - Tedd félre a csészeét és vedd le a kart!
  - Mosd ki a kávépogácsát a karból és töröld szárazra!
  - Ölbítsd át a fejet tiszta vízzel, töröld szárazra!
  - Tedd vissza a kart a következő használatig, hogy melegen maradjon, vagy kapcsold ki a gépet, ha már nem készítesz több kávé

És hogy mely kávinkat ajánljuk leginkább az espresso szerelmeseinek? Nézd meg az olasz eszpresszó gyűjteményünket. Klikk ide

Varga Bori - 2016.07.26
 


 

Tartalomhoz tartozó címkék: barista kávé készítési módok