Milyen ízű a kávécseresznye?
Az érett kávécseresznye körülbelül egy szőlőszem méretű, meglepően ízletes, talán enyhén sárgadinnyére emlékeztető édes ízzel, finom frissítő savassággal jellemezhető. A gyümölcs húsa elég vékony, a termés nagy részét a belsejében elhelyezkedő magok uralják. A frissen szedett kávécseresznye az ültetvényen még egészében is fogyasztható, mert oly nagy a nedvesség tartalma, hogy a magok még puhák benne. A kávécseresznye aszalt gyümölcshúsát "cascara"-ként te is megkóstolhatod.
Lássuk a kávécseresznye metszetét !
belülről kifelé haladva a következő rétegeket találjuk:
1. seed / coffee beans / magok:
Általában a két mag van a belsejében lapos felükkel egymás felé fordulva. De előfordul hogy csak részben termékenyül meg a virág, ilyenkor csak egy mag van benne. Ezt nevezzük peaberry-nek, amely nem lapos hanem gömbölyű, hiszen volt elég helye a cseresznyén belül nagyra nőni. A peaberryt a termésből mindig kiszelektálják és külön értékesítik, különlegessége miatt.
Kóstold meg peaberry kávénkat te is ! Pápua Új-Guinea Peaberry , Kenya Top Masai Peaberry
2. silverskin / ezüsthártya:
Külső vékony réteg, vékony hártyaszerű, mely minden egyes kávészemet körülvesz. Egy része legtöbbször a pörkölés során válik le a magról.
3. parchment / pergamenhéj:
Ez a magot körülvevő védőréteg, héj. A legtöbb eljárás során a kávészemen marad egészen a pihentetésig a szállítást megelőzően hántolják le a szemekről. Ez a kávészemet körülvevő védő réteg.
4. pulp / mucilage / pulpa / gyümölcshús:
Ragadós és édes, gyümölcshús, mely a cseresznye egész méretéhez képest vékonyka. Vagy lehántolják, vagy a száraz eljárásnál a a babokon szárítják. Az aszalt gyümölcshús, más néven a cascara, amelyet jellemzően Közép-Amerikában állítanak elő a kávétermelők gyümölcsteaként lefőzhető.
5. outer skin / külső héj:
A gyümölcs legkülső héja, ami lehet piros, vagy a yellow bourbon fajta esetében sárga, ha teljesen megérik. Talán a szőlőszem héjára hasonlít leginkább.
Varga Bori, 2016.02.25.