KEDVEZMÉNYES SZÁLLÍTÁS: 20.000 FT FELETT ÁTVÁLALLJUK A SZÁLLÍTÁS DÍJÁT!
Sőt, most a csomagautomatába való szállítást már 15.000 Ft feletti rendelésnél mi álljuk!

Weboldalunkon Cookie-kat használunk a tökéletes felhasználói élmény elérésének céljából. A Cookie-k használatával kapcsolatos beállításokat bármikor később is módosíthatja a weboldal bal alsó sarkában található "fogaskerék" ikonra kattintva.

Termékek Menü

Milyen ízű a kávécseresznye?

Az érett kávécseresznye körülbelül egy szőlőszem méretű, meglepően ízletes, talán enyhén sárgadinnyére emlékeztető édes ízzel, finom frissítő savassággal jellemezhető. A gyümölcs húsa elég vékony, a termés nagy részét a belsejében elhelyezkedő magok uralják. A frissen szedett kávécseresznye az ültetvényen még egészében is fogyasztható, mert oly nagy a nedvesség tartalma, hogy a magok még puhák benne. A kávécseresznye aszalt gyümölcshúsát "cascara"-ként te is megkóstolhatod.

 

 

Lássuk a kávécseresznye metszetét ! 

belülről kifelé haladva a következő rétegeket találjuk:

1. seed / coffee beans / magok:

Általában a két mag van a belsejében lapos felükkel egymás felé fordulva. De előfordul hogy csak részben termékenyül meg a virág, ilyenkor csak egy mag van benne. Ezt nevezzük peaberry-nek, amely nem lapos hanem gömbölyű, hiszen volt elég helye a cseresznyén belül nagyra nőni. A peaberryt a termésből mindig kiszelektálják és külön értékesítik, különlegessége miatt.

Kóstold meg peaberry kávénkat te is ! Pápua Új-Guinea Peaberry , Kenya Top Masai Peaberry

2. silverskin / ezüsthártya:

Külső vékony réteg, vékony hártyaszerű,  mely minden egyes kávészemet körülvesz. Egy része legtöbbször a pörkölés során válik le a magról.

3. parchment / pergamenhéj:

Ez a magot körülvevő védőréteg, héj. A legtöbb eljárás során a kávészemen marad egészen a pihentetésig a szállítást megelőzően hántolják le a szemekről. Ez a kávészemet körülvevő védő réteg.

4. pulp / mucilage / pulpa / gyümölcshús:

Ragadós és édes, gyümölcshús, mely a cseresznye egész méretéhez képest vékonyka. Vagy lehántolják, vagy a száraz eljárásnál a a babokon szárítják. Az aszalt gyümölcshús, más néven a cascara, amelyet jellemzően Közép-Amerikában állítanak elő a kávétermelők gyümölcsteaként lefőzhető.

5. outer skin / külső héj:

A gyümölcs legkülső héja, ami lehet piros, vagy a yellow bourbon fajta esetében sárga, ha teljesen megérik. Talán a szőlőszem héjára hasonlít leginkább.

Varga Bori, 2016.02.25.

Tartalomhoz tartozó címkék: kávé lexikon kávés érdekesség