A frissen pörkölt Kapucziner kávék pihentetése
Új blogunkban saját tapasztalatunk alapján a frissen pörkölt Kapucziner kávék pihentetéséről írunk.
Kávék Pörkölés utáni pihentetése
Szakmai berkekben is vitát vált ki, hogy melyik kávét, mennyi ideig kell pihentetni a kávé elkészítése előtt. Pörkölés során a kávébab különböző kémiai reakciókon megy keresztül, beleértve a széndioxid gáz felszabadulását. A Kapuczinerben már a kezdetek óta figyelünk erre a folyamatra, de az utóbbi egy évben többet kísérletezünk és fajtánként mérjük, elemezzük hogy a különböző fajtájú és pörkölésű kávéink mikortól lesznek igazán jók és különösen, hogy mikor vannak a "csúcson".
Ebből adódik, hogy az itt leírtak a Kapuczinerben pörkölt kávékra vonatkoznak. Más pörkölők kávéi ettől eltérő eredményeket mutathatnak. Kapuczinerben a pörkölés után kávétól függően 24-48 órát pihentetjük. A csomagoláson szerepeltetjük a pörkölés idejét, valamint a csomagolás idejét. Miért írtam le, hogy a Kapucziner kávéira vonatkoznak? Azért mert a pihentetési időt nagyon sok tényező befolyásolja. Néhány közülük:
- Milyen pörkölővel történik a kávébabok pörkölése? A dobos pörkölők mint a mi Probat-unk, más pihentetési időt követelnek, mint a levegővel történő lásd például Loring, vagy IMS pörkölő. Hogy még bonyolultabb legyen a helyzet más pihentetési időt követel a Loringon pörkölt kávé, mint az IMS-en pörkölt kávé.
- Befolyásolja még a pihentetési időt hogy milyen pörkölési szinttel pörkölünk. Általános tapasztalat, hogy a világosabb pörkölés hosszabb pihentetési időt kíván.
- Szintén befolyásolja a kávébabok sűrűsége.
Miért fontos a kávébabok pihentetése a pörkölés befejezése után?
Ízfejlődés: A pihentetett kávé javíthatja a bab ízprofilját. A pörkölés után a kávébab elgázosodási perióduson megy keresztül, amely során a kávébabban lévő illékony vegyületek stabilizálódnak, és ízek alakulnak ki. Ez a pihenési időszak lehetővé teszi a nem kívánt ízek, például a füves vagy túlzottan savas jegyek csökkentését, valamint a kívánt ízek és aromák kialakulását.
- A Kapucziner kávéknál a világosra pörkölt filter kávékhoz javasolt baboknál a tapasztalat szerint 14-18 nap pihentetés szükséges.Ilyen pörkölési szintet az afrikai kávéinknál alkalmazunk. A Kenya AA Top Baragwi Guama egy nagyon sűrű kávébabból készül itt például 18 nap pihentetés után volt csúcson.
- Általános tapasztalat, hogy francia pörkölési szinttel készült kávék 8-12 nap közötti pihentetési időt követelnek. Itt is a kávébabok sűrűsége adja meg a mértéket. Például egy brazil Santosnak 8 nap pihentetést javaslunk, de egy Guatemala El Injerto kávé 12 nap pihentetés után van a csúcson.
- A leghosszabb idejű pihentetést az India Moonsened Malabar kávénk igényli, ahol ez minimum 3 hét, de télen egy hónap is szükséges lehet.
Természetesen egyéni ízlések ettől eltérhetnek. Nyugodtan támaszkodjatok saját tapasztalatokra. Itt a célunk tényleg inkább az iránymutatás volt.
Kivételes kávézási pillanatokkal teli szenzációs nyarat kívánunk!