Blog
A KiberMa stábja keresett fel minket, hogy mutassuk be miként alkalmazunk számítógépet és szoftvereket a kávépörkölési folyamat során.

- Mi volt az apropója, hogy a meglátogatta a Kapucziner kézműves kávépörkölő manufaktúrát?
- Egy nagyon kedves, régi barátom vágya volt, hogy bemutathassa nekem a specialty kávékat. A Kapucziner tulajdonosa Németh János és jómagam is ugyanannak a „niche” (ejtsd: nis) szegmensnek vagyunk a képviselői, ráadásul rokon területeken, mivel az illatok és az ízek közel azonos agyterületekre hatnak, így az ötlet valóban izgalmasnak bizonyult.

Kávénk elfogyasztását követően a visszamaradt szárazanyagot megvizsgálva azt tapasztalhatjuk, hogy a pogácsában rendkívül nagy érték marad, amelyet kár lenne hasznosítás nélkül kidobni. Véleményünk szerint a kávé sokkal több egy élelmiszer élménynél, egy italnál, amely ébreszt és ösztönöz a kemény munkanapokon.

Vajon hogyan zajlik a kávészüret? Hasonlít a szőlőszürethez? Mekkora hatással bír vajon a szüret és a feldolgozás módja a csészénkben gőzölgő kávénk ízvilágára, minőségére? Igyekszünk minden kérdésre választ adni cikkünkben.
Gyere és olvasd tovább !
Miért jobb, ha frissen pörkölt kávét vásárlunk? A kávéról kialakult egy olyan vélemény, mi szerint a kávé tartós élelmiszer, íze sokáig változatlan, hiszen, nincs ami tönkre menjen benne. Ez azonban téves feltételezés, mivel a kávéban már a pörkölést követően beindulnak bizonyos enzimatikus és bakteriális bomlási folyamatok, ami befolyásolja a minőségét.

Az érett kávécseresznye meglepően ízletes, talán enyhén sárgadinnyére emlékeztető édes ízzel, finom frissítő savassággal jellemezhető. A gyümölcs húsa elég vékony, a termés nagy részét a belsejében elhelyezkedő magok uralják. A kávécseresznye aszalt gyümölcshúsát "cascara"-ként te is megkóstolhatod.

Te-ázol? Kérdezhetnénk egy angoltól, ami egy csapásra magában foglalja az állandó esőzés és teázás angol jellegzetességét. A valóság azonban az, hogy a héten Londonban járván, a ragyogó napsütés mellett leginkább az lepett meg, hogy a reggeli utcai csúcsforgalomban, 10-ből 8 ember kávéspoharat egyensúlyozott a kezében és bőszen szürcsölgette a forró nedűt.