Weboldalunkon Cookie-kat használunk a tökéletes felhasználói élmény elérésének céljából. A Cookie-k használatával kapcsolatos beállításokat bármikor később is módosíthatod a weboldal bal alsó sarkában található "fogaskerék" ikonra kattintva. A weboldal használatával jóváhagyod a cookie-k használatát az Adatkezelési tájékoztató értelmében.

Termékek Menü

Cup of Excellence nyertes etióp kávékülönlegesség

Cup of Excellence nyertes etióp kávékülönlegesség – kizárólag a Kapuczinerben

Egy etiópiai kávéfarm a Sidama régió magaslati vidékén. A hegyvidéki mikroklíma és a termékeny vulkanikus talaj kivételes minőségű kávészemeket eredményez. Ilyen környezetben, 2360 méteres magasságban terem az a kávé is, amely idén elnyerte a legrangosabb nemzetközi elismerést, a Cup of Excellence díjat.

Örömmel jelentjük be, hogy ez a 2024-es etióp Cup of Excellence győztes kávététel – amelyet a Basha Bekele nevű farm termelt – mostantól Magyarországon kizárólag a Kapucziner kínálatában érhető el A Kapucziner Kávémanufaktúra idén ünnepli fennállásának 33. évfordulóját, és több évtizedes tapasztalatunk, valamint többszörös Év Kávépörkölője díjaink garanciát jelentenek arra, hogy valóban különleges kávéélményt oszthatunk meg veletek. Ez a limitált tétel kizárólag nálunk kapható, így a hazai kávérajongók közül Ti lehettek az elsők, akik megkóstolják ezt a kivételes kávét. Már az első kortynál érezni fogjátok azt a szenvedélyt és szakértelmet, ami a világ legjobb kávéi közé emelte ezt a tételt.

Basha Bekele farmja – a díjnyertes kávé születése

Basha Bekele egy fiatal, mindössze harmincéves, négy gyermekes etióp kávétermesztő, aki családi hagyományait folytatva neveli kávécserjéit Kelet-Sidamában, Bensa körzetben.  Édesapjától tanulta a kávétermesztés fortélyait és azt az életfilozófiát, hogy „a kávé a kenyerünk” – vagyis a kávé jelenti a megélhetést és mindennapjaik alapját. Basha rendkívüli gondossággal dolgozik: farmján a kávécserjék erdősített, árnyékos környezetben nőnek, a cseresznyéket kézzel szüretelik és kíméletesen, napon szárítják. A termőterület magassága meghaladja a 2.300 métert, ami lassabb érésű, de annál aromásabb kávészemeket eredményez.

Ennek a kitartó munkának meg is lett a gyümölcse: Basha Bekele 2024-ben 90,5 pontos értékeléssel nyerte el a Cup of Excellence verseny első helyét Ez az eredmény nem csupán személyes siker – Presidential Award minősítést is kapott a 90 pont feletti pontszám miatt –, hanem az egész etióp kávés közösség büszkesége. A világ idei egyik legjobb kávéjaként számon tartott tétel hatalmas nemzetközi figyelmet kapott: 

Mi is az a Cup of Excellence, és miért olyan nagy szó?

A Cup of Excellence (CoE) a különleges kávék világának Oscar-díja: a legrangosabb nemzetközi kávéverseny és aukció, amelyet a szakma legjobbjai rendeznek meg évente számos országban. A nevezett kávékat többlépcsős, vakon kóstolásos zsűrizésen értékelik, ahol minden tételt nemzeti majd nemzetközi szakértőkből álló bírálóbizottság pontoz. Csak a legmagasabb pontszámot elért, hibátlan minőségű tételek kerülhetnek be a győztesek közé – ezek jellemzően 87-88 pont feletti kávék, amelyeket a zsűritagok többször is újrakóstolnak a folyamat során Végül rangsorolva kihirdetik a top 30-at, és a nyertes tételeket nemzetközi online aukción árverezik el, méghozzá rendszerint kimagasló (premium) árakon . A befolyt összeg jelentős része a termelőhöz kerül, ezzel is elismerve és jutalmazva a munkáját. A Cup of Excellence díj tehát garanciát jelent arra, hogy az adott kávé minősége világszínvonalú – egy ilyen tétel kóstolása igazi ünnep a kávérajongók számára.

Ízjegyek – milyen élmény vár a csészében?

Készülj fel, mert ez a kávé valódi ízbomba! A hivatalos Cup of Excellence kóstolójegyzetek szerint a Basha Bekele farmjáról származó kávé rendkívül komplex, tele van gyümölcsös, virágos és édes aromák Többek között az alábbi ízeket fedezheted fel benne:

  • Gyümölcsös jegyek: érett eper, lédús mangó, őszibarack, vörös áfonya, sőt citrusok (narancs, mandarin, grapefruit) is megjelennek a háttérben.
  • Virágos aroma: finom jázminillat és hibiszkuszvirágra emlékeztető jegyek teszik légiesen illatossá.
  • Édes tónusok: mézes édesség, karamell és vanília bársonyossága kerekíti le a kávé ízprofilját.
  • Fűszeres és teás lecsengés: enyhe fahéj-szerű fűszeresség, valamint fekete tea és zöld tea utóíz ad komplex, hosszantartó lecsengést a korty végén.

Ez a gazdag ízprofil a termőhely egyediségét tükrözi: a magashegyi, természetes feldolgozású (száraz eljárással készített) etióp kávékra jellemző módon egyszerre gyümölcsösen vibráló és virágosan elegáns, ugyanakkor tisztán édes és kiegyensúlyozott. Az élénk savasság végig jelen van, citrusos-frissítő jelleget kölcsönözve a kávénak, de sosem tolakodó, inkább a gyümölcsösséget hangsúlyozza. Minden korty újabb meglepetést tartogat – ahogy hűl a kávé, újabb és újabb ízárnyalatok bontakoznak ki benne.

Miért érdemes megkóstolnod?

Egy Cup of Excellence győztes kávé kipróbálása igazi ritkaság, hiszen a világ specialty kávéinak szűk élmezőnyéhez tartozik. Ez a tétel nem csupán egy kávé – hanem egy történet a csészédben: benne van Basha Bekele szenvedélye és az etióp kávéörökség legjava. Ráadásul a Kapucziner 33 éves tapasztalata és elhivatottsága garantálja, hogy a lehető legtöbbet hoztuk ki ebből a páratlan alapanyagból a pörkölés során Az eredmény egy lelkesedést keltő, magával ragadó kávéélmény, amit kár lenne kihagyni.

Kóstold meg ezt az exkluzív etióp különlegességet üzletünkben vagy rendeld meg webáruházunkban, és engedd, hogy elvarázsoljon a Cup of Excellence győztes kávé összetéveszthetetlen ízvilága!