KEDVEZMÉNYES SZÁLLÍTÁS: 20.000 FT FELETT ÁTVÁLALLJUK A SZÁLLÍTÁS DÍJÁT!
Sőt, most a csomagautomatába való szállítást már 15.000 Ft feletti rendelésnél mi álljuk!

Weboldalunkon Cookie-kat használunk a tökéletes felhasználói élmény elérésének céljából. A Cookie-k használatával kapcsolatos beállításokat bármikor később is módosíthatja a weboldal bal alsó sarkában található "fogaskerék" ikonra kattintva.

Termékek Menü

Bolívia és a kávé

Hogyan került a kávé Bolíviába?
Az első és legnépszerűbb elmélet, ahogy egyes történészek feltételezik, hogy a kávé sok latin-amerikai országba ugyanígy került be. Ez a verzió azt állítja, hogy az első szemes kávé olyan rabszolgáktól érkezett Bolíviába, akik Brazília területéről menekültek, és szemet kávét hordtak a zsebükben. Az afrikaiaknak a kávé volt a legnagyobb kincsük, mindenhova magukkal vitték a szemes kávét, így a kávé elterjedt Amerika számos területére. A másik elmélet szerint a különféle szerzeteseknek és a magas rangú embereknek köszönhetően jutott el az országba.

Az első ismert termőterület Bolíviában a Hacienda Diez de Medina és a Santa Teresa de Peri farm volt, mindkettő Los Yungas régióban, mivel a kávé tökéletesen alkalmas volt ezen a területen történő termesztésre, bár csak személyes használatra termeltek. Az évek során, és a bolíviai növények diverzifikálása érdekében a nemzeti kormány különféle politikákat dolgozott ki, hogy ösztönözze a termelőket a kávébab termesztésére. Ezek az intézkedések azonban nem jártak a várt sikerrel, mivel a kávé akkoriban nem volt népszerű ital Bolíviában, így a kávé rossz üzlet volt a helyi termelők számára.

Népszerűvé válás
Az 1950-es és 1960-as években a kávé egy agrár reform után vált népszerűvé, amely különféle módszereket vezetett be, amelyek magyarázatot adtak a kávétermesztésre és az azzal járó előnyökre. Ezzel az intézkedéssel párhuzamosan a bolíviai kormány úthálózatot épített ki a mezőgazdasági termékek szállításának megkönnyítésére. A reform és a bolíviai kormány különféle intézkedései után a kávétermesztés igen népszerűvé vált, de a kávé minősége nem volt tökéletes.

A következő években a kávé a legjobb termények közé tartozott. Tekintettel a termék minőségére, a kormány a legjobb babszemeket szerette volna exportálni, így az 1970-es, 1980-as években az agrárszektor különböző ösztönzőket kapott, amelyek még tovább növelték a kávétermelők számát. Az ország virágkorát élte, mivel nagy mennyiségű kávét exportált, de volt egy probléma: a bolíviai kávét importáló országok 20-30%-kal kevesebbet fizettek, mint más országok, ami nagyon nehéz volt a kávétermesztők számára.

Ennek oka a kávégazdálkodók tapasztalatlansága volt, akiknek problémáik voltak az általuk szállított árukkal. Mivel továbbra is magas nedvesség tartalommal  szállították a babot, ez azt eredményezte, hogy a bab rossz ízűen érkezett, vagy a megbeszélt szállítások gyakran késtek. Ezt a problémát az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) segélyprogramjának köszönhetően sikerült megoldani, amely a kávétermelés nyomon követésére avatkozott be ott, ahol a probléma nyilvánvalóvá vált. Az ENSZ megoldásokat kínált, és segített a kávétermelés megszilárdításában Bolíviában.

A bolíviai kávé jellemzői
Jelenleg a Bolíviában termesztett kávé 100%-a Caravaniból és Cochabambából származik (az össztermés 90%-a, illetve 10%-a), ahol a Typica Arabica fajtát termesztik, mivel ez a bab alkalmazkodott a legjobban e területek éghajlati viszonyaihoz a trópusi és párás éghajlathoz. A bolíviai kávétermesztés kezdetei óta a kávétermesztők arra törekedtek, hogy biokávét kínáljanak a piacon, mivel ez az egyik legjobb minőség. Ráadásul a kávét több mint 1400 méteres tengerszint feletti magasságban termesztik, ami kedvez a kávé ízének.

A teljes termesztési folyamat eredménye egy édes illatú és ízű kávé, gyümölcsös körte, alma, mandarin és citrom aromákkal, pörkölés után pedig csokoládé és karamell ízekkel. A kávék tulajdonságai és ízvilága alapján, pedig Bolívia specialty kávétermelővé vált.

Bolíviai kávéexport
Különféle statisztikák szerint Bolívia a 47. helyen áll a 2018-as legnagyobb kávétermelők listáján, 0,03%-kal járulva hozzá a világ kávéfogyasztásához. 2022 első öt hónapjában 1017 tonna kávét exportáltak, ami 32%-os növekedés 2021 azonos öt hónapos időszakához képest. Bár ez nem hangzik lenyűgöző nagyságnak, viszont egyre jobb a kávék minősége és immár több gazdálkodó is elnyerte a Cup of Excellence díjat bolíviai kávéjával.

Melyik a legjobb bolíviai kávé?
2021-ben a Juan Vargas Calani által a cochabambai Villa Tunariban termelt kávé babot a 2021-es elnöki kávé díjjal jutalmazták, miután megnyerte a Nemzeti Minőségi Kupát. A friss szüretből hozzánk érkezett egy anaerob feldolgozású tétel, 20 kg-os vákum csomagolásban. Érdemes megkóstolni!