KEDVEZMÉNYES SZÁLLÍTÁS: 20.000 FT FELETT ÁTVÁLALLJUK A SZÁLLÍTÁS DÍJÁT!
Sőt, most a csomagautomatába való szállítást már 15.000 Ft feletti rendelésnél mi álljuk!

Weboldalunkon Cookie-kat használunk a tökéletes felhasználói élmény elérésének céljából. A Cookie-k használatával kapcsolatos beállításokat bármikor később is módosíthatja a weboldal bal alsó sarkában található "fogaskerék" ikonra kattintva.

Termékek Menü

Meddig áll el a kávé? - a kávé ízvesztése

Meddig áll el a kávé?

A kávéról kialakult egy olyan vélemény, mi szerint a kávé tartós élelmiszer, íze sokáig változatlan, hiszen, nincs ami tönkre menjen benne. Ez azonban téves feltételezés, mivel a kávéban már a pörkölést követően beindulnak bizonyos enzimatikus és bakteriális bomlási folyamatok. Az íz változás különösen jól érzékelhető a specialty kávék esetén, mivel összetett és finom aromájukban apró változások jól érzékelhetően jelentkezhetnek.

 

A pörkölés körülményei is befolyásolják a minőség tartósságát.

Azon kávék, amelyeket magasabb páratartalmon tárolnak, vizet vesznek fel a levegőből és gyorsítják az illékony komponensek távozását. Ezen a ponton érdemes megemlíteni, hogy létezik egy olyan tevékenység, melynek során a kávé tömegét előszeretettel növelik meg úgy, hogy pörkölést követően vizet spriccelnek rá. Így nyernek pár százalékot, ami nagy tételnél jelentős tömegnövekedést jelenthet. A Kapucziner kávémanufaktúrában ilyen jellegű tömegnövelés és ez által okozott íz vesztés nem megengedett!

 

Mi történik a kávéval a pörkölést követő hosszú, nem megfelelő tárolás során?

Több folyamat indul be a pörkölést követőena kávészemekben:

 • Aroma csökkenés - Jellemzően idővel csökken a kávé aromája és íze ellaposodik. Ennek oka, hogy különböző illékony komponensek alakulnak ki a pörkölt kávészemekben, amelyek a kávébabban keletkező gázokkal együtt távoznak a kávéból, más vegyületek pedig az oxigén hatására változnak át.
   
 • Avasodás - A nem megfelelően és hosszan tárolt kávéban beinduló folyamat az avasodás. Az arabica kávék szárazanyag tartalmának mintegy 15%-a épül fel olyan molekulákból, amelyeket részben zsírsavak alkotnak. Ezen molekulák bomlása felelős az avasodásért. A vákuumozott vagy alacsony oxigén tartalmú környezetben tárolt kávéban is beindul az avasodás, mivel a pörkölés során ún. reaktív oxigén gyökök keletkeznek a kávéban. Igaz, ez a folyamat jóval lassabb, mint a nem vákuumozott kávéban.

 

Hogyan lehet lassítani, ezen folyamatokat?

 • Normál, szobahőmérsékleten való tárolás.
  A kávéból az emelkedett hőmérsékletnek köszönhetően könnyebben távoznak a benne lévő gázok, velük együtt az illékony komponensek. Ne tároljuk kávénkat fénynek kitett magasabb hőmérsékleten. Egyébként az alacsony hőmérséklettel történő kezelésre is számos tanulmány született. A fagyasztás, vagy a hűtés, a tudomány szerint lassítja az íz csökkenéséért felelős folyamatokat. Ne fagyasszuk le kávénkat azonban, mert az is tény, hogy több negatív hatása van mint pozitív.
   
 • Oxigéntől elzárt tárolás.
  Az avasodás, amely az íz vesztésért felelős, fő okozója az oxigén. Jelentős mértékben gyakorol hatást a kávéra és csökkenti aromaanyag tartalmát. Tároljuk kávénkat jól záródó fémdobozban, vagy akár visszárható csomagolásában, fénytől védve!
   
 • Tároljuk kávénkat szemesen, ha tehetjük. Felhasználás előtt közvetlenül őröljük csak meg.
  Az avasodás, amely az íz vesztésért felelős, fő okozója az oxigén. Képzeljük el ezt a folyamatot egy őrölt kávé esetén. Az őrölt kávé, köszönhetően annak, hogy felületét a darálással jelentősen megnöveltük, sokkal jobban hozzáférhetővé tettük az oxigén számára. Nagyjából tízszer gyorsabb az őrölt kávé íz vesztése, mint a szemes kávénak.

 

Mikor a legjobb a kávé minősége?

A tudományos vizsgálatok szerint a kávé a pörkölést követő 2. hétben van a csúcson mint illatban, mint aroma terén. Természetesen a mi a Kapuczinerben mindig feltüntetjük a pörkölés dátumát és igyekszünk a legjobb minőségben szállítani kávéinkat. Amennyiben túl friss a pörkölés, felhívjuk vásárlóink figyelmét az egy hét pihentetésre, hogy a legjobb formájában kóstolják kávéinkat. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy a harmadik héten már a kávé nem elég jó. Sőt. A megfelelő tárolással a romlási folyamatok lassíthatók. És gondoljunk bele, hogy a boltok polcain található kereskedelmi márkás kávék sok esetben hónapokkal, akár fél évvel korábban lettek megpörkölve.

 

Csomagolások a Kapucziner Kézműves Kávépörkölőnél.

 • aromazárt két rétegű csomagolás
  Csomagjainkat aromazáró, speciálisan kávéhoz fejlesztett csomagolásban áruljuk. A csomag tetejét speciális lezáró géppel összesütjük, így a kávé az eredeti csomagolásában oxigéntől és fénytől elzárva hosszú ideig eláll. Ha felbontjuk és hosszabb ideig szeretnénk tárolni, lassan fogyasztjuk, akkor javasoljuk jól záródó, gumigyűrűs fémdobozban tárolni.
 • szelepes zip záras csomagolás
  Ebben az esetben speciális aromazáró csomagba tesszük kávénkat, mely a felszabaduló széndioxidot egy szelepen keresztül kiengedi, de az oxigén nem engedi be. A csomag tetejét lezáró géppel összesütjük, így a kávé az eredeti csomagolásában oxigéntől és fénytől elzárva hosszú ideig eláll. Előnye, hogy felbontás után visszazárható. Akkor javasoljuk ezt a csomagolást, ha hosszabb ideig szeretné a kávét tárolni még felbontás előtt.

 

Tartalomhoz tartozó címkék: kávés érdekesség