KEDVEZMÉNYES SZÁLLÍTÁS: 20.000 FT FELETT ÁTVÁLALLJUK A SZÁLLÍTÁS DÍJÁT!
Sőt, most a csomagautomatába való szállítást már 15.000 Ft feletti rendelésnél mi álljuk!

Weboldalunkon Cookie-kat használunk a tökéletes felhasználói élmény elérésének céljából. A Cookie-k használatával kapcsolatos beállításokat bármikor később is módosíthatja a weboldal bal alsó sarkában található "fogaskerék" ikonra kattintva.

Termékek Menü

Cup Of Excellence - a kávék "Oscar" díja

Németh János
2020. 10. 04. 14:15:30
Cup Of Excellence - a kávék "Oscar" díja

 

Cup Of Excellence - a kávék "Oscar-díja"

A Cup Of Excellence (továbbiakban "COE") versenyek 1999-ben kezdődtek. Jelenleg Brazíliában, Kolumbiában, Peruban, El Salvadorban, Costa Ricában, Nicaraguában, Guatemalában, Hondurasban, Mexikóban, Burundiban, Etiópiában és Ruandában rendeznek versenyeket. A versenyben kizárólag kis tételben termelt microlot kávékkal lehet részt venni. A versenyre nevezés relatív egyszerű, be kell küldeni a mintát és be kell fizetni 450 dollár nevezési díjat.

A COE verseny során szigorú értékeléseket végeznek, a teljes folyamat három hétig tart. Általában egy ország versenyére 200-300 minta érkezik, melyet első körben leszűkítenek 50 mintára a nemzeti zsűri értékelése alapján. Az értékelés vakteszt alapján történik, ahol minden egyes kávéminta kap egy számot.

A megszámozott mintákat azonos profil alapján lepörkölik, és az ezekből elkészített kávéitalokat versenyzőnként 3 csészében különböző kódszámmal kóstolják. Második körben a mezőnyt leszűkítik a 30 legmagasabb pontszámot elért kávéra. A döntőbe a minimum 85-ös pontszámot elért kávék kerülhetnek. A harmadik körben a nemzetközi zsűri minősíti a döntősöket és a legmagasabb pontszámot elért kávé nyeri a rangos "COE winner díjat". Mindemellett a döntőbe jutott legjobb kávék farmerei használhatják a "Cup of Excellence" címet.

A microlot tételeket minden egyes farmernek egy központi raktárba kell szállítani. A győztes tételek értékesítése internetes online aukción történik. Az elért bevételekből 20% a versenyt szervező COE szervezetet illeti meg, 80% pedig a gazdákhoz kerül. Természetesen jóval magasabb áron sikerül ezeket a tételeket értékesíteni, mint az átlagos kávét, így mindenki jól jár. Nem ritka hogy az unciánkénti ár meghaladja a 100 dollárt, de kivételes 650 dollárt is sikerült már elérni a COE történetében. A legtöbb licitáló Japán, Dél-Korea, Taiwan, illetve az USA leghíresebb kávépörkölői közül kerül ki.

Igazán büszkék vagyunk, hogy Európában a Kapucziner kávémanufaktúra jelenleg 4 olyan termelő kávébabját kínálja, akik hazájukban "Cup Of Excellence" győztesek. Ide tartoznak az El Salvador Divisadero farm, Guatemala Finca El Injerto farm és Guatemala Finca El Socorro farm. Negyedikként a napokban érkezett meg az American Airlines szállításával 15 kg vácum csomagolásban Nicaraguából 2020 győztes kávéja, a Santa Rosa Farmtól, Rolando Castillo Flores farmer Villa Sarchi fajtájú naturál feldolgozású kávéja. Örömünkre szolgál, hogy a magyar kávérajongóknak ilyen rendkívüli kávéfarmok csodálatos ízvilágú kávéjait kínálhatjuk!